Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Επιτυχίες και εκκρεμότητες στην Υγεία

Επιτυχίες και εκκρεμότητες στην Υγεία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπλήρωσε ήδη ένα χρόνο, διαχειρίστηκε μεγάλες και «απρόσκλητες» κρίσεις και βγήκε όχι μόνο αλώβητη, αλλά και σημαντικά ενισχυμένη, κερδίζοντας μεγάλη αποδοχή σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Ένα χρόνο μετά ο απολογισμός είναι θετικός και το κάθε υπουργείο μετρά τις νίκες, τις παραλείψεις, αλλά και τις εκκρεμότητες που θα πρέπει να προχωρήσουν στο προσεχές διάστημα.

Η πανδημία άλλαξε άρδην τον προγραμματισμό στα περισσότερα υπουργεία και ο σχεδιασμός των επόμενων βημάτων θα είναι ακόμη πιο πολύπλοκος, καθώς θα πρέπει πάντα να λαμβάνει υπόψιν τον αστάθμητο παράγοντα «νέος κορονοϊός».

Ακόμη πιο δύσκολο θα είναι το έργο του υπουργείου Υγείας, που η πανδημία το έφερε στην πρώτη γραμμή και εκεί θα παραμείνει για ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Βλέποντας τον ετήσιο απολογισμό του εν λόγω υπουργείου, συνειδητοποιείς τις «ανατροπές» που έφερε η παγκόσμια υγειονομική κρίση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των έργων που έγιναν αυτό το διάστημα σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την διαχείριση της πανδημίας. Μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου, ενίσχυση των ΜΕΘ, προσλήψεις προσωπικού, άυλη συνταγογράφηση, γραμμές και πλατφόρμες πληροφόρησης και στήριξης πολιτών, είναι μερικές από τις δράσεις που έγιναν στον τομέα της Υγείας, οι οποίες είναι αποτέλεσμα συνεργασίας υπουργείων και φορέων και πάντα υπό την αυστηρή επίβλεψη και καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στενών συνεργατών του.

Το Υγείας έχει πολλά ακόμη να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα. Έργα που πάγωσαν λόγω κορονοϊού, όπως ο εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων, οι αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική – ένα πρώτο θετικό βήμα έγινε στην πρόσφατη ευρεία σύσκεψη με τους φορείς του φαρμακευτικού κλάδου, αλλά και η επιλογή των σωστών προσώπων για την στελέχωση των δομών Υγείας. Ειδικά στο τελευταίο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι λάθος επιλογές που έγιναν στις διοικήσεις των νοσοκομείων, ενόχλησαν τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θέλει αυστηρή τήρηση του δίπτυχου «αξιοκρατία και συνεχής αξιολόγηση», στοιχεία που τον διαφοροποιούν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Επομένως, όσα λάθη δεν διορθώθηκαν θα πρέπει να διορθωθούν και οι υπάρχουσες κενές θέσεις θα πρέπει να καλυφθούν αξιοκρατικά και όχι με κομματικά κριτήρια.

Έγιναν πολλά και πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Χρειάζεται σχέδιο και σωστός προγραμματισμός, ώστε να αντιμετωπιστούν επιτυχώς τόσο οι «κλασικές» προκλήσεις, όσο και οι απρόβλεπτες.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …