Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Απεργούν οι φυσικοθεραπευτές του ΕΣΥ στις 16 και 17 Ιανουαρίου

Απεργούν οι φυσικοθεραπευτές του ΕΣΥ στις 16 και 17 Ιανουαρίου

Σε διήμερη απεργία στις 16 και 17 Ιανουαρίου προβαίνουν οι φυσικοθεραπευτές του Δημόσιου Τομέα, διεκδικώντας με την κινητοποίησή τους τα εξής:

  • Χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους φυσικοθεραπευτές στις δημόσιες δομές υγείας.
  • Αυτοτελές τμήμα Φυσικοθεραπείας στα Δημόσια Νοσοκομεία.
  • Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.
  • Άμεση λειτουργία των Δημόσιων Κέντρων Αποκατάστασης, με κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.
  • Πρόβλεψη θέσεων φυσικοθεραπευτή στις ΤΟ.ΜΥ.
  • Πρόσληψη φυσικοθεραπευτών στις μονάδες Πρόνοιας.
  • Επαρκή χρηματοδότηση για τη Δημόσια Υγεία.

Σε ένδειξη συμπαράστασης, οι εργαστηριούχοι φυσικοθεραπευτές «κλείνουν» και αυτοί τα εργαστήριά τους την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις. Την ίδια ημερομηνία (17/1), σύσσωμοι οι φυσικοθεραπευτές θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας, στις 12:00.

ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ και ΠΟΕ – ΟΤΑ, με ανακοινώσεις τους, δηλώνουν τη στήριξή τους στην απεργία θεωρώντας τα αιτήματα των φυσικοθεραπευτών και δικά τους αιτήματα, καθώς ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας είναι μείζονος σημασίας για την ελληνική κοινωνία.

«Όταν οι υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης χρηματοδοτούν και επενδύουν στην Φυσικοθεραπεία, όπως π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αυξάνεται ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην υποδοχή των μυοσκελετικών περιστατικών, στην αξιολόγηση και κατάταξη του επείγοντος ή η Γερμανία, όπου αυξάνονται τα κονδύλια για την φυσικοθεραπεία, στην Ελλάδα συζητάμε για τα αυτονόητα, την κάλυψη δηλαδή των κενών οργανικών θέσεων και την πλήρη έλλειψη φυσικοθεραπευτών στα δημόσια κέντρα αποκατάστασης. Παράλληλα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ‘ρατσιστική’ αντιμετώπιση των φυσικοθεραπευτών, που έχουν εξαιρεθεί το 2012 με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, από τους δικαιούχους της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, παρόλο που ήταν δικαιούχοι του Νοσοκομειακού επιδόματος.

Ζητάμε, λοιπόν, τα αυτονόητα, την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους φυσικοθεραπευτές των Δημόσιων δομών που, σύμφωνα με όλους τους Υπουργούς Υγείας, αποτελεί δίκαιο αίτημα, την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, την πρόσληψη φυσικοθεραπευτών στα Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, τη θεσμοθέτηση του ρόλου του Φυσικοθεραπευτή στα ΤΟ.ΜΥ. και την επαρκή χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας.

Η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει, έτσι ώστε οι Φυσικοθεραπευτές να συνεχίσουν προσφέρουν υπηρεσίες και να απασχολούνται στην χώρα μας, και να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν στο εξωτερικό – κάτι που αποτελεί και κεντρικό πυλώνα των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη», δήλωσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Πέτρος Λυμπερίδης.

Check Also

Ανισότητες στον καρκίνο: Ένα σοβαρό διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα δημόσιας υγείας

Σύμφωνα με δημοσίευση του Lancet Public Health πριν λίγες ημέρες, οι τελευταίες εκτιμήσεις του IARC …