Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Δημόσια υγεία με ιδιωτικές πλάτες

Δημόσια υγεία με ιδιωτικές πλάτες

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα η Roche Hellas αποφασίζει να αποσύρει από την ελληνική αγορά καινοτόμο ογκολογικό φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα. Η εταιρεία είναι ξεκάθαρη: τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για τα καινοτόμα φάρμακα, καθιστούν ασύμφορη την κυκλοφορία τους στην ελληνική αγορά, κάτι που έχουν τονίσει πολλές εταιρείες κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Το υπουργείο Υγείας πανικοβάλλεται, γιατί δεν πίστευε πως θα φτάναμε σ’ αυτό το σημείο, παρά τις προειδοποιήσεις, και θεωρούσε ότι θα την «έβγαζε καθαρή» με την «ό,τι να ‘ναι» πολιτική που ακολουθεί για το φάρμακο. Ο φόβος για να προβούν και άλλες εταιρείες σε αντίστοιχες κινήσεις είναι ορατός, όπως ορατός είναι και ο κίνδυνος να σταματήσουν να έρχονται νέες θεραπείες στη χώρα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.

Η απάντηση του υπουργείου στο αίτημα της Roche έρχεται λίγες ημέρες μετά και καταφέρνει να μας εκπλήξει για μία ακόμη φορά. «Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Θετικής Λίστας, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, υπέγραψε Υπουργική Απόφαση με την οποία απορρίπτει την αίτηση της εταιρείας Roche για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ειδικά δημόσιας υγείας», ανακοινώνει επισήμως. Και συνεχίζει, τονίζοντας πως το φάρμακο εντάχθηκε στη Θετική Λίστα, καθώς κρίθηκε ότι έχει «προστιθέμενη θεραπευτική αξία σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές», αποζημιώνεται στα 2/3 των χωρών που κυκλοφορεί, εκ των οποίων οι μισές διαθέτουν σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, και ως εκ τούτου είναι σημαντική η παραμονή του στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων.

Με λίγα λόγια, το υπουργείο παραδέχεται πως είναι σημαντική η θεραπευτική αξία του σκευάσματος για τους ασθενείς, έχει αξιολογηθεί θετικά στις χώρες που κυκλοφορεί, ενώ την ίδια ώρα έχει λάβει ως τιμή στην Ελλάδα το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών στην Ευρώπη. Όλα τα παραπάνω, φυσικά, δεν είναι αρκετά για ένα υπουργείο που βρίσκεται σε οικονομική απόγνωση και πολιτικό αδιέξοδο και επιβάλλει επιπλέον εκπτώσεις και επιστροφές στα φάρμακα, καθιστώντας απαγορευτική οικονομικά την κυκλοφορία καινοτόμων θεραπειών στη χώρα μας. Και όταν κάποιος αντιδράσει, έρχεται να μιλήσει για δημόσια υγεία, για καθολική πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες και άλλα τέτοια σχετικά. Πάντα όμως στη θεωρία. Γιατί στην πράξη, οι ενέργειες που κάνει αποβαίνουν εις βάρος και των ασθενών και της δημόσιας Υγείας.

Το υπουργείο θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική. Θέλει να έχει τον ασθενή στο επίκεντρο. Αυτό δεν θέλουμε να το αμφισβητήσουμε. Αλλά δεν μπορεί να το κάνει με ξένες πλάτες. Δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να καλύπτει τα «σπασμένα» των λανθασμένων πολιτικών και σχεδιασμών. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, επανέλαβε ότι η Πολιτεία και ο Φαρμακευτικός Κλάδος πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά και να συνεργάζονται για το κοινό καλό. Αλλά η Πολιτεία επιμένει να βρίσκεται απέναντι και να ακολουθεί μια επικίνδυνα μοναχική πορεία…

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 19 Νοεμβρίου

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …