Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ανοίγει ξανά το λιανεμπόριο – Σε ΦΕΚ τα μέτρα που θα ισχύσουν από 18 έως 25 Ιανουαρίου

Ανοίγει ξανά το λιανεμπόριο – Σε ΦΕΚ τα μέτρα που θα ισχύσουν από 18 έως 25 Ιανουαρίου

Από αύριο, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ανοίγει ξανά το λιανεμπόριο με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ώστε να υπάρχει μία ώρα περιθώριο για να επιστρέψουν όλοι στα σπίτια τους, καθώς σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ.

Όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν την επόμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι όροι για τη λειτουργία του λιανεμπορίου

  1. Για να γίνει η μετακίνηση θα πρέπει οι πολίτες να στέλνουν sms στο 13033 με την επιλογή 2, μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, ή με το έντυπο βεβαίωση κίνησης, με χειρόγραφη βεβαίωσης κίνησης.
  2. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί στο κινητό του τηλέφωνο το μήνυμα του 13033 με την επιλογή 2, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης μετακίνησης του για ενδεχόμενο έλεγχο. Η κάθε έγκριση θα έχει διάρκεια δύο ωρών, κατά τις οποίες θα μπορεί ο καταναλωτής ελεύθερα, να πηγαίνει στο κατάστημα της επιλογής του και να κάνει τα ψώνια που επιθυμεί εντός του καταστήματος.
  3. Θα πρέπει στα καταστήματα να τηρούνται απόλυτα οι υγειονομικοί κανόνες: χρήση μάσκας παντού, αναγκαίες αποστάσεις, έως τέσσερις πελάτες στα 100 τετραγωνικά μέτρα και για τα μεγαλύτερα καταστήματα ένας πελάτης για κάθε επιπλέον 25 τετραγωνικά μέτρα.
  4. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών και εντός των εμπορικών κέντρων mall, εκπτωτικών χωριών, εκπτωτικών καταστημάτων κτλ θα είναι ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα επιφανείας του κυρίως χώρου. Δηλαδή και στους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών κέντρων ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα.
  5. Στα ταμεία θα υπάρχει υποχρεωτική απόσταση δύο μέτρων και οι επιχειρήσεις καλό είναι να έχουν φτιάξει ανάλογη σήμανση μπροστά στα ταμεία τους, για να αποφεύγεται η παραβίαση αυτού του ορίου, καθώς οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.
  6. Στις περιοχές που είναι αυξημένου κινδύνου, θα λειτουργεί το click away.
  7. Προαιρετική λειτουργία για την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Πώς θα λειτουργήσουν τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι διαιτολογικές υπηρεσίες

  1. Στις δραστηριότητες των κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής, αλλά και στις διαιτολογικές υπηρεσίες θα πρέπει να υπάρχει ελάχιστη απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας τα 2 μέτρα.
  2. Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα πρέπει να επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς αν προκύψει κάποιο κρούσμα, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα της ιχνηλάτησης.
  3. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, προστασία για τους προσωπικό και τους πελάτες παντού, ωράριο λειτουργίας προαιρετικό από τις 07:00 έως τις 20:00.
  4. Προαιρετική λειτουργία για την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος, τύπου πλεξιγκλάς, μεταξύ των θέσεων εργασίας. Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζομένους.

Τα ΚΤΕΟ

  1. Για τα ΚΤΕΟ οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
  2. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, γάντια μίας χρήσεως και χρήση αντισηπτικού.

Αρχές επιβολής κυρώσεων είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτού, η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και οι περιφερειακές ελεγκτικές υπηρεσίες.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ με όλα τα μέτρα που ισχύουν από τις 18 έως τις 25 Ιανουαρίου.

Check Also

COVID-19 και εξάρσεις λοιμώξεων αναπνευστικού – Το «ανοσιακό χρέος» της πανδημίας

Με το τέλος της πανδημίας παρατηρήθηκε μεγαλύτερος αριθμός λοιμώξεων αναπνευστικού από διαφόρους λοιμογόνους παράγοντες, όπως …