Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΟΦ: Έκτακτα μέτρα και τροποποιήσεις για να διασφαλιστεί η επάρκεια φαρμάκων

ΕΟΦ: Έκτακτα μέτρα και τροποποιήσεις για να διασφαλιστεί η επάρκεια φαρμάκων

της Μαρίας Λυσάνδρου

Παραμένοντας πάντα συντονισμένος με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τις άλλες ρυθμιστικές αρχές, ο ΕΟΦ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για την αντιμετώπιση πιθανών επιπτώσεων του COVID-19 στην εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμάκων.

Κι ενώ συνήθως η επάρκεια σε φαρμακευτικά προϊόντα επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως τα προβλήματα παραγωγής, η απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης, το παράλληλο εμπόριο και άλλες μη προβλέψιμες εξελίξεις, λόγω της πανδημίας οι εν λόγω παράγοντες λειτουργούν αθροιστικά. Κι αυτό, διότι ο Οργανισμός καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τις συνέπειες λόγω μειωμένης παραγωγικής δυνατότητας των επιχειρήσεων και του περιορισμού διακίνησης των εμπορευμάτων, την αδυναμία προμήθειας πρώτων υλών/δραστικών ουσιών, αλλά και την αυξημένη ζήτηση ορισμένων κατηγοριών φαρμάκων λόγω της χρήσης τους στη θεραπεία των ασθενών με κορονοϊό, πέραν των εγκεκριμένων ενδείξεών τους.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, ο ΕΟΦ:

  • Προχώρησε σε παρεμβάσεις (π.χ. αλλαγή στον τρόπο διάθεσης, έγκριση έκτακτης εισαγωγής πρόσθετων ποσοτήτων, πρόταση ρυθμιστικού πλαισίου), με σκοπό τη διασφάλιση της αμεσότητας στη χορήγηση των φαρμακευτικών προϊόντων σε ασθενείς με κορονοϊό, χωρίς να θίγεται η διαθεσιμότητά τους για τους λοιπούς ασθενείς με χρόνια ή/και σπάνια νοσήματα.
  • Παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις πωλήσεις και τα αποθέματα πρωτίστως των προϊόντων που είναι απαραίτητα για τη θεραπεία των ασθενών με λοίμωξη από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, αλλά και για την αντιμετώπιση όλων των ασθενών που εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
  • Επικαιροποιεί τη λήψη αποφάσεων για την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης αριθμού προϊόντων. Παρόλο που το παράλληλο εμπόριο είναι πιθανό να μην αποτελεί την κύρια αιτία ελλείψεων στη σημερινή συγκυρία, ο ΕΟΦ κρίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο απώλειας ορισμένων φαρμάκων, λόγω της εξόδου τους προς άλλες αγορές. Κι αυτό διότι πρόκειται για εισαγόμενα προϊόντα, μια ενδεχόμενη μείωση των οποίων υπό τις παρούσες συνθήκες είναι εξαιρετικά πιθανό να μην αποκατασταθεί με μελλοντικές εισαγωγές.

Στις 13 Απριλίου 2020, τροποποιήθηκαν και είναι σε ισχύ οι παρακάτω αποφάσεις προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης:

Α. Απόφαση αρ. πρωτ. 43198/13-4-2020 προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικών συναλλαγών αριθμού φαρμακευτικών προϊόντων, για τα οποία τεκμηριώνεται μειωμένη διαθεσιμότητα ή/και έλλειψη. Δείτε τον Πίνακα των Προϊόντων εδώ.

Β. Απόφαση αρ. πρωτ. 43197/13-4-2020 προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικών συναλλαγών αριθμού φαρμακευτικών προϊόντων, για τα οποία ενδέχεται να παρατηρηθεί έλλειψη λόγω του νέου κορονοϊού COVID-19. Δείτε τον Πίνακα των Προϊόντων εδώ.

Γ. Απόφαση αρ. πρωτ. 43196/13-4-2020 προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικών συναλλαγών εμβολίων, για τα οποία τεκμηριώνεται ή ενδέχεται να επέλθει μειωμένη διαθεσιμότητα ή/και έλλειψη.

«…Πάνω από όλα προτάσσουμε την κοινωνική ευθύνη της κάλυψης των αναγκών των ασθενών που βρίσκονται στην Ελλάδα και του Συστήματος Υγείας γενικότερα και βαρύνει όλους μας – αρμόδιες αρχές, φαρμακευτικές επιχειρήσεις, χονδρέμπορους φαρμάκων, φαρμακεία. 

[…] Όλοι καλούμαστε να ανταποκριθούμε στον ρόλο που μας αναλογεί, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Ελπίζουμε ότι η συνέργεια και η αμοιβαία κατανόηση θα αποδώσει, ώστε να μην υποχρεωθούμε στη λήψη περισσότερο συντηρητικών μέτρων, όπως είναι η καθολική απαγόρευση των εξαγωγών, και η επιβολή κυρώσεων ανά περίπτωση», καταλήγει σχετική ανακοινωση του ΕΟΦ.

Check Also

Γεωργιάδης στην κοπή πίτας ΕΟΦ: Κρίσιμη η ταχύτητα στις εγκρίσεις φαρμάκων για τη θετική λίστα

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρέστη σήμερα, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, στην εκδήλωση της κοπής πίτας …