Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Είναι αναγκαίος ο ανασχηματισμός;

Είναι αναγκαίος ο ανασχηματισμός;

Τα σενάρια για ένα ριζικό ανασχηματισμό φουντώνουν και ήδη έχει αρχίσει το «παιχνίδι» της ονοματολογίας για το ποιος φεύγει, ποιος έρχεται, ποιος απλά μετακινείται. Τα σενάρια μπορεί να κρατήσουν καιρό, μπορεί να πέσουν έξω ως προς τα ονόματα ή το πότε τελικά θα «ανακατευτεί η τράπουλα», ωστόσο πάντα εμφανίζονται όταν υπάρχουν πρόσωπα και συγκυρίες που ευνοούν τη δημιουργία τους.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα πρόσωπα είναι ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του. Από την μία έχουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία εκτόξευσε την δημοτικότητά του, ισχυροποιώντας την ηγετική του θέση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ο ίδιος, από την αρχή της θητείας του ξεκαθαρίζει ότι κανείς δεν είναι μόνιμος, όλοι αξιολογούνται συνεχώς και κρίνονται με βάση το έργο τους. Αυτή η δυναμική, αλλά και οι επιδόσεις των υπουργών του, ειδικά όπως αυτές διαμορφώθηκαν στην περίοδο της κρίσης, δίνουν τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό να πάρει μεγάλες αποφάσεις. Έχει πλέον την «πολυτέλεια» να ανησυχεί λιγότερο για τη διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών, μπορεί να προχωρήσει σε μεγαλύτερες διευρύνσεις και κοινωνικές συμμαχίες και να κάνει όποιες αλλαγές θεωρεί ότι θα σχηματίσουν ένα αποδοτικότερο σχήμα.

Οι συγκυρίες που στηρίζουν τη σεναριολογία είναι πολλές. Από τη μία έχουμε τις πρόσφατες δηλώσεις του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος είπε ότι δεν έχουμε σημαντικά ποσοστά ανοσίας στην Ελλάδα, καθώς ούτε το 0,5% του πληθυσμού δεν νόσησε από τον νέο κορονοϊό. Άρα, παραμένουμε ευάλωτοι καθώς ένα δεύτερο κύμα θα είναι εξίσου απειλητικό, τόσο για την υγεία των πολιτών, όσο και για την οικονομία της χώρας. Οι συνθήκες αυτές επιβάλλουν ακόμη μεγαλύτερη ετοιμότητα.

Η δεύτερη σημαντική συγκυρία σχετίζεται με την πρώτη. Η κοινή γνώμη σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Ωστόσο, έχει και τεράστια αγωνία για την επόμενη μέρα στον τομέα της οικονομίας. Η μεγάλη ύφεση είναι το επόμενο στοίχημα που θα κληθεί να κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και μπορεί να το κερδίσει επιλέγοντας τους καλύτερους.

Η τελευταία συγκυρία έχει συμβολικό χαρακτήρα. Η συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης δίνει την ευκαιρία για απολογισμό, νέους στόχους και ανανέωση προσώπων.

Είναι αρκετά όλα τα παραπάνω για να οδηγήσουν σε ένα ανασχηματισμό; Ίδωμεν…

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 17 Μαΐου

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …