Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Εμβολιασμοί: Και μετά την «Ελευθερία» τι;

Εμβολιασμοί: Και μετά την «Ελευθερία» τι;

Η «Επιχείρηση Ελευθερία» ξεκίνησε και όπως είναι αναμενόμενο για ένα τεράστιο εγχείρημα όπως αυτό, στην πορεία θα προκύψουν πολλές προκλήσεις, κακοτοπιές, λάθη και δυσκολίες. Σίγουρα δεν μπορείς να τα προβλέψεις όλα. Ούτε βέβαια μπορείς να αποφύγεις την κριτική της αντιπολίτευσης, που ακόμη και τώρα προσπαθεί να καρπωθεί πολιτικά οφέλη κάνοντας λόγο για επικοινωνιακό show της κυβέρνησης. Αν εξαιρέσουμε την λάθος κίνηση κάποιων στελεχών της κυβέρνησης με τις selfie από τον εμβολιασμό τους στα social media, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη σημασία των συμβολισμών και την επίδραση που αυτοί ενδέχεται να έχουν σε όσους παραμένουν αναποφάσιστοι για το θέμα του εμβολιασμού.

Από την άλλη, όμως, οι συμβολισμοί δεν είναι αρκετοί για να πείσουν τον κόσμο να σπεύσει στα εμβολιαστικά κέντρα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει έγκαιρα τους πολίτες, ώστε να καθησυχάσει τους φόβους τους, οι οποίοι μέχρι κάποιο σημείο είναι λογικοί. Η γνώση και τα επιχειρήματα θα αποδυναμώσουν τα fake news και την παραπληροφόρηση γύρω από το θέμα των εμβολίων και θα δώσουν μια πιο «υγιή τροφή για σκέψη» στους πολίτες.

Οι προκλήσεις δεν σταματούν εδώ. Το «μετά την Ελευθερία» είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα όλη την Ευρώπη. Ήδη οι συζητήσεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και για την ενδεχόμενη δημιουργία μητρώου μη εμβολιασθέντων προκαλούν αντιδράσεις και σκεπτικισμό.

Πώς θα αξιοποιηθεί το πιστοποιητικό αυτό; Θα αποτελέσει ένα είδος «υγειονομικού διαβατήριου», όπως ήδη συζητείται, ώστε να μπορούν όσοι το έχουν να ταξιδέψουν ελεύθερα στο εξωτερικό; Και τι θα γίνει στο εσωτερικό της κάθε χώρας; Όσοι εμβολιαστούν και αφού περάσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα θα κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς, την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι θα πρέπει να ακολουθούν κανόνες και μέτρα; Δεν δημιουργούνται έτσι όμως πολίτες «δύο ταχυτήτων»; Δεν καθίσταται εμμέσως με αυτό τον τρόπο υποχρεωτικός ο εμβολιασμός;

Θα προκύψουν πολλά διλήμματα και ερωτήματα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα να δώσει σαφείς απαντήσεις σε όλα. Ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας σε συνδυασμό με την κόπωση των πολιτών, την πίεση της οικονομίας, αλλά και το μεγάλο διάστημα που χρειάζεται μέχρι να «κτιστεί» η επιθυμητή ανοσία, θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τον δρόμο προς την «Ελευθερία». Ωστόσο η πορεία αυτή έχει ξεκινήσει και αυτό είναι ένα θετικό ξεκίνημα για το 2021.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Έξαρση κοκκύτη: Ήδη 34 κρούσματα στην Ελλάδα το 2024 – Επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού

Τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, καταγράφουν …