Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΕΛΛΟΚ: Ανοικτό πρόγραμμα επιμόρφωσης στις ψηφιακές δεξιότητες για καρκινοπαθείς και φροντιστές

ΕΛΛΟΚ: Ανοικτό πρόγραμμα επιμόρφωσης στις ψηφιακές δεξιότητες για καρκινοπαθείς και φροντιστές

Η πρώτη Κυριακή του Ιουνίου κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη στην επιβίωση από τον καρκίνο, στη χαρά ότι είμαστε καλά, ότι συνεχίζουμε τη ζωή μας, ίσως όχι όλοι όπως πριν, αλλά είμαστε εδώ. Είναι, επίσης, ημέρα μνήμης για όσους συγγενείς και φίλους δεν είναι πλέον μαζί μας. Κυρίως είναι η μέρα για να είμαστε μαζί με όλους όσους αγαπάμε και είναι σημαντικοί για μας, αλλά και για να θυμόμαστε ότι οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται καλύτερα με αισιοδοξία και γνώση.

Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, κατά την οποία όλες οι χώρες δοκιμάστηκαν σκληρά από την πανδημία Covid-19 που έπληξε ιδιαίτερα τους πλέον αδύνατους από εμάς: τους ηλικιωμένους ασθενείς με καρκίνο άνω των 65 ετών, που όταν επλήγησαν από τον κορονοϊό ανέπτυξαν σοβαρές επιπλοκές που οδήγησαν τους περισσότερους στο θάνατο. Ήδη, οι πρώτες μελέτες που δημοσιεύθηκαν τονίζουν ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς με καρκίνο συγκαταλέγονται στις εξαιρετικά ευπαθείς στη νόσο του κορονοϊού και αναφέρουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν γι’ αυτή την κατηγορία πληθυσμού.

Καθώς πιστεύουμε ότι η γνώση είναι δύναμη, αντί άλλης εκδήλωσης, αποφασίσαμε φέτος να συμμετάσχουμε στην Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο, προσφέροντας στα μέλη μας και σε όσους άλλους το επιθυμούν τις απαραίτητες βασικές γνώσεις, ώστε να αποκτήσουν όλοι τις απαραίτητες δεξιότητες για την αναζήτηση πληροφοριών στο Διαδίκτυο.

Η πανδημία του κορονοϊού covid-19, μεταξύ άλλων, κατέστησε απολύτως αναγκαία για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους ασθενείς με καρκίνο και τους φροντιστές τους την απόκτηση δεξιοτήτων χρήσης των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας, προκειμένου να ανταποκριθούν στον ταχύ ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγείας. Η έλλειψη ψηφιακού αλφαβητισμού που οδηγεί στον ψηφιακό αποκλεισμό, ιδιαίτερα των ατόμων άνω των 65 ετών, είναι μείζον θέμα για όσους δεν έχουν τις ευκαιρίες, τα εφόδια και τις δυνατότητες να παρακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις, οδηγώντας στην ανάδυση μιας νέας μορφής ανισοτήτων.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ θεωρεί ότι ο ρόλος των νέων τεχνολογιών είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ενώ η ανάγκη εξοικείωσης των συμπολιτών μας με τις νέες τεχνολογίες, η διασφάλιση πρόσβασής τους στην πληροφόρηση και η ενίσχυση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στις ψηφιακές δεξιότητες είναι στις σημερινές συνθήκες απολύτως αναγκαία.

Ως εκ τούτου, η ΕΛΛΟΚ διοργανώνει ανοικτό πρόγραμμα επιμόρφωσης των στελεχών των Μελών της, αλλά και γενικότερα ασθενών με καρκίνο, των φροντιστών τους και των οικογενειών τους, σε δεξιότητες τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας.

Το πρόγραμμα της επιμόρφωσης θα διεξαχθεί σε τέσσερις δίωρες ενότητες, εκ των οποίων η πρώτη έχει προγραμματισθεί την Παρασκευή 5 Ιουνίου, συμμετέχοντας συμβολικά στην Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο, η οποία φέτος είναι στις 7 Ιουνίου, και θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα που αφορά την απόκτηση και βελτίωση βασικών δεξιοτήτων για τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών, οι οποίες συνεχώς διευρύνονται στον τομέα της υγείας. Οι υπόλοιπες ενότητες θα πραγματοποιηθούν στις 11, 16 και 23 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, το περιεχόμενο του προγράμματος ενημέρωσης θα εστιάσει στα εξής θέματα:

  • Παρασκευή 5 Ιουνίου, ώρα 17:00: Βασικές ψηφιακές δεξιότητες / Ηλεκτρονική οργάνωση γραφείων συλλόγων με σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές.
  • Πέμπτη 11 Ιουνίου, ώρα 17:00: Το Δδιαδίκτυο, ένας σημαντικός συνεργάτης των Εθελοντικών Οργανώσεων
  • Τρίτη 16 Ιουνίου, ώρα 17:00: Επικοινωνία και αλληλεπίδραση μελών εθελοντικών οργανώσεων.
  • Τρίτη 23 Ιουνίου, ώρα 17:00: Διαδικτυακή αναζήτηση πόρων.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους εισηγητές στον ιστότοπο της ΕΛΛΟΚ:

https://ellok.org/webinars-schedule/

Στο πρόγραμμα επιμόρφωσης μπορούν να εγγραφούν, πέραν των μελών της ΕΛΛΟΚ, και όσοι άλλοι πολίτες επιθυμούν να το παρακολουθήσουν.

Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται με την άνευ όρων ευγενική χορηγία των εταιρειών:
AstraZeneca, Bristol Myers-Squibb, Pfizer

Και με την Ευγενική Υποστήριξη των εταιρειών:
Prosvation, Social Mellon, ETS Travel και Livemedia

Check Also

Οι ευρωπαϊκές συστάσεις για τους σπάνιους καρκίνους και η ανάγκη συμπερίληψής τους στο Εθνικό Σχέδιο Κατά του Καρκίνου

Πάνω από 5,1 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο πάσχουν από σπάνιους …