Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες στις κακοποιημένες γυναίκες από τους Ιατροδικαστές

Δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες στις κακοποιημένες γυναίκες από τους Ιατροδικαστές

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών (25η Νοεμβρίου), η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία ανοίγει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τις ιατροδικαστικές δομές στις κακοποιημένες γυναίκες. Συγκεκριμένα, οι ιατροδικαστικές δομές που συμμετέχουν στη δράση θα παρέχουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες για μία ολόκληρη εβδομάδα, από 25 Νοεμβρίου έως και 2 Δεκεμβρίου 2017, σε γυναίκες που έχουν βρεθεί αβοήθητες απέναντι σε βίαιες συμπεριφορές, ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι ή τον εργασιακό τους χώρο.

Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά που στη συγκεκριμένη δράση συμμετέχουν και ιατροδικαστικές δομές των νοσοκομείων που διαθέτουν την ειδικότητα του ιατροδικαστή. Επιπλέον, όπως κάθε χρόνο, στη δράση συμμετέχουν και ιδιωτικές ιατροδικαστικές δομές που καλύπτουν μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ηράκλειο Κρήτης, Λάρισα, Κέρκυρα, Άρτα, Σπάρτη και Σάμο.

Οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να επισκεφθούν τον ιστότοπο της ΕΙΕ (www.hsfm.gr) και να ακολουθήσουν τον ειδικό σύνδεσμο, με τίτλο «Συνεργαζόμενες ιατροδικαστικές δομές για κακοποιημένες».

Οι Έλληνες ιατροδικαστές υπενθυμίζουν ότι ο μόνος ιατρός που είναι ειδικός στην καταγραφή, εκτίμηση και πιστοποίηση των σωματικών βλαβών ή στην πιστοποίηση της σεξουαλικής βίας είναι ο ιατροδικαστής.

Ωστόσο, ένα σοβαρό πρόβλημα που εντοπίζεται στην Ελλάδα είναι η μεγάλη έλλειψη ιατροδικαστικών δομών. Οι μισοί τουλάχιστον νομοί της χώρας δεν διαθέτουν ούτε έναν ιατροδικαστή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα, ενώ τα περιστατικά βιασμών να υπολογίζονται στη χώρα μας σε 5.000 ετησίως, μόνο 150 από αυτά να πιστοποιούνται και ν’ ακολουθούν τη νομική οδό.

«Η βία εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών είναι μία από τις περισσότερο συστηματικές και διαδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκτιμάται ότι πάνω από τρεις στις δέκα γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί σε κάποια στιγμή της ζωής τους σωματική ή σεξουαλική βία είτε από τον σύντροφό τους, είτε από έναν άγνωστο άνδρα», τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΙΕ, κ. Γρηγόρης Λέων. «Οι κακοποιημένες γυναίκες είναι σημαντικό να γνωρίζουν τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν όταν πέφτουν θύματα κακοποίησης. Και η συγκεκριμένη δράση της ΕΙΕ έχει ακριβώς αυτό τον σκοπό», καταλήγει ο κ. Λέων.

Check Also

Κέντρο Αριστείας για τη Θεραγνωστική του καρκίνου στο ΕΙΕ υπό τη διεύθυνση του Δ. Σαρηγιάννη

«Το πραγματικό στοίχημα είναι  το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών να είναι ένας καταλύτης για την επέκταση …