Αρχική / Επικαιρότητα / Αργά τα αντανακλαστικά του ΠΟΥ στην αρχή της πανδημίας, αποφάνθηκαν εμπειρογνώμονες

Αργά τα αντανακλαστικά του ΠΟΥ στην αρχή της πανδημίας, αποφάνθηκαν εμπειρογνώμονες

Aνεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, αρμόδιοι να αξιολογήσουν την παγκόσμια απάντηση στην επιδημία, κατέληξαν στο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Κίνα θα μπορούσαν να είχαν ενεργήσει ταχύτερα στην αρχή της επιδημίας της Covid-19. Το αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης ήταν η εξάπλωση του ιού να επωφεληθεί από μια «κρυμμένη σε μεγάλο βαθμό επιδημία».

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων διαπιστώνει ότι θα ήταν δυνατό να υπάρξει ταχύτερη δράση βάσει των πρώτων ενδείξεων και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αρχική χρονολογία της πρώτης φάσης της επιδημίας. «Είναι σαφές για την ανεξάρτητη Ομάδα ότι τα μέτρα δημόσιας υγείας θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πιο αυστηρά από τις τοπικές και εθνικές κινεζικές Αρχές τον Ιανουάριο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν, επίσης, τη βραδύτητα του ΠΟΥ να συγκαλέσει την επιτροπή του έκτακτης ανάγκης στην αρχή της πανδημίας και τις επιφυλάξεις του να κηρύξει κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε σαφώς γιατί δεν συνεδρίασε πριν από την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ούτε γιατί δεν μπόρεσε αμέσως να συμφωνήσει στη δήλωση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας σε παγκόσμια κλίμακα», γράφουν. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για μια επιδημία.

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, στα τέλη του 2019, ο ΠΟΥ επικρίθηκε έντονα για τα αργά αντανακλαστικά του, καθυστερώντας κυρίως να συστήσει τη χρήση μάσκας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον κατηγόρησαν ότι ήταν εξαιρετικά εφησυχασμένος με την Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο κορονοϊός, και ότι καθυστέρησε να κηρύξει κατάσταση παγκόσμιας υγειονομικής έκτακτης ανάγκης.

Τον περασμένο Μάιο τα κράτη-μέλη του ΠΟΥ συμφώνησαν επί της αρχής διενέργειας ανεξάρτητης έρευνας, με αποτέλεσμα τον Ιούλιο ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, να ανακοινώσει τη σύσταση της ανεξάρτητης ομάδας που είναι αρμόδια να συντάξει «ειλικρινή αξιολόγηση» της διαχείρισης της κρίσης και να αντλήσει διδάγματα για το μέλλον. Της ομάδας αυτής συμπροεδρεύουν η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ και η πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ.

Σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, η πανδημία έχει προκαλέσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια θανάτους επισήμως, έχοντας προσβάλει λίγο λιγότερα από 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι συγκεκριμένοι αριθμοί είναι μάλλον χαμηλότεροι των πραγματικών.

Check Also

Συμμετοχή Δρ. Αθανάσιου Εξαδάκτυλου στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος HEALTH-IQ

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, συμμετείχε σήμερα στην επίσημη παρουσίαση του …