Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / Διημερίδα για τις Διατροφικές Διαταραχές: Βιολογική νόσος οι Δ.Δ. – Η οικογένεια στο κέντρο της θεραπείας

Διημερίδα για τις Διατροφικές Διαταραχές: Βιολογική νόσος οι Δ.Δ. – Η οικογένεια στο κέντρο της θεραπείας

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τις Διατροφικές Διαταραχές, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Μάρτιο σε όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών η διημερίδα «Πουθενά σαν το σπίτι» στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 3 και 4 Μαρτίου, υπό την αιγίδα του διεθνούς οργανισμού F.E.A.S.T (Families Empowered and Supporting Treatment of Eating Disorders) και με την υποστήριξη του New York College.

Για πρώτη φορά φέτος δόθηκε βήμα στους ασθενείς και τους γονείς τους, οι οποίοι με τις ομιλίες τους καθήλωσαν το κοινό, δίνοντας τελικά ένα μήνυμα αισιόδοξο: Οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να αντιμετωπιστούν, αρκεί να ακολουθηθεί στοχευμένη θεραπεία. Το γεγονός, δε, ότι αποδέχθηκαν την πρόσκληση της Μαρίας Τσιάκα, Ιδρύτριας και Διευθύντριας του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, δείχνει και κάτι ακόμη: την επιτακτική ανάγκη εξάλειψης του κοινωνικού στίγματος.

Επίσημη προσκεκλημένη ήταν η Laura Collins, ιδρύτρια του F.E.A.S.T και μέλος της επιτροπής των social media της Ακαδημίας Διατροφικών Διαταραχών, οι οποία στις δύο ομιλίες της εξήγησε με ποιον τρόπο οι οικογένειες μπορούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες στο σπίτι, ώστε να ενισχύσουν την ανάρρωση των παιδιών τους. Παράλληλα, κατέρριψε έναν από τους μεγαλύτερους μύθους γύρω από τις διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με τον οποίο οι γονείς ευθύνονται για την εμφάνιση και εξέλιξη της νόσου, μιλώντας παράλληλα για την εντατική θεραπευτική παρέμβαση Family Based Treatment που φέρνει την επανάσταση στη θεραπεία.

Σημαντική στιγμή, η πρόσκληση της Laura Collins προς την Μαρία Τσιάκα να γίνει επιστημονική υπεύθυνη του F.E.A.S.T στην Ελλάδα.

Εισηγήσεις ειδικών

Με τις ομιλίες τους, οι ειδικοί επιχείρησαν να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές της νόσου.

  • Η Μαρία Τσιάκα μίλησε για τη βιολογική διάσταση της Νευρικής Ανορεξίας, η επιστημονική τεκμηρίωση της οποίας άνοιξε τον δρόμο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου. Αναφέρθηκε, δε, στη σχετική καινοτομική θεραπευτική παρέμβαση, στην οποία εκπαιδεύτηκε η ίδια και πλέον εφαρμόζει ως η μοναδική Ευρωπαία στο Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών.
  • Η Κάτια Χατζηγεωργίου, Παιδοψυχίατρος της Παιδοψυχιατρικής Μονάδας του Σισμανογλείου Νοσοκομείου, εξήγησε ποια είναι τα τέσσερα βήματα στη θεραπεία των εφήβων με ανορεξία, μέσα από υπαρκτό παράδειγμα ασθενούς της.
  • Η Αγγελική Ζορμπαλά, Ψυχολόγος, Συνεργάτιδα του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, μας βοήθησε να καταλάβουμε τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του θεραπευτικού γεύματος, του πιο σπουδαίου βήματος στη διαδικασία της ανάρρωσης.
  • Ο Ηρακλής Αβραμόπουλος, Παθολόγος στο Ιατρείο Υπέρτασης του Νοσοκομείου Υγεία και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιαγγειακής Υγείας, ανέλυσε τον ρόλο του παθολόγου στη διάγνωση και αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.
  • Η Αλεξία Κατσαρού, Διαιτολόγος, Συνεργάτιδα του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, ανέλυσε τη –λιγότερο γνωστή– αδηφαγική διαταραχή.
  • Τέλος, ο Κώστας Μπλέτσος, Ψυχολόγος της Παιδοψυχιατρικής Μονάδας Σισμανογλείου Νοσοκομείου και Συνεργάτης του Κέντρου, μίλησε για τον ρόλο του άνδρα θεραπευτή, αλλά και για την ενεργή παρουσία του πατέρα στο θεραπευτικό πλαίσιο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι νοσούντες είναι κορίτσια.

Μετά το πέρας της εισήγησής του, ο κάθε ομιλητής κλήθηκε να απαντήσει στις –ομολογουμένως πολλές– ερωτήσεις από το κοινό.

Τη διημερίδα συντόνισε η Μαρία Λυσάνδρου, δημοσιογράφος Υγείας, Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού “Plan Be” και της ιστοσελίδας www.healthupdate.gr.

* Από την Κυριακή 4 Μαρτίου κιόλας, στο Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών δημιουργήθηκε ο πρώτος πυρήνας γονιών με παιδιά που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές. Στόχος, η δημιουργία μιας μεγάλης ομάδας που θα στηρίξει και θα στηριχθεί, θα ενημερώσει και θα ενημερωθεί.

Check Also

Δρ. Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος: «Οι θεραπευτικές εξελίξεις στο πολλαπλούν μυέλωμα είναι διαρκείς»

Το πολλαπλούν μυέλωμα αποτελεί μία αιματολογική κακοήθεια, η πρόγνωση της οποίας βαίνει συνεχώς βελτιούμενη, χάρη …