Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Άλλος παρέχει, άλλος πληρώνει

Άλλος παρέχει, άλλος πληρώνει

Δύο ήταν τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της παρούσας κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, τα οποία προβάλλονταν κατά κόρον σε κάθε περίσταση από την ηγεσία του αντίστοιχου υπουργείου: η καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και τα δύο, ωστόσο, είναι επιτεύγματα που είτε στηρίχτηκαν σε ξένες πλάτες, είτε δεν… επιτεύχθηκαν ακόμη.

Στο θέμα της Πρωτοβάθμιας, το νέο σύστημα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα ήδη από την ανακοίνωσή του. Έντονες αντιδράσεις από τους γιατρούς, εγκαίνια σε δομές με βασικές ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και εξοπλισμό, «άφαντοι» οικογενειακοί ιατροί και μια γενικότερη αναστάτωση που ακόμη δεν έχει καταλαγιάσει.

Όσον αφορά το θέμα της καθολικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών, αυτό όντως είναι ένα σημαντικό μέτρο, που ωστόσο έχει ληφθεί χωρίς κανέναν προγραμματισμό, χωρίς καμία ενίσχυση του προϋπολογισμού, χωρίς καμία συζήτηση.

Το κόστος για την κάλυψη αυτή το ανέλαβαν αποκλειστικά οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό τα μεγαλεπήβολα σχέδια της κυβέρνησης. Και όπως όλα δείχνουν, κάπως έτσι θα κινηθούμε και το 2019.

Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς, αναφέρθηκε ότι το 2018 υπήρξε ενίσχυση κατά 190 εκατ. ευρώ της δαπάνης για το νοσοκομειακό φάρμακο, ενώ το πρώτο 11μηνο του 2018, 852.000 ανασφάλιστοι συνταγογραφήθηκαν για φάρμακα αξίας 205 εκατ. ευρώ. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος έδωσε άμεσα την δική του απάντηση. Και τα 190 εκατ. ευρώ για το νοσοκομειακό φάρμακο, αλλά και τα 250 για τους ανασφάλιστους δόθηκαν αποκλειστικά από την φαρμακοβιομηχανία, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών. Η Πολιτεία δεν έχει συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ.

Οι εξαγγελίες για το 2019 κάνουν λόγο για παροχή εγγυημένης υγειονομικής φροντίδας για τους ανασφάλιστους – το 1/3 με μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα λόγω χαμηλού εισοδήματος, για μείωση συμμετοχής στα φάρμακα για ειδικές κατηγορίες χρόνιων παθήσεων, αλλά και για δωρεάν χορήγηση στους ογκολογικούς ασθενείς των συμπληρωματικών φαρμάκων που σχετίζονται με τη θεραπεία και τις παρενέργειές της. Μέτρα θετικά μεν, αλλά πουθενά δεν αναφέρεται το πόσο θα κοστίσουν και, κυρίως, πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες αυτές.

Και κάπως έτσι μπαίνουμε στο 2019. Με υποσχέσεις και δεσμεύσεις που παραμένει άγνωστο το πώς θα υλοποιηθούν και ποιες πλάτες θα τις καλύψουν…

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …