Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Αναγκαία η φωνή των ασθενών

Αναγκαία η φωνή των ασθενών

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του στο υπουργείο Υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός, τόνισε την ανάγκη για μία ασθενοκεντρική πολιτική υγείας, υποστηρίζοντας πως κάθε απόφαση θα πρέπει να έχει ως γνώμονα το συμφέρον των ασθενών. Η αλήθεια είναι πως έγιναν ή σχεδιάστηκαν κάποια βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως είναι τα γραφεία παραπόνων στα νοσοκομεία, οι λίστες χειρουργείων, η κάλυψη (έστω και με τον τρόπο που γίνεται) των ανασφάλιστων πολιτών, η προσπάθεια (μετά κόπων και βασάνων) για τη δημιουργία και στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, με την «εμμονική» πολλές φορές στάση του υπουργείου απέναντι στην φαρμακοβιομηχανία και τα απανωτά μέτρα που έχουν ληφθεί στον τομέα του φαρμάκου, η παρούσα κυβέρνηση δεν έπληξε μόνο αυτούς που ιδεολογικά θεωρεί «εχθρούς», αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς.

Απαντώντας πριν από μερικά χρόνια σε εκπρόσωπο συλλόγου ασθενών για το θέμα των καινοτόμων φαρμάκων που καθυστερούν επικίνδυνα να έρθουν στη χώρα μας, ο κ. Ξανθός είχε πει πως, δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να καθυστερήσει την εισαγωγή τους και δεσμεύτηκε ότι δεν θα μείνουν ποτέ ανοχύρωτοι οι ασθενείς. Σήμερα, τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί για την εισαγωγή των νέων θεραπειών στη χώρα μας, έχουν ήδη αρνητικό πρόσημο. Όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ο πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Πασχάλης Αποστολίδης, τέσσερα νέα φάρμακα για σοβαρά νοσήματα, που ήδη κυκλοφορούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δεν έφτασαν και ούτε αναμένεται να φτάσουν ποτέ στην Ελλάδα. Το επιπλέον «χαράτσι» εισόδου για κάθε νέο φάρμακο, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες υποχρεωτικές εκπτώσεις, καθιστούν ασύμφορη την κυκλοφορία τους στη χώρα μας.

Παράλληλα, οι πολύπλοκες διαδικασίες του ελληνικού Συστήματος Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA), αλλά και ο διάλογος που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη για την αξιολόγηση των νέων θεραπειών από ένα κεντρικό HTA στις Βρυξέλλες, μπερδεύει ακόμη πιο πολύ τα πράγματα, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε περισσότερες «απουσίες» νέων φαρμάκων μέσα στο επόμενο διάστημα.

Αποδέκτες των συνεπειών είναι οι ασθενείς και μόνο αυτοί, οι οποίοι, αντίθετα με τις «ασθενοκεντρικές δεσμεύσεις» του υπουργείου, αλλά και με τις διεθνείς πρακτικές, στην Ελλάδα βρίσκονται στο περιθώριο. Είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί θεσμικά η συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων για τα θέματα που τους αφορούν. Όπως είναι αναγκαίος και ο ρόλος τους στο Σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται αφορούν τους ίδιους, αφορούν το μέλλον τους και μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική πηγή πληροφοριών, τεκμηριωμένων θέσεων και προτάσεων. Μπορούν να βοηθήσουν τους αρμόδιους φορείς να γνωρίσουν καλύτερα τις ανάγκες τους και να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της πάθησής τους, ώστε να λάβουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις τόσο για τους ίδιους, όσο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μια ασθενοκεντρική πολιτική, απαιτεί η φωνή των πρωταγωνιστών να ακούγεται καθαρά, δυνατά και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν στη λήψη των αποφάσεων.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 15 Ιουλίου

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …