Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η Ελλάδα στα χρόνια της χολέρας

Η Ελλάδα στα χρόνια της χολέρας

Μια καταγγελία που έκαναν λίγες ημέρες πριν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ήταν αρκετή για να μας μεταφέρει σε άλλες εποχές και να μας θυμίσει πως, πολλές «νόσοι» του παρελθόντος είναι, δυστυχώς, παρούσες και εν έτει 2017.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε ότι στο υπόγειο της αποθήκης τροφίμων του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου» επί έξι μήνες τρέχουν νερά και πως μετά από καλλιέργεια που έγινε σε δείγμα των εν λόγω υδάτων ανιχνεύθηκε το βακτήριο της χολέρας. Η διοίκηση και η Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου από τη μεριά τους, ξεκαθάρισαν πως, ζητήθηκε μια πρώτη εκτίμηση της μικροβιολογικής σύστασης του δείγματος, αλλά το Μικροβιολογικό Εργαστήριο, αναρμόδιο για έλεγχο υδάτων, έκανε μόνο ποιοτική καλλιέργεια και όχι ποσοτική η οποία γίνεται στα εξουσιοδοτημένα κέντρα (ΚΕΔΥ- Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας). Ζητήθηκε, λοιπόν, άμεσα η συνδρομή του ΚΕΔΥ.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ με τη σειρά του, ανέλαβε να καθησυχάσει τα πνεύματα, λέγοντας πως «με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν τεκμηριώνεται η παρουσία εντεροπαθογόνου δονακίου (όπως το δονάκιο της χολέρας) από τον εργαστηριακό έλεγχο. Επιπλέον, κανένα κρούσμα νόσου δεν έχει αναφερθεί». Η ΠΟΕΔΗΝ επανήλθε στο θέμα με φωτογραφικό υλικό που καταγράφει την κακή συντήρηση του «Έλενα Βενιζέλου».

Το πρόβλημα στην όλη υπόθεση δεν είναι το κλασικό μοτίβο «καταγγελία – απάντηση – ανταπάντηση – διερεύνηση – πόρισμα», αλλά το παρασκήνιο που «συνόδεψε» τη συγκεκριμένη είδηση. Και ακριβώς αυτό το παρασκήνιο είναι που μας μεταφέρει σε άλλες εποχές και σε… «πανδημίες» που δεν λένε να υποχωρήσουν.

Παράλληλα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου και των φορέων του, είχαμε, κλασικά, και τις ανεπίσημες από τη μεριά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, οποίος από την προσωπική του σελίδα στο Facebook έδωσε μία άλλη διάσταση στο θέμα.

«Όσο ο Γιαννάκος κυνηγάει το δονάκιο της χολέρας στους υπονόμους, εμείς προχωράμε την προμήθεια αξονικού στο νοσοκομείο της Καρύστου (και της Άμφισσας) από το ΠΔΕ εθνικών πόρων του ΥΠ. Υγείας», ήταν η μία ανάρτησή του, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ. Η άλλη ήταν πιο… φιλολογική. «Χολέρα, πανούκλα, σφαή και τραμουντάνα σ’ έχει πιάσει Γιαννάκο που χάνεις την πλειοψηφία», έγραψε μεταξύ άλλων, αφήνοντας μετά υπονοούμενα για υποκινούμενα και «κατοχικά» ΜΜΕ. Λίγο αργότερα, «σκάει» και νέα, επίσημη τοποθέτηση του υπουργείου Υγείας, που κάνει λόγο για «πολιτική αλητεία» και «χυδαιότητα», τονίζοντας πως το ποτήρι ξεχείλισε και θα αντιμετωπίζεται νομικά πλέον η όποια διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Αν η υπόθεση με το μικρόβιο της χολέρας αποδειχτεί στημένη και πως ο πανικός προκλήθηκε μόνο και μόνο για πολιτικούς λόγους, τότε σαφώς θα πρέπει οι υπεύθυνοι να υποστούν τις συνέπειες. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς.

Αυτό που αμφισβητούμε, αυτό που μας προσβάλλει, αυτό που μας ενοχλεί είναι η γλώσσα και το ύφος, μιας άλλης εποχής, μιας άλλης κουλτούρας, μιας άλλης νοοτροπίας που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα. Και μας προσβάλλουν είτε προέρχονται από στόμα πολιτικών, είτε συνδικαλιστών, είτε από οποιονδήποτε εκπρόσωπο μιας ομάδας ανθρώπων.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …