Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Για Ιό του Δυτικού Νείλου και Ιλαρά προειδοποιούν ΚΕΕΛΠΝΟ και CHAFEA

Για Ιό του Δυτικού Νείλου και Ιλαρά προειδοποιούν ΚΕΕΛΠΝΟ και CHAFEA

Η παγκοσμιοποιημένη διάσταση της δημόσιας υγείας βρέθηκε στον πυρήνα της διεθνούς διημερίδας που διοργάνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με τον Εκτελεστικό Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους Καταναλωτές, την Υγεία, τη Γεωργία και τα Τρόφιμα (CHAFEA) στο Μουσείο της Ακρόπολης, με θέμα «Καλές Πρακτικές από την Εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού». Μεταξύ των ποικίλων θεμάτων που συζητήθηκαν, υπήρξε και εκείνο των επιδημιών, κρούσματα των οποίων έχουν καταγραφεί την τελευταία περίοδο και στη χώρα μας: 

  • Ιός του Δυτικού Νείλου: Τα πρώτα κρούσματα

Σε πέντε επιβεβαιωμένα και δύο πιθανά ανέρχονται μέχρι στιγμής (έως 6.7.2018) τα περιστατικά του ιού του Δ. Νείλου στη χώρα μας. Τα έξι προέρχονται από τη Δ. Αττική και ένα πιθανό από τη Βοιωτία.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί τα έτη 2010-2014 και 2017, κατά τους θερινούς μήνες, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, κρίνεται αναμενόμενη η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα, κατά την τρέχουσα περίοδο, ενώ θεωρείται πιθανή η επανεμφάνιση και τις επόμενες περιόδους μετάδοσης.

«Τόσο στη Δ. Αττική, όπου έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα ιού του Δ. Νείλου μέχρι στιγμής, όσο και σε όλη την επικράτεια, πρέπει να τηρούμε αυστηρά τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια: Να φοράμε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά στο γυμνό δέρμα και πάνω από τα ρούχα, εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά χώρων στον περιβάλλοντα χώρο, να χρησιμοποιούμε κουνουπιέρες, σίτες, ανεμιστήρες και κλιματιστικά, καθώς ο κρύος αέρας απομακρύνει τα κουνούπια, και να προσέχουμε να μη δημιουργούμε στάσιμα ύδατα, διότι εκεί αφήνουν τα αυγά τους τα κουνούπια. Επίσης, να καλύπτουμε ό,τι περιέκτη με νερό έχουμε – ακόμη και τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων· ας μην ξεχνάμε ότι το κουνούπι που μεταδίδει τον ιό του Δ. Νείλου είναι, ως επί το πλείστον, το κοινό κουνούπι που υπάρχει παντού και του αρέσουν και τα λύματα», σημειώνει η κα Δανάη Περβανίδου, από το Γραφείο Νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές.

  • Ιλαρά

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016- 2018 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη (30 EU / EEA Κράτη-Μέλη) και 57 θάνατοι.

Την τρέχουσα περίοδο, η επιδημία εξελίσσεται στη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη χώρα μας, από την 1η Μαΐου 2017 και μέχρι τις 5 Ιουλίου 2018, έχουν καταγραφεί 3198 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.keelpno.gr

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …