Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η γρίπη δοκιμάζει τις αντοχές μας

Η γρίπη δοκιμάζει τις αντοχές μας

Η γρίπη σαρώνει και φέτος, με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας να καταγράφουν 17 θανάτους μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ 48 ακόμη άνθρωποι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και δεν σταματάμε, δυστυχώς, εδώ, καθώς οι ειδικοί κάνουν λόγο για υψηλή δραστηριότητα και ανοδική τάση της γρίπης στη χώρα μας στο επόμενο διάστημα.

Ο Βασίλης Κικίλιας κατάφερε να εξασφαλίσει επιπλέον κλίνες ΜΕΘ με τη συνεργασία των ιδιωτικών κλινικών, φτάνοντας αισίως στις 81, γεγονός πολύ σημαντικό για την περίοδο αυτή, που οι ανάγκες είναι αυξημένες και, παράλληλα, θα πρέπει το ΕΣΥ να είναι σε ετοιμότητα για την περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος κοροναϊού στην χώρα μας.

Αυτός, ωστόσο, ο δανεισμός κλινών, που εφαρμόζουν κατά καιρούς πολλές κυβερνήσεις, δεν είναι λύση. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες, οι ανάγκες μεγάλες και σίγουρα το πρόβλημα δεν είναι εποχιακό. Οι λίστες αναμονής για ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι ένα θέμα που μας απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια και θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί επί της ουσίας. Αυτό σημαίνει προσλήψεις, άνοιγμα των κλειστών κλινών και πραγματική κάλυψη των αναγκών, ώστε να έχουμε επαρκή κάλυψη των επειγόντων περιστατικών ανά πάσα στιγμή.

Το υπουργείο Υγείας έδειξε, γενικά, καλά αντανακλαστικά στο θέμα της προετοιμασίας για τον κοροναϊό. Όρισε άμεσα τα 13 νοσοκομεία αναφοράς, τα οποία διαθέτουν ειδικό χώρο και ομάδα υποδοχής και διαλογής ύποπτων περιστατικών και πρότυπες μονάδες νοσηλείας σε θαλάμους μόνωσης και βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και σε στενή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς. Οι ασκήσεις ετοιμότητας και προσομοίωσης σε αυτά τα νοσοκομεία αναφοράς, αλλά και στο αεροδρόμιο είναι συνεχείς, όπως και οι έλεγχοι και η ενημέρωση των ταξιδιωτών ειδικά και του κοινού γενικότερα. Την ίδια ώρα, μέσω του ΕΟΔΥ προχώρησαν και πολλές άλλες παράλληλες δράσεις εκπαίδευσης και εξειδικευμένης ενημέρωσης επιστημόνων υγείας, αλλά και άλλων επαγγελματιών που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τα πιθανά σημεία εισόδου και διάδοσης του ιού.

Αυτή την ετοιμότητα θέλουμε όλοι να έχει σε σταθερή βάση το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με την σταδιακή κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων που έχει στην παρούσα φάση, να μπορέσει σύντομα να σταθεί δυνατά στα πόδια του και να παρέχει ολόχρονα αυτό το αίσθημα ασφάλειας που ζητούν οι πολίτες.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …