Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Εννέα σημεία που πλέον οι ειδικοί του Harvard γνωρίζουν σήμερα για την COVID-19

Εννέα σημεία που πλέον οι ειδικοί του Harvard γνωρίζουν σήμερα για την COVID-19

Η επιστημονική κατανόηση για την COVID-19 έχει εξελιχθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες. Σε ένα άρθρο της 29ης Ιουλίου 2020 στο Elemental, που δημοσιεύθηκε στις ιστοσελίδες του Harvard news, καταγράφονται οι τρέχουσες γνώσεις σχετικά με το πώς εξαπλώνεται ο ιός, τον καλύτερο τρόπο καταπολέμησης της μετάδοσης και τον τρόπο αντιμετώπισης του COVID-19 από τους Harvard T.H. Chan εμπειρογνώμονες Yonatan Grad, Melvin J. και Geraldine L. Glimcher (Επίκουρη Καθηγήτρια Ανοσολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών και μέλος του Κέντρου για τη Δυναμική των Μεταδοτικών Ασθενειών -CCDD), William Hanage, (Αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος του διδακτικού προσωπικού CCDD), και Barry Bloom, Joan L. και Julius H. Jacobson, Καθηγητές Δημόσιας Υγείας. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΜαρία ΓαβριατοπούλουΙωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν εννέα σημεία για την COVID-19 που αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες.

1. Ο νεός κορωνοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να μεταφέρεται με αερόλυμα εκτός από με μεγάλα σταγονίδια. Μικροσκοπικά ιικά σωματίδια μπορούν να παραμείνουν στον αέρα και να μολύνουν τους ανθρώπους και σε απόσταση μεγαλύτερη πέρα από 1,5 μέτρο.

2. Οι μάσκες προσώπου είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της πανδημίας. Στο άρθρο αυτό εκφράστηκε ανησυχία για αξιωματούχους των ΗΠΑ που αγνόησαν τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη σημασία των μασκών γύρω από τη σημασία των μασκών και των άλλων μέτρων προστασίας.

3. Η Covid-19 επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, όχι μόνο τους πνεύμονες. Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτή η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει αιματολογικές διαταραχές, απώλεια της όσφρησης, προσβολή του εγκεφάλου, σοβαρές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, θρομβώσεις, έμφραγμα του μυοκαρδίου και άλλες ανεπάρκειες οργάνων. 

4. Οι νεότεροι ενήλικες και τα παιδιά μπορούν επίσης να αρρωστήσουν σοβαρά ή και να πεθάνουν από την COVID-19. Καμία ηλικιακή ομάδα δεν μένει χωρίς κίνδυνο

5. Ο ιός δεν είναι εποχιακός. Η αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένα κράτη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο παρέχει αρκετά στοιχεία ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες δεν έχουν σημαντική επίδραση στη μετάδοση του ιού.

6. Η νόσηση από Covid-19 είναι πιο θανατηφόρα από τη γρίπη. Αυτός ο ιός είναι περίπου πέντε φορές πιο επικίνδυνος από τον ιό της γρίπης.

7. Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί. Η έλλειψη ενός εθνικού σχεδίου (και αντίστοιχα ενός διεθνούς σχεδίου) για την καταπολέμηση του ιού, καθώς και πολιτικές που αγνόησαν την επιστήμη, έχουν οδηγήσει τις ΗΠΑ να έχει μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από οποιαδήποτε άλλη επιδημία μολυσματικών ασθενειών, μετά από την πανδημία γρίπης 1918-19.

8. Οι άνθρωποι μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το συνειδητοποιούν. Οι άνθρωποι που είναι ασυμπτωματικοί ή που έχουν ήπια συμπτώματα, μπορούν παρόλα αυτά να αποτελέσουν νέες εστίες μόλυνσης.

9. Ένα εμβόλιο είναι σχεδόν σίγουρο. Οι συγγραφείς του άρθρου θεωρούν ότι τελικά θα έχουμε ένα αποτελεσματιό εμβόλιο. Και πιθανώς θα αναπτυχθούν περισσότερα από ένα εμβόλια με καλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/nine-things-experts-know-now-about-covid-19/

Check Also

ΗΠΑ: Το συνιστώμενο πρόγραμμα εμβολιασμού για τους ενήλικες

Τον Οκτώβριο του 2023 στις ΗΠΑ, η Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πρακτικές Εμβολιασμού (ACIP) παρουσίασε …