Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Ανατρεπτική ελληνική μελέτη: Η μεσογειακή διατροφή αντίδοτο στην αϋπνία!

Ανατρεπτική ελληνική μελέτη: Η μεσογειακή διατροφή αντίδοτο στην αϋπνία!

Τι σχέση μπορεί να έχει ο καλός ύπνος με τη μεσογειακή διατροφή; Ελληνική μελέτη δίνει την απάντηση και μας παρουσιάζει τον τρόπο για να κοιμόμαστε πιο εύκολα και να κάνουμε την καθημερινότητά μας καλύτερη.

του Γιώργου Μουλά

Καλός ύπνος = εύρυθμη λειτουργία εγκεφάλου
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Γνωρίζουμε, βεβαίως, ότι ο ύπνος καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού χρόνου της ζωής μας. Έχει άμεση σχέση με την ανάπαυση των εγκεφαλικών κυττάρων και είναι εξαιρετικά σημαντικός για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Ένας σωστός ύπνος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, είναι αναζωογονητικός και μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια. Έχει διαπιστωθεί, δε, ότι ο ύπνος χρονικής διάρκειας 7-8 ωρών, χωρίς αφυπνίσεις στη διάρκεια της νύχτας, έχει άμεση σχέση με τη σωστή λειτουργία της μνήμης.

Η μελέτη που αλλάζει τα δεδομένα
Έλληνες ερευνητές από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών κατάφεραν να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων της επιστημονικής κοινότητας, αλλάζοντας τα δεδομένα σε αυτά που ήταν γνωστά μέχρι τώρα. Συγκεκριμένα, έδωσαν απάντηση σε ένα ζήτημα που βρίσκεται διαρκώς υπό εξέταση, στο πώς δηλαδή σχετίζεται ο ύπνος με τη διατροφή. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Geriatrics & Gerontology International και για την οποία έγινε ειδική αναφορά ακόμη και στη βρετανική Daily Mail, παρουσιάζει τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει ένα μεσογειακό μοντέλο διατροφής στην ποιότητα του ύπνου.
Με βασικό άξονα την αξιολόγηση τόσο της ποιότητας, όσο και της διάρκειας του ύπνου, σε σχέση με την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής σε καθημερινή βάση, οι ερευνητές κατέληξαν σε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Τι λένε τα ευρήματα
Τα ευρήματα της μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε βάσει δείγματος 1.650 ενηλίκων, άνω των 65 ετών, κατέδειξαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν το μεσογειακό διατροφικό μοντέλο σε μικρό βαθμό, είχαν χειρότερη ποιότητα ύπνου από τα άτομα που το ακολουθούσαν σε μεγαλύτερο βαθμό – ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, δείκτη μάζας σώματος, μορφωτικού επιπέδου, συνολικής πρόσληψης θερμίδων και σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι η διάρκεια του ύπνου δεν μπορεί να επηρεαστεί από τη μεσογειακή διατροφή.
Η αξιολόγηση έγινε μέσω ερωτηματολογίων που είχαν συμπληρώσει οι συμμετέχοντες, ενώ η εξειδίκευση στη μεσογειακή διατροφή μέσω ειδικής βαθμολογίας.
Την επιστημονική ομάδα που δικαίως έστρεψε πάνω της τα φώτα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, αποτελούν οι Ειρήνη Μαμαλάκη, Κώστας Α. Αναστασίου, Εύα Ντανάση, Αγγελική Τσαπάνου, Μαίρη Κοσμίδη, Ευθύμιος Δαρδιώτης, Γιώργος Χατζηγεωργίου, Παρασκευή Σακκά, Νικόλαος Σκαρμένας και Μαίρη Γιαννακούλια.
Όσον αφορά τα συμπεράσματα της μελέτης, η κύρια συγγραφέας, Μαίρη Γιαννακούλια από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σημειώνει: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ποιότητα του ύπνου σχετίζεται με την προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή, στους ηλικιωμένους. Αν και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, οι βελτιώσεις στην ποιότητα της διατροφής θα πρέπει να συνεκτιμάται στις παρεμβάσεις διαχείρισης του ύπνου των ηλικιωμένων ατόμων. Πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να διερευνήσουμε τους μηχανισμούς που συνδέουν την υγιεινή αυτή διατροφή με τις καλύτερες συνήθειες αναφορικά με τον ύπνο, ώστε να προάγουμε την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων. Mε τον όρο “μεσογειακή διατροφή” περιγράφεται ένα διατροφικό πρότυπο που χαρακτηρίζεται από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λιπαρών. Επίσης, η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών, ψαριών, κοτόπουλου, καθώς και λίγο κόκκινο κρέας και κρασί.»

Η «Έρευνα των Επτά Χωρών»
Ήταν τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν ο Αμερικανός φυσιολόγος Άνσελ Κις διεξήγαγε την περιβόητη μελέτη του, στρέφοντας το επιστημονικό ενδιαφέρον στον απέραντο διατροφικό πλούτο της Μεσογείου. Η διάσημη «Έρευνα των Επτά Χωρών» βασίστηκε στις πανάρχαιες γαστρονομικές συνήθειες των λαών της Μεσογείου και συνέβαλε καθοριστικά σε επίπεδο “μακροζωίας” και “ευεξίας”. Διήρκεσε 30 ολόκληρα χρόνια και σε αυτή συμμετείχαν 13.000 άνδρες από 16 διαφορετικές περιοχές επτά χωρών (Φιλανδία, Ολλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα).
Το διάσημο πλέον διατροφολογικό μοντέλο σήμερα δείχνει να λειτουργεί βοηθητικά στη διαχείριση πολλών παθήσεων, όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Σε γενικές γραμμές, η μεσογειακή διατροφή φέρεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία:

  • Προάγει τη μακροβιότητα, ενώ παράλληλα επιβραδύνει τη γήρανση.
  • Μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της ολικής και της LDL (“κακής”) χοληστερόλης, και διατηρεί τα επίπεδα της HDL (“καλής”) χοληστερόλης στο αίμα.
  • Συμβάλλει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
  • Συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων.
  • Μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
  • Συμβάλλει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Κι όμως, δεν υπάρχει μία μεσογειακή διατροφή. Οι Έλληνες τρώνε διαφορετικά από τους Ιταλούς, οι οποίοι τρώνε διαφορετικά από τους Γάλλους και τους Ισπανούς. Αλλά μοιράζονται πολλές από τις ίδιες αρχές. Φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, μέλι, κρασί, όσπρια, καρποί και, φυσικά, το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, βρίσκονται στη βάση του διάσημου διατροφικού πλάνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κρέας και τα ζωικά λιπαρά καταναλώνονται με φειδώ, ενώ το ψάρι συνδυάζεται με πολλούς τρόπους. Με λίγα λόγια, εδώ κυριαρχεί η «μάνα γη».
Εξάλλου, η σημασία της μεσογειακής διατροφής για τον άνθρωπο είναι τόσο μεγάλη και σημαντική, ώστε η UNESCO τη συμπεριέλαβε στον Κατάλογο Άυλης Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας!

Πηγές
https://health.usnews.com/best-diet/mediterranean-diet
https://www.medscape.com/viewarticle/902107
https://greekcitytimes.com/2018/09/07/mediterranean-diet-helps-you-sleep-better-and-longer-each-night/

Πηγή: περ. “Plan Be” (τ. 30, Νοέμβριος 2018)

Check Also

Πώς προστατεύει τα μάτια η Μεσογειακή Διατροφή

Η Μεσογειακή Διατροφή αποδεικνύεται σημαντική και για την υγεία των ματιών. Η κατανάλωση άφθονων φρούτων, …