Αρχική / Επικαιρότητα / Αυξημένος ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων τις γιορτές, προειδοποιεί η ΕΙΕ

Αυξημένος ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων τις γιορτές, προειδοποιεί η ΕΙΕ

Με αφορμή τον ερχομό της Πρωτοχρονιάς, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία προειδοποιεί για τους κινδύνους από την κατανάλωση αλκοόλ με σχετική ανακοίνωση, η οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«…Σύμφωνα με το νόμο, ένας οδηγός θεωρείται ότι υπερβαίνει το νόμιμο όριο αλκοόλ, όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισµό του είναι από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος (μετά από αιμοληψία) ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου, ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα (στα γνωστά αλκοτέστ της τροχαίας).

Σχετικά με την ποσότητα του αλκοόλ που είναι ικανή για να φτάσουμε το ανωτέρω όριο, ενδεικτικά πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν τα ακόλουθα: Με κατανάλωση 490ml μπύρας (ένα ποτήρι μεγάλο), 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου, 55ml ουίσκι ή βότκας «πιάνουμε» το όριο. Με λίγα λόγια, όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα ενός ποτού σε αιθυλική αλκοόλη, τόσο λιγότερη ποσότητα είναι ικανή για να μας οδηγήσει στο νόμιμο όριο.

Τονίζεται ότι ένας νέος που καταναλώνει για πρώτη φορά αλκοόλ δύναται να επηρεαστεί η οδηγική του ικανότητα με πολύ μικρότερες ποσότητες από ό,τι ένας συνήθης χρήστης. Όμως ακόμα και οι συνήθεις χρήστες οινοπνεύματος, σε υψηλές ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ, δεν μπορούν να διατηρήσουν την ικανότητα οδήγησης.»

«Τα αποτελέσματα των οδικών τροχαίων ατυχημάτων από την κατανάλωση αλκοόλ είναι τραγικά. Δεν είναι μόνο τα θανατηφόρα περιστατικά που διαπιστώνονται αυτές τις ημέρες. Είναι οι εκατοντάδες νέοι που βρίσκονται τραυματίες στα νοσοκομεία και που πολλές φορές από ένα τέτοιο ατύχημα μένουν ανάπηροι για μία ολόκληρη ζωή…

»Εάν είναι φέτος, τις ημέρες των γιορτών, να καταναλώσουμε αλκοόλ, ας μην πιάσουμε το τιμόνι της οδήγησης. Ας προτιμήσουμε για οδηγό κάποιον που δεν έχει πιει ή κάποιο άλλο δημόσιο μέσο. Μόνο έτσι οι ιατροδικαστές θα παραμένουμε αχρείαστοι και αυτές τις γιορτινές ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΙΕ, κ. Γρηγόρης Λέων.

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 64% των οδικών τροχαίων ατυχημάτων που οφείλονται σε αλκοόλ την ημέρα της Πρωτοχρονιάς συμβαίνει τις πρώτες πρωινές ώρες, γεγονός που αποδεικνύει τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ τη συγκεκριμένη ημέρα και τα οδικά τροχαία ατυχήματα. Παράλληλα, σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες θανατηφόρων οδικών τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρώπη (8,64 ανά 100.000 κατοίκους έναντι ευρωπαϊκού μ.ο. 5,82).

Check Also

Πρωτοχρονιά: Πώς να προστατεύσουμε τα μάτια μας από… εορταστικά ατυχήματα

Τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς πολλοί θα ανοίξουν ένα μπουκάλι αφρώδη οίνο ή μια σαμπάνια «για …