Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / «Επαγγελματικό στραγγαλισμό» καταγγέλλουν οι εργοθεραπευτές μετά την τελευταία τροποποίηση ΕΚΠΥ

«Επαγγελματικό στραγγαλισμό» καταγγέλλουν οι εργοθεραπευτές μετά την τελευταία τροποποίηση ΕΚΠΥ

Απίστευτες και παράνομες μεθοδεύσεις καταγγέλλουν οι εργοθεραπευτές, με το που ήρθε στη δημοσιότητα το προσχέδιο της τελευταίας τροποποίησης του ΕΚΠΥ (αρ. πρωτοκόλλου ΕΑΛΕ/Γ.Π.80157, αλλά χωρίς ημερομηνία). Σύμφωνα με αυτό, ο ΕΟΠΥΥ ανοίγει τον δρόμο σε δευτεροβάθμιες δομές περίθαλψης για να πραγματοποιούν μεμονωμένες πράξεις εργοθεραπείας που εντάσσονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, κατά παράβαση της υπάρχουσας νομοθεσίας, με σκοπό να παρακάμψει τους ιδιώτες εργοθεραπευτές.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος ΕΚΠΥ περιλαμβάνει διάταξη, σύμφωνα με την οποία τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ Κέντρα Αποκατάστασης Αναπήρων – ΚΑΑ, τα οποία εκ του νόμου θεωρούνται μονάδες δευτεροβάθμιας περίθαλψης, μπορούν να πραγματοποιούν μεμονωμένες πράξεις εργοθεραπείας. Και ενώ ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών αρνείται από το 2016 τις προτεινόμενες από τον ΕΟΠΥΥ συμβάσεις, καθώς τις θεωρεί άδικες και λεόντειες, έχοντας προσφύγει παράλληλα στο ΣτΕ για τις «βεβαιώσεις οφειλής» της ειδικής αγωγής, το Υπουργείο Υγείας προχωρά παρόλα αυτά σε αυτή τη μεθόδευση.

Σύμφωνα με την τροποποίηση του ΕΚΠΥ, «Στα ΚΑΑ ανοιχτής περίθαλψης δύνανται να διενεργούνται και μεμονωμένες πράξεις ειδικής αγωγής μέσω ειδικής σύμβασης, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες». Με τον τρόπο αυτόν, παρακάμπτονται οι ιδιώτες εργοθεραπευτές και οι ασφαλισμένοι κατευθύνονται ξεκάθαρα προς τα ΚΑΑ, με τον ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί σαν έμμεσος διαφημιστής τους, σημειώνει ο ΠΣΕ.

Επιπλέον, το προσχέδιο αυτό επιτρέπει στα ΚΑΑ την “αυτοπαραπομπή”, δηλαδή ιατροί του ΚΑΑ να συνταγογραφούν εργοθεραπείες για τον εργοθεραπευτή του ιδίου του ΚΑΑ. Η συγκεκριμένη διάταξη οδηγεί ξεκάθαρα σε «υπερσυνταγογράφηση», «καταχρηστική ζήτηση εξετάσεων ή/και θεραπευτικών πράξεων», «προκλητή ζήτηση» και «κατευθυνόμενη συνταγογράφηση» – γεγονότα που, σύμφωνα με το ίδιο προσχέδιο, θεωρούνται «παραβάσεις των όρων σύμβασης»…

Το δε αποκορύφωμα, κατά τον ΠΣΕ, είναι η υπεύθυνη δήλωση την οποία υποχρεούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι στο ΚΑΑ εργοθεραπευτές, και η οποία απευθύνεται προς τη Δ/νση Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, βάσει της οποίας, εκτός του ότι υποχρεώνεται ο εργοθεραπευτής να δηλώσει ότι «δεν θα συνάψει ατομική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες ειδικής αγωγής», γεγονός που καταστρατηγεί κατάφωρα την επαγγελματική του ελευθερία, τον υποχρεώνει ταυτόχρονα να υπογράψει ότι ο ίδιος ο εργοθεραπευτής «έχει εξοφλήσει ή βρίσκεται σε διαδικασία εξόφλησης τυχόν προστίμων, τα οποία ενδεχομένως έχουν επιβληθεί για οποιονδήποτε λόγο στο ΚΑΑ από τον ΕΟΠΥΥ ή από τους ενταχθέντες σε αυτόν φορείς κοινωνικής ασφάλισης». Δηλαδή ο εργοθεραπευτής δεσμεύεται για το αν το ΚΑΑ θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τον ΕΟΠΥΥ, λες και ο ίδιος είναι ο ιδιοκτήτης του ΚΑΑ ή ο οικονομικός του διευθυντής.

Το πιο λυπηρό, όμως, είναι ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν τηρεί τις δημόσιες δεσμεύσεις της για την ειδική αγωγή, καθώς στην ημερίδα που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2017, όπου είχαν παρουσιαστεί τα πορίσματα για την ειδική αγωγή της επιστημονικής επιτροπής που είχε οριστεί από το ίδιο το Υπουργείο, ο Υπουργός Υγείας, κ. Α. Ξανθός, είχε δεσμευθεί δημοσίως τότε στο βήμα της ημερίδας ότι θα ενσωμάτωνε στον νέο ΕΚΠΥ τα θεραπευτικά πρωτόκολλα της ειδικής αγωγής που είχε προτείνει η επιτροπή. Ωστόσο, το παράρτημα του ΕΚΠΥ που δημοσιεύθηκε στις 2/10/2018 δεν έχει καμιά σχέση με τα πρωτόκολλα που παρουσίασε η επιτροπή, με μοναδικό σκοπό την περαιτέρω συρρίκνωση των δαπανών για την ειδική αγωγή.

«Ενημερώνουμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι τον απαράδεκτο αυτόν κανονισμό θα τον πολεμήσουμε με όσα μέσα διαθέτουμε, αφού στραγγαλίζει επαγγελματικά τους ιδιώτες εργοθεραπευτές, καθώς περιλαμβάνει μεθοδεύσεις που ουσιαστικά τους αφήνουν εκτός επαγγέλματος.

Παράλληλα, καταγγέλλουμε δημοσίως τις μεθοδεύσεις που περιέχει τον κείμενο αυτό, προάγοντας σκανδαλωδώς τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών ειδικής αγωγής προς όφελος μεγάλων αλυσίδων και μονάδων υγείας», καταλήγει η καταγγελτική ανακοίνωση του ΠΣΕ.

Check Also

Παραχώρηση έκτασης του πρώην Στρατοπέδου «Καρατάσιου Α’» για κατασκευή του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

Υπεγράφη σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σύμβαση μεταξύ του Ταμείου Εθνικής …