Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ενίσχυση νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 45 εκατ. ευρώ το 2019, σύμφωνα με Γ. Γιαννόπουλο

Ενίσχυση νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 45 εκατ. ευρώ το 2019, σύμφωνα με Γ. Γιαννόπουλο

Το περίγραμμα της νέας Φαρμακευτικής Πολιτικής της κυβέρνησης έδωσε από το βήμα του 9ου Pharma & Health Conference ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, κ. Γιώργος Γιαννόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, για το 2019 προβλέπεται μια ενίσχυση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 45 εκατ. ευρώ (βάσει της σύνδεσης του προϋπολογισμού με το ΑΕΠ), που θα μειώσει το clawback. «Η υπέρβαση είναι γύρω στα  220 εκατ. ευρώ και συνεπώς με την οικονομική ενίσχυση το clawback μειώνεται κατά ¼», σημείωσε. Παράλληλα, επανέλαβε πως αναμένεται να νομοθετηθεί η κατάργηση της β΄ ανατιμολόγησης, συγκρατώντας με αυτό τον τρόπο τις τιμές στα ίδια επίπεδα. Διαφοροποιήσεις, επίσης, αναμένονται στη διαδικασία της τιμολόγησης αυτής καθαυτής. Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, εξετάζεται το σενάριο η τιμολόγηση να γίνεται βάσει ενός καλαθιού χωρών-μελών της Ευρωζώνης (χωρίς να διευκρινίζει ποιες κατηγορίες φαρμάκων θα αφορά).

Στις αλλαγές έρχεται να προστεθεί, όμως, και η θέσπιση κατώτερης τιμής βάσει του κόστους ημερήσιας θεραπείας. «Στον εξορθολογισμό αυτού του πλαισίου, θα συμβάλει η ομογενοποίηση της τιμής των ίδιων γενοσήμων», τόνισε ο Γ.Γ., προσθέτοντας πως στη συζήτηση έχει τεθεί και το θέμα της διαμόρφωσης της τιμής του γενοσήμου όταν χάνεται η τιμή του πρωτοτύπου κ.λπ. Επιπλέον, αναμένεται να επικαιροποιηθούν 10 από τα 51 πρωτόκολλα που έχουν ανέβει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε και στην πρόταση της Αριστοτέλους για θέσπιση κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία. Ξεκαθάρισε, όμως, πως οι όποιες αλλαγές δεν πρόκειται να συνοδευτούν από αύξηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, αλλά θα ενταχθούν στο πλαίσιο του 1.945 δισ. ευρώ. Ακόμη, επανεξετάζεται το rebate 25% στα νέα φάρμακα. «Υπάρχει ένα θέμα δίκαιης κατανομής του clawback», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι η Αριστοτέλους θα φέρει ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα.

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …