Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Άμεση ανάγκη για θετικά μηνύματα

Άμεση ανάγκη για θετικά μηνύματα

Το πρώτο θετικό νέο από την ημέρα που ξεκίνησε η πανδημία ήταν η ανακάλυψη των εμβολίων, γεγονός που έθετε αυτομάτως ένα deadline στη μεγάλη αυτή κρίση που ανέτρεψε τις ζωές όλων. Το deadline αυτό, ωστόσο, παραμένει ασαφές, καθώς επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Είναι από τη μία οι εγκρίσεις και η διαθεσιμότητα των εμβολίων, είναι τα ερωτηματικά για τη μεταδοτικότητα και την ανοσία που εξασφαλίζεται μετά τον εμβολιασμό, είναι και οι μεταλλάξεις του ιού που ενισχύουν την ανησυχία και διαταράσσουν ξανά τις ισορροπίες.

Κανείς δεν μπορεί ακόμη να πει με βεβαιότητα αν «θα κάνουμε Πάσχα», αν το καλοκαίρι θα είναι πιο χαλαρό και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Άλλωστε πολλές προβλέψεις μέχρι τώρα έχουν διαψευστεί και οι όποιες καλές προθέσεις για σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα, «στενάζουν» υπό την πίεση του επιδημιολογικού φορτίου που αυξομειώνεται ανεξέλεγκτα.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει η συνεχής «μαυρίλα» της επικαιρότητας να εμπλουτιστεί σταδιακά με θετικά μηνύματα για την επόμενη ημέρα. Δεν είναι μόνο η κόπωση των πολιτών από τα μέτρα και η ψυχολογική πίεση που υφίστανται λόγω της κοινωνικής απομόνωσης και της υποχρεωτικής τους αποχής από μία φυσιολογική ρουτίνα. Ο φόβος για τον νέο κορονοϊό και την επικινδυνότητά του, δίνει πλέον τη θέση του στην ανησυχία για το τι μας περιμένει μετά. Πόσες επιχειρήσεις θα «επιβιώσουν», πόσοι θα μπορέσουν να κρατήσουν τις δουλειές τους, πώς και πότε θα σταθούμε ξανά στα πόδια μας με την ύφεση που προβλέπεται τα επόμενα χρόνια; Κι όλα αυτά, ενώ μόλις λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας αρχίσαμε να βλέπουμε λίγο φως και κάποια αισιόδοξα μηνύματα μετά την πολυετή μνημονιακή μας ταλαιπωρία.

Η προσοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα πρέπει να μείνει σαφώς στραμμένη στη διαχείριση της πανδημίας και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Ωστόσο, θα πρέπει παράλληλα να αρχίσει μία «επίθεση» ανασυγκρότησης. Οι πολίτες έχουν ανάγκη να δουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θα τους δώσει ελπίδα για την μετά πανδημία εποχή. Έργα αναπτυξιακά, αποφάσεις που θα ενισχύσουν την ρευστότητα των επιχειρήσεων, δράσεις για την προστασία αλλά και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το πολύ δύσκολο παρόν θα γίνει ευκολότερα ανεκτό με τη δύναμη της ελπίδας για ένα υποσχόμενο αύριο.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …