Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Ένας υγιής απολογισμός στον τομέα της Υγείας

Ένας υγιής απολογισμός στον τομέα της Υγείας

Δυστυχώς ο απολογισμός που γίνεται κάθε χρόνο για τον τομέα της Υγείας, είναι σταθερά…ανθυγιεινός. Τα μεγάλα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας παραμένουν «αγέρωχα» στη θέση τους και υποδέχονται με απίστευτη συνέπεια τις νέες χρονιές, τους νέους υπουργούς, τα νέα σχέδια που δεσμεύονται να τα εξαλείψουν μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Το 2019 αποχώρησε και παρέδωσε στο 2020 ακριβώς τα ίδια προβλήματα που παρέλαβε από το 2018. Οι ελλείψεις παραμένουν, οι δομές καταρρέουν, οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν, τα ράντζα γεμίζουν τους διαδρόμους των νοσοκομείων, οι εφημερίες θυμίζουν πεδίο μάχης, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αρνείται να πάρει μπρος, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος παλεύει να απεγκλωβιστεί από την γραφειοκρατία.

Ωστόσο υπάρχει και κάτι θετικό στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς και αυτό είναι το νομοσχέδιο του Βασίλη Κικίλια για την δημόσια υγεία, το οποίο φιλοδοξεί να φέρει την πρόληψη στο επίκεντρο των δράσεων του υπουργείου Υγείας, κάτι που πρώτη φορά επιχειρείται να γίνει συντονισμένα και ολοκληρωμένα. Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και ενημέρωση των πολιτών αξιοποιώντας όλα τα δυνατά μέσα που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία, συστηματική καταγραφή των πιθανών κινδύνων υγείας ανά πληθυσμιακή ομάδα σε συνεργασία με όλους τους γιατρούς και τις υπηρεσίες Υγείας σε δήμους και περιφέρειες και στοχευμένες ενέργειες για τις νόσους της σύγχρονης ζωής, όπως είναι το κάπνισμα, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι μόνο μερικά από τα σημεία – κλειδιά του νέου νομοσχέδιου. Αν όλα αυτά προχωρήσουν και δεν «κολλήσουν» κάπου στην υλοποίησή τους -κάτι που έχουμε ζήσει άπειρες φορές στο παρελθόν -, τότε η «κλισέ» πλέον ευχή όλων, το υπουργείο υγείας να επανακτήσει τον πραγματικό του ρόλο και να πάψει να είναι υπουργείο ασθενείας, θα πραγματοποιηθεί.

Αν θα πρέπει να ευχηθούμε κάτι επιπλέον για την νέα χρονιά, είναι ο Βασίλης Κικίλιας να δείξει την ίδια αποφασιστικότητα και στο κομμάτι που αφορά την λειτουργία του ΕΣΥ. Γιατί μπορεί η πρόληψη να είναι το Α και το Ω για την καλή μας υγεία, αλλά αυτά τα «κλασικά» προβλήματα του συστήματος, που για δεκαετίες «γιορτάζουν μαζί μας» την έλευση κάθε νέου έτους, αποτελούν όλα τα «ενδιάμεσα γράμματα», τα οποία συνθέτουν την καθημερινότητα των πολιτών. Μια καθημερινότητα προβληματική, δύσκολη και ανασφαλής που πρέπει επιτέλους να αλλάξει.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 5 Ιανουαρίου

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …