Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Έντονη αντίδραση ΠΦΣ στην επαναφορά του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων

Έντονη αντίδραση ΠΦΣ στην επαναφορά του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων

Κατατέθηκε στις 20 Δεκεμβρίου η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη χορήγηση των αδειών ιδρύσεως φαρμακείου. Επί της ουσίας, το Υπουργείο επαναφέρει το σύνολο των ρυθμίσεων που προέβλεπε η σχετική ΚΥΑ περί ιδιοκτησιακού, η οποία όμως ακυρώθηκε με την υπ’ αριθμόν 1804/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

«Το ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο το έκρινε προ εξαμήνου η Ολομέλεια του ΣτΕ με συντριπτική πλειοψηφία (20-2). Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να σεβαστεί την απόφαση του Ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, η οποία άλλωστε συμπίπτει με σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σε κάθε περίπτωση, οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι σε τέτοιες ρυθμίσεις και δεν θα επιτρέψουν με κανένα τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες.

Όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς, απλώς θα χάσει τα χρήματα του», δήλωσε για το θέμα ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Σχετικό δελτίο Τύπου από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«…Το θέμα που έρχεται να νομοθετήσει σήμερα η Κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος(!) έχει λυθεί με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας πριν από έξι μήνες και με συντριπτική πλειοψηφία (20-2).

…Η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα, επικαλούμενη την απόφαση του ΣτΕ, να κλείσει οριστικά το θέμα. Δυστυχώς, λέει σε όλα ΝΑΙ στην Τρόικα».

Ο ΠΦΣ ζητά να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα αυτούσιο το Γερμανικό Νομοθετικό Πλαίσιο Ίδρυσης και Λειτουργίας Φαρμακείων. Να γίνουν τα 11.000 Φαρμακεία, 11.000 Υγειονομικά Κέντρα, με επιστήμονες Φαρμακοποιούς, με επιστημονική κατάρτιση προσφοράς στη Δημόσια Υγεία.

«Τις επόμενες ημέρες θα αντιληφθούν όλοι την κλιμάκωση των αντιδράσεών μας», καταλήγει ο ΠΦΣ.

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …