Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η «αιφνίδια» επίλυση των προβλημάτων του ΕΣΥ

Η «αιφνίδια» επίλυση των προβλημάτων του ΕΣΥ

Ο Βασίλης Κικίλιας, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του στο υπουργείο Υγείας, ξεκαθάρισε ότι θέλει να γίνει πρώτα μία πλήρης καταγραφή των προβλημάτων που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, πριν προχωρήσει σε δεσμεύσεις και έργα. Μάλιστα θέλησε να έχει προσωπική άποψη για τις δυσλειτουργίες και τις ελλείψεις που παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία, ξεκινώντας από πολύ νωρίς τις «εφόδους» σε ιδρύματα της χώρας εν ώρα εφημερίας.

Μια τακτική που εφαρμόζει ακόμη, καθώς τις τελευταίες μέρες έκανε αιφνιδιαστικές επισκέψεις τόσο στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όσο και στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» ανήμερα των Θεοφανίων, ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα που αφορούν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και την ταλαιπωρία των ασθενών.

Θα συμφωνήσω με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, που υποστηρίζουν ότι χρειάζονται πολλά παραπάνω από «αιφνίδιες επισκέψεις», για να μπορέσουν να λυθούν τα προβλήματα των νοσοκομείων. Χρειάζεται ενίσχυση των προϋπολογισμών, προσλήψεις, εκσυγχρονισμός.

Έχουμε δει, άλλωστε, πολλές φορές κατά το παρελθόν υπουργούς να κάνουν «ντου» στα νοσοκομεία και, μάλιστα, κάποιοι από αυτούς συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων, ώστε να δώσουν έναν άλλο τόνο στο… «αιφνίδιο» του θέματος. Και αφού έκλειναν οι κάμερες, οι μέρες περνούσαν και τα προβλήματα παρέμεναν άλυτα. Επομένως, η επιφύλαξη με την οποία αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι και μερίδα του κοινού τέτοιες κινήσεις είναι λογική.

Το σημαντικό είναι το μετά. Αφού εντοπιστούν τα προβλήματα, αφού καταγραφεί (ξανά) και «live» η ζοφερή καθημερινότητα των δημόσιων νοσοκομείων, να έρθουν άμεσα μέτρα που θα βελτιώσουν την κατάσταση, θα ανακουφίσουν ασθενείς και εργαζόμενους και θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα.

Κάπως έτσι θα πρέπει να λειτουργήσει και η αξιολόγηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που προγραμματίζει το υπουργείο Υγείας. Είναι μια σημαντική νομοθετική ρύθμιση που φέρνει ο Κικίλιας και έχει ως στόχο τη βελτίωση του συστήματος Υγείας, το οποίο πλέον θα υπόκειται σε τακτικούς ελέγχους από αρμόδια όργανα, που θα εξετάζουν την αποδοτικότητα, την ασφάλεια και τη γενικότερη ορθή λειτουργία τους.

Η αξιολόγηση αυτή, επίσης, θα έχει σημασία στο κομμάτι που θα αφορά το «μετά». Γιατί εδώ και χρόνια καταγράφουμε τα προβλήματα, τα οποία μετά μπαίνουν στο… αρχείο, μέχρι να έρθει ο επόμενος «καταγραφέας». Ήρθε η ώρα να δώσουμε έμφαση στην «αιφνίδια επίλυσή» τους…

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 12 Ιανουαρίου

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …