Αρχική / Επικαιρότητα / Δικαίωση του ΠΣΦ, σε σχέση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Δικαίωση του ΠΣΦ, σε σχέση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Με σχετική ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την πρόταση νόμου, η οποία δόθηκε σε διαβούλευση και αφορά στη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ο νομοθέτης έλαβε υπ’ όψιν του τις αιτιάσεις του ΠΣΦ, με αποτέλεσμα το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στο υπό σύσταση Πανεπιστήμιο να συστήνεται ως αυτοτελές.

«Το Υπουργείο Παιδείας κατανόησε πλήρως τις θέσεις του Συλλόγου, αναγνωρίζοντας πως η επιστήμη της Φυσικοθεραπείας πρέπει να βρίσκεται στη θέση που της αξίζει. Έπραξε, τελικά, το σωστό, έχοντας ως οδηγό τα διεθνή πρότυπα και ενεργώντας αντίθετα από τις επιδιώξεις συγκεκριμένων κύκλων.

…Η λογική επικράτησε, και η εισήγηση της Συγκλήτου αποδομήθηκε με τις καλά νομικά τεκμηριωμένες θέσεις του ΠΣΦ. Είχε προηγηθεί μία σειρά ενεργειών και επαφών, ώστε οι θέσεις του κλάδου να ληφθούν υπόψη από τον νομοθέτη», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΠΣΦ.

Πριν την ψήφιση του νόμου 4485/2017 «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις», το προεδρείο του Συλλόγου είχε συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Γιώργο Αγγελόπουλο, στον οποίο είχε καταθέσει το διαχρονικό αίτημα για «πανεπιστημιοποίηση» των σχολών Φυσικοθεραπείας, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα. Οι παρεμβάσεις κλιμακώθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου, με κύριο μέλημα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και την αυτοτέλεια του τμήματος Φυσικοθεραπείας. Τέθηκαν, επίσης, και άλλα σημαντικά θέματα, που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου, όπως οι άλλες σχολές, οι παλαιοί πτυχιούχοι και η πρόβλεψη για διετή προγράμματα στα ΑΕΙ.

Ο ΠΣΦ κάλεσε σε κοινή συνεδρίαση την Πρύτανη, τον Αντιπρύτανη και την Πρόεδρο του τμήματος Φυσικοθεραπείας. Κάλεσε, επίσης, σε διάλογο τους ακαδημαϊκούς, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις και να αποφασιστεί η στρατηγική από το διοικητικό συμβούλιο, ενώ ζήτησε και από την Παγκόσμια και την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας να πάρουν θέση και να στηρίξουν τα αιτήματά του, όπως και έγινε. Επιπλέον, ζήτησε τη στήριξη του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ενώ στη συνάντηση με τον υπουργό, το αίτημα συνεπικουρήθηκε από την εκτελεστική επιτροπή της ER-WCPT.

«Η μεγάλη αυτή κατάκτηση δημιουργεί νέα δεδομένα και δείχνει το δρόμο και για τις υπόλοιπες τρεις σχολές φυσικοθεραπείας. Η εφαρμογή, ωστόσο, των διατάξεων του νόμου δημιουργεί εύλογα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Θεωρούμε ότι σύντομα θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, προκειμένου να συζητηθούν οι εκκρεμότητες», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΣΦ, κλείνοντας με ευχές για καλές γιορτές και ένα ευτυχές 2018.

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …