Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Βήμα – βήμα μέχρι τον Ιούνιο η επιστροφή στην κανονικότητα – Τέλος Μαΐου θα έχουμε πιο σαφή εικόνα για το θέμα του τουρισμού

Βήμα – βήμα μέχρι τον Ιούνιο η επιστροφή στην κανονικότητα – Τέλος Μαΐου θα έχουμε πιο σαφή εικόνα για το θέμα του τουρισμού

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Μέχρι τις 4 Μαΐου ισχύουν όλα τα περιοριστικά μέτρα και αμέσως μετά ξεκινά μία σταδιακή επιστροφή στη νέα κανονικότητα που θα κρατήσει περίπου δύο μήνες. Κάθε απόφαση για χαλάρωση των μέτρων θα λαμβάνει τον απαραίτητο χρόνο αξιολόγησης, πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

«Η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις τους δύο επόμενους μήνες, το Μάιο και τον Ιούνιο και με αποστάσεις 14 ή και παραπάνω ημερών. Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε βδομάδα με βδομάδα. Πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί φρένο ή και επιστροφή σε προηγούμενα μέτρα. Η εκτίμηση και η αξιολόγηση της κατάστασης θα είναι συνεχής», εξηγεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας επιπλέον ότι, οι πολίτες θα γνωρίζουν την κατάσταση, θα ενημερώνονται για τις εξελίξεις και για κάθε απόφαση, έγκυρα και υπεύθυνα.

Τι θα γίνει με τον τουρισμό;

Ένα στα πέντε ευρώ του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος προέρχεται, άμεσα ή έμμεσα, από τον τουρισμό και όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, τόσο μεγαλώνει η αγωνία για το τι θα γίνει στο θέμα αυτό.

«Θα πρέπει να συνδυαστούν ο εσωτερικός και ο ενδεχόμενος εξωτερικός τουρισμός με τα μέτρα ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που θα επισκέπτονται τη χώρα μας και οι άνθρωποι που θα μετακινούνται από την ενδοχώρα προς άλλες περιοχές, πρέπει να νιώθουν ασφάλεια. Αυτό είναι ένα μέρος του σχεδίου μας, που συνδέεται με τα τεστ, αλλά και με άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με ποιον τρόπο θα κυκλοφορούμε την επόμενη ημέρα τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ατομικής προστασίας», είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Το θέμα της ασφάλειας είναι κάτι για το οποίο γίνονται συζητήσεις σε επίπεδο Υπουργών Τουρισμού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχει μια αβεβαιότητα ακόμη ως προς το τι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ταξιδέψει κανείς ελεύθερα από μια χώρα σε άλλη.

«Είναι ένα ειδικό θέμα το οποίο εξετάζουμε και εμείς στην Επιτροπή και ειδική υποεπιτροπή θα το συζητήσει, άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με αυτό που ονομάζουμε ταξιδιωτική ιατρική, αλλά και κριτήρια που κάποιος να θεωρείται άνοσος. Όπως ξέρετε έχει τοποθετηθεί πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τις τελευταίες μέρες, ότι έχουμε ελλιπή επιστημονικά δεδομένα στο τι σημαίνει ανοσία, στο τι σημαίνει η παρουσία θετικών αντισωμάτων και αν αυτό προστατεύει ή όχι από τον ιό», εξηγεί ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο ίδιος τονίζει ότι είναι νωρίς για να απαντήσουμε με βεβαιότητα τι θα είναι το σωστό και ποιο κριτήριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, ώστε να επιτραπεί μία ελεγχόμενη είσοδος και έξοδος από μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν είναι κάτι ορατό, τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα. Θεωρώ ότι ίσως έχουμε περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, για να πούμε με σαφήνεια τι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν κριτήριο, στο τέλος του Μαΐου. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επιστημονικά δεδομένα να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα», αναφέρει ο καθηγητής.

Και συμπληρώνει: «Θα είχατε δει, ίσως ακούσει στην πρώτη φάση της επιδημίας πολλές χώρες οι οποίες ζήταγαν από ανθρώπους οι οποίοι ταξίδευαν σε αυτές να έχουν αρνητικό τεστ και να το έχουν στα χέρια τους με ένα ιατρικό πιστοποιητικό, ώστε όταν έμπαιναν σε μία χώρα να πιστοποιείται ότι είναι αρνητικοί στην παρουσία του ιού. Αυτοί οι άνθρωποι έμεναν μετά καραντίνα 14 ημέρες σε ειδικές δομές της χώρας. Όπως καταλαβαίνετε, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει στον τουρισμό.

Άρα αυτό είναι το μοναδικό δεδομένο από την πρώτη φάση της επιδημίας. Για τη δεύτερη φάση νομίζω είναι νωρίς να μιλάμε ακόμα για τουρισμό και το πώς θα λειτουργήσει ο τουρισμός».

Check Also

23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων – Όσα θα συζητηθούν

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων διοργανώνει φέτος στην Αθήνα το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο …