Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η γραφειοκρατία βλάπτει την Υγεία

Η γραφειοκρατία βλάπτει την Υγεία

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, έφερε ξανά στην πρώτη γραμμή, εκεί που σταθερά πρέπει να είναι, την τεράστια σημασία των καινοτόμων θεραπειών. Όποιο νέο φάρμακο μπορεί να σώσει ζωές ή να βελτιώσει το προσδόκιμο επιβίωσης και την ποιότητα ζωής των ασθενών, πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμο σε όλους αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Η καινοτομία υπήρξε ένα από τα θύματα των λανθασμένων πολιτικών και αποφάσεων που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα του φαρμάκου και ως εκ τούτου οδεύαμε στον τρίτο χρόνο χωρίς νέα φάρμακα στη χώρα μας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι Έλληνες ασθενείς δεν είχαν πρόσβαση στα οφέλη των καινοτόμων θεραπειών που είχαν εγκριθεί και ήταν διαθέσιμες ήδη εδώ και καιρό σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Υγείας κατάφεραν να σπάσουν το αρνητικό αυτό σερί και να ξεμπλοκάρουν τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να έχουμε επιτέλους νέα Θετική Λίστα, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σημαντικές καινοτόμες θεραπείες για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, την Ψωρίαση, τις Ρευματικές Παθήσεις και τις Χρόνιες Αναπνευστικές Παθήσεις, που θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, η τεράστια προσπάθεια που γίνεται για να εκσυγχρονιστεί το κράτος, πάντα θα βρίσκει μπροστά της εμπόδια και κατάλοιπα του παρελθόντος. Έτσι και τώρα, τα νέα φάρμακα εντάχθηκαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οι γιατροί μπορούν να τα συνταγογραφήσουν, οι ασθενείς όμως δεν μπορούν να τα παραλάβουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Ο Οργανισμός δεν πρόλαβε να επικαιροποιήσει τη λίστα με τις θεραπείες που πρέπει να περάσουν από έλεγχο στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης, με αποτέλεσμα να ενταχθούν στην εν λόγω κατηγορία και τα νέα φάρμακα, παρόλο που δεν «ανήκουν» σε αυτήν… μέχρι νεοτέρας. Αυτό μπορεί να ακούγεται ένα μικρό και κλασικό γραφειοκρατικό πρόβλημα, ωστόσο προκαλεί νέες καθυστερήσεις, ταλαιπωρία στους ασθενείς που μετακινούνται ασκόπως έχοντας στα χέρια συνταγές που δεν μπορούν να εκτελεστούν, ενώ παράλληλα εγείρει και ζητήματα διακριτικής μεταχείρισης μεταξύ των νέων φαρμάκων σε σχέση με τα παλαιότερα που δεν υπόκεινται στους περιορισμούς των προεγκρίσεων.

Σίγουρα το πρόβλημα θα επιλυθεί. Είναι σημαντικό ωστόσο, να μην επιτρέπουμε σε «χρόνιες παθήσεις», όπως η γραφειοκρατία, να εμποδίζουν την πρόσβασή μας σε αυτό το καινοτόμο κράτος που άρχισε να χτίζεται δυναμικά και θα αλλάξει τις ζωές όλων.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Σε δημόσια διαβούλευση το ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε σήμερα, Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024,  το σχέδιο νόμου του Υπουργείου …