Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Έρευνα ΑΚΟΣ και ΙΕΛΚΑ: Ιδιαίτερα αυξημένη σήμερα η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής

Έρευνα ΑΚΟΣ και ΙΕΛΚΑ: Ιδιαίτερα αυξημένη σήμερα η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής

Σε νέα έρευνά της, η ΑΚΟΣ μελετά τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές υγιών και ασθενών ενηλίκων αναφορικά με τα συμπληρώματα διατροφής και τη χρήση τους: αν κάνουν χρήση συμπληρωμάτων, τι είδους, με ποια συχνότητα, για ποιους λόγους, αλλά και αν ενημερώνουν τον θεράποντα ιατρό τους για τη λήψη τους.

«Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών, είτε είναι υγιείς είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, προκειμένου να θωρακίσουν τον οργανισμό τους και να λειτουργήσουν προληπτικά απέναντι σε σειρά ασθενειών. Θελήσαμε, λοιπόν, να αναζητήσουμε γιατί και πώς οδηγούνται σε αυτήν την επιλογή. Αρωγοί και σε αυτήν την έρευνα μας, ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι συνέδραμαν στην κατάρτιση του ερωτηματολογίου και στην επεξεργασία των απαντήσεων», επισημαίνει με αφορμή τη νέα έρευνα η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, ογκολόγος/ακτινοθεραπεύτρια, Δρ. Δέσποινα Κατσώχη.

Το ερωτηματολόγιο υλοποιήθηκε για λογαριασμό της ΑΚΟΣ και του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Ερευνών Λιανεμπορίου και Καταναλωτικών Αγαθών) από την Πρόεδρο της ΑΚΟΣ, Ακτινοθεραπευτή – Ογκολόγο Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, και τον γενικό διευθυντή του ΙΕΛΚΑ, Δρ. Λευτέρη Κιοσέ, σε συνεργασία με τη Διαιτολόγο Διατροφολόγο Δρ. Αλεξία Κατσαρού και την Κλινική Βιολόγο Φωτεινή Κωνσταντίνου.

Ειδικότερα, κάποια από τα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων:

1128 άτομα συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, 67,2% γυναίκες και 32,8% άνδρες.

Το 34,2% ήταν απόφοιτοι Γυμνασίου/Λυκείου, το 32,8% πτυχιούχοι πανεπιστημίου και το 23,8% κάτοχοι Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών.

Οι περισσότεροι ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι (34,1%), ενώ ακολούθησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι (20,9%), ελεύθεροι επαγγελματίες (20,3%) και συνταξιούχοι (12,8%). Το 4% ήταν άνεργοι και 3,7% φοιτητές/σπουδαστές. Το 72,3% ήταν κάτοικοι Αττικής, το 24,4% περιφέρειας και το 3,3% νησιών.

65,1% δήλωσαν υγιείς και 35,9% δήλωσαν ασθένεια, όπως: σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, χρόνια νεφρική νόσο, χρόνιο νόσημα εντέρου, καρκίνο ή άλλο.

Ορισμένα βασικά συμπεράσματα

  • Ελαιόλαδο (93%), φρέσκα λαχανικά (91%), φρέσκα φρούτα (90%) και μέλι (81%) πρωταγωνιστούν στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Ακολουθούν σοκολάτα/κακάο (67%), πράσινο τσάι (48%), ταχίνι (41%), ρόδι (34%), κράνα/κράνμπερι (31%), σαφράν/κρόκος (19%) και κεφίρ (17%)
  • Στις υπερτροφές, στην κορυφή των προτιμήσεων είναι βασιλικός πολτός (9%) και ιπποφαές (9%) Ακολουθούν κουκούτσι βερίκοκου (5%), σπαθόχορτο (5%), έλαιο κάνναβης (2%), μαύρο κίμινο (2%), φύλλα ελιάς (2%) και γάλα γαϊδούρας (1%)
  • Ωμέγα 3 Λιπαρά οξέα (29%), προβιοτικά (17%), ασβέστιο (15%) και μαγνήσιο (14%) είναι τα συμπληρώματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Ακολουθούν πρωτεΐνες (13%), σπιρουλίνα (11%), αμινοξέα (7%), κολλαγόνο (6%) και το συνένζυμο Q10 (3%)
  • Δημοφιλέστερες είναι οι βιταμίνες C και D (από 19% αντίστοιχα) και ακολουθούν το σύμπλεγμα βιταμινών Β (9%), Β12 (7%), Ε (5%), Β6 (4%) και Α (3%) και Κ (2%)
  • Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (76%), οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι τρέφονται υγιεινά. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (72%), δεν άλλαξαν διατροφή τον τελευταίο χρόνο επειδή δε χρειάστηκε. Το 10% απαντά ότι δεν το πρότεινε ο θεράπων ιατρός του. 
  • Στη συντριπτική τους πλειοψηφία χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωή τους (82%). Περίπου ένας στους δύο τα χρησιμοποιεί για προληπτικούς λόγους (55%) αλλά και για την πρόληψη του καρκίνου (32%). Σημαντική και η αντιγηραντική τους δράση (24%) Το 52% ξεκίνησε να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής, όταν έμαθε ότι βελτιώνουν την υγεία. Σημαντικό ποσοστό (41%) ανέφερε ότι άρχισε να τα χρησιμοποιεί όταν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα υγείας και το 11% από τότε που ασθένησε πρόσωπο του συγγενικού τους περιβάλλοντος. 
  • Φαρμακοποιός και γιατρός -κατά 33% αντίστοιχα- υπέδειξαν στους συμμετέχοντες στην έρευνα τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.
  • Περίπου οκτώ στους δέκα (77%) υποστηρίζει ότι έχει ενημερώσει το θεράποντα ιατρό του για το ότι λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής. Από το 23% που επέλεξε να μην τον ενημερώσει, περίπου οι μισοί το έπραξαν γιατί φοβήθηκαν τα αρνητικά του σχόλια. Ένα υψηλό ποσοστό (45%) αναφέρει ότι ο γιατρός του δεν γνωρίζει αρκετά επί των συμπληρωμάτων διατροφής για να κατευθύνει ή ότι δεν εμπιστεύονται την κρίση του επί του θέματος (33%).
  • Πάνω από τους μισούς δαπανούν έως 25 ευρώ το μήνα για την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής. Το 19% δαπανά μηνιαίως από 25 έως 50 ευρώ και 18% από 50 έως 100 ευρώ. Περίπου 7% δαπανά από 100 έως 150 ευρώ το μήνα και μόνο το 2% διαθέτει πάνω από 150 ευρώ το μήνα για την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής.
  • Το 32% πιστεύει ότι μπορεί να αντικαταστήσει τα συμπληρώματα διατροφής με σωστή και υγιεινή διατροφή. Αντίστοιχο ποσοστό θεωρεί ότι είναι καλύτερο να αγοράζεις συμπληρώματα διατροφής από το φαρμακείο. Το 29% θα αγόραζε μόνο επώνυμα συμπληρώματα διατροφής από γνωστές εταιρίες, ενώ το 23% θεωρεί ότι είναι πολύ ακριβά.
    «Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανάγκη για ευεξία έχει οδηγήσει σε ενίσχυση της ζήτησης για συμπληρώματα διατροφής, η οποία θα συνεχιστεί. Όλο και περισσότεροι πολίτες θέλουν να ζουν πιο ενεργά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιλέγοντας αυτά τα σκευάσματα. Η προσφορά, όμως, ακόμα δεν συμβαδίζει επαρκώς με τη ζήτηση, με το φαρμακείο να κυριαρχεί σήμερα ως κανάλι διανομής, κάτι που ωστόσο αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια με την αναβάθμιση τόσο του δικτύου των Σουπερμάρκετ, όσο και του διαδικτύου, αντίστοιχα με τις τάσεις σε άλλες χώρες του εξωτερικού», σχολίασε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΕΛΚΑ, Δρ. Λευτέρης Κιοσές.
    «Τα συμπληρώματα βιταμινών δεν πρέπει να λαμβάνονται ανεξέλεγκτα, αλλά με τη σύσταση ειδικού (Ιατρού, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου) και όταν υπάρχει συγκεκριμένη ένδειξη χορήγησης. Συμπληρώματα βιταμινών πρέπει να χορηγούνται σε διαπιστωμένη ανεπάρκεια ή έλλειψη ή σε άτομα με μεγαλύτερες ανάγκες σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως εγκυμονούσες, γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει πρόσφατα ή σχεδιάζουν να τεκνοποιήσουν, άτομα με δυσαπορρόφηση μικροθρεπτικών συστατικών (π.χ σε περιπτώσεις χρόνιων φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου ή επεμβάσεων στο πεπτικό σύστημα, άτομα με χρόνιες νόσους, ή ηλικιωμένους), καθώς και σε άτομα που αντιμετωπίζουν μια έντονα στρεσογόνα κατάσταση», τόνισε με αφορμή την έρευνα η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δρ. Αλεξία Κατσαρού.
    «Τα συμπληρώματα βιταμινών πρέπει να λαμβάνονται στην ενδεδειγμένη ποσότητα, συχνότητα και χρονική διάρκεια. Βασική προϋπόθεση αποτελεί να ακολουθείται παράλληλα μια ισορροπημένη και πλήρης διατροφή σχεδιασμένη με βάση τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες του ατόμου που τα λαμβάνει (εποχιακές τροφές, κατάλληλη ποσότητα, συχνότητα και ποικιλία). Όσον αφορά στις υπερτραφές και στα δυναμωτικά, η λήψη τους συστήνεται να γίνεται υπό την καθοδήγηση ειδικού, καθώς η δράση τους προϋποθέτει κατάλληλη χρονική διάρκεια, συχνότητα και συνέπεια», συμπλήρωσε τέλος η Κλινική Βιολόγος, κα Φωτεινή Κωνσταντίνου.

Check Also

FairLife L.C.C.: Τι έδειξε η έρευνα του 2023 του Global Lung Cancer Coalition για τον καρκίνο του πνεύμονα

Η FairLife L.C.C. ως μέλος του Global Lung Cancer Coalition, παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας …