Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Αλλαγή προσήμου για τον Κικίλια

Αλλαγή προσήμου για τον Κικίλια

Ο Μητσοτάκης παρακολουθεί στενά το έργο όλων των υπουργείων με στόχο την αξιολόγηση, μία έννοια που τόνισε από την αρχή της θητείας του ότι θα εισάγει σε όλους τους τομείς του κρατικού μηχανισμού.

Η αξιολόγηση δίνει βαθμολογία και η κακή απόδοση φέρνει τα σενάρια για ανασχηματισμό στην πρώτη γραμμή. Ανεξαρτήτως από το αν αυτός θα γίνει σε μερικές εβδομάδες ή κάποιους μήνες αργότερα, το θέμα που κυριαρχεί είναι το ποιοι κινδυνεύουν και ποιοι ετοιμάζουν υπουργικά κοστούμια.

Ο Βασίλης Κικίλιας «έπαιζε» με χαμηλή βαθμολογία το πρώτο διάστημα της θητείας του, με τα πηγαδάκια να κάνουν λόγο για γκρίνιες στο Μαξίμου για την απόδοσή του και την ταχύτητα στην παραγωγή έργου. Η επιθυμία του υπουργού να κάνει επιτόπιους ελέγχους στα δημόσια νοσοκομεία ώστε να δει από πρώτο χέρι τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν, ερμηνεύτηκε από κάποιους ως άσκοπη υπερέκθεση, η οποία δεν συνοδευόταν από ανάλογες δράσεις για επίλυση των προβλημάτων. Ακολούθως «έσκασαν» μικρές κρίσεις που χρεώθηκαν, αδίκως κάποιες φορές, στο εν λόγω υπουργείο, επιδεινώνοντας την βαθμολογία του Κικίλια.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, το σκηνικό άλλαξε κατά πολύ κυρίως λόγω του πολύ καλού χειρισμού που έγινε και γίνεται στο θέμα του κορονοϊού. Το υπουργείο συντόνισε ψύχραιμα και αποτελεσματικά όλους τους φορείς, εξασφάλισε επιπλέον κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ, ενημέρωσε, εκπαίδευσε κοινό και προσωπικό και το ΕΣΥ δείχνει έτοιμο να διαχειριστεί πιθανά κρούσματα.

Δεν είναι, όμως, μόνο το θέμα της γρίπης. Η ψηφιακή πλατφόρμα για την επίσπευση των προσλήψεων γιατρών στα νοσοκομεία, οι αλλαγές που σχεδιάζονται στα ΤΕΠ και στις λίστες χειρουργείων και η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για τα φάρμακα (φτάνει βέβαια αυτές να γίνονται με βάση τα σωστά κριτήρια και να μην αποκλείονται απαραίτητες για τους ασθενείς θεραπείες μόνο για λόγους οικονομίας), είναι επίσης από τα θετικά που αποδίδονται στον Βασίλη Κικίλια. Αν προσθέσουμε σε αυτά και τους εμβολιασμούς, τον αντικαπνιστικό νόμο, αλλά και τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία, τότε μπορούμε να δικαιολογήσουμε τη μεταστροφή του κλίματος και το θετικό πλέον πρόσημο για τη μέχρι τώρα θητεία του εν λόγω υπουργού.

Το αν θα παραμείνει στο Υγείας ή αν θα μετακινηθεί όταν «σκάσει» ο περιβόητος ανασχηματισμός, αυτό είναι άλλο θέμα και άλλο σενάριο…

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …