Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Όλα καλά, ώρα για κάμπινγκ!

Όλα καλά, ώρα για κάμπινγκ!

 

Όχι ένας, ούτε δύο, αλλά 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για την «αποποινικοποίηση» του ελεύθερου κάμπινγκ. «Στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα/ευκαιρία εξομάλυνσης της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας (εισοδηματικές ανισότητες, διακρίσεις, φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός, κλπ). Η εκ νέου ρύθμιση της ελεύθερης κατασκήνωσης θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο αντίστοιχο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ένα δίχτυ ασφαλείας για τους μη έχοντες…», αναφέρουν οι βουλευτές και κάπου σ’ αυτό το σημείο, αρχίζεις να συνειδητοποιείς την ανάγκη που έχεις για διακοπές, γιατί δεν «την παλεύεις» άλλο με αυτά που ζεις, βλέπεις, ακούς, διαβάζεις.

Την ίδια ώρα σε ένα, ενδεχομένως, παράλληλο σύμπαν από αυτό των βουλευτών, συσσωρεύονται προβλήματα στην καθημερινότητα όλων, τα οποία αφορούν τα εργασιακά, τα οικονομικά, τα θέματα της Υγείας και της Παιδείας και γενικά όλους τους τομείς της ζωής μας, μπλοκάροντας την όποια θετική διάθεση για όνειρα, σχέδια, δημιουργικότητα…

«Σήμερα, 80 θετικά τεστ HIV/AIDS περιμένουν επιβεβαίωση, με αποτέλεσμα τη μεγάλη ψυχική επιβάρυνση των ασθενών», υποστήριξε σε πρόσφατο συνέδριο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών «Θετική Φωνή», Νίκος Δέδες, αναφερόμενος στις τραγικές ελλείψεις σε αντιδραστήρια στη Βόρεια Ελλάδα. «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στην πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αφήνουμε τη στεριά και πιάνουμε θάλασσα. Οι σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας, άρχισαν να κάνουν δειλά – δειλά και φέτος την εμφάνισή τους στη σχετική ειδησιογραφία, καθώς το Πάσχα βρίσκεται προ των πυλών και τα νησιά θα περάσουν το πρώτο τεστ αντοχής, λίγο πριν το καλοκαίρι που υπερδιπλασιάζεται ο πληθυσμός τους. Από τώρα μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, θα ακούμε και θα διαβάζουμε συνεχώς για την οριακή κατάστασή τους, ενώ οι αρμόδιοι θα δεσμεύονται για την άμεση επίλυση των προβλημάτων.

Επιστρέφουμε στη στεριά και πάμε στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, κοινοποίησαν φωτογραφίες από την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», που δείχνουν ασθενείς «στοιβαγμένους» σε ράντζα στους διαδρόμους του ιδρύματος. Την ίδια ώρα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών, εκφράζει την ανησυχία του για τις τραγικές ελλείψεις στο Λαϊκό Νοσοκομείο, που οδηγούν σε μεγάλες αναμονές για μεταμόσχευση, που φτάνουν μέχρι και τα δύο χρόνια.

Οι παραπάνω ειδήσεις «κυκλοφόρησαν» την τελευταία εβδομάδα και αφορούν μόνο το κομμάτι της Υγείας. Αντίστοιχες υπάρχουν για πολλούς άλλους τομείς, που επίσης πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα στα χρόνια της λιτότητας και της πολιτικής απραξίας.

Παρόλα αυτά, δεν είδαμε καμία μαζική κινητοποίηση κυβερνητικών βουλευτών για όσα «πνίγουν» την καθημερινότητά μας. Ίσως να θεωρούν πως με το ελεύθερο κάμπινγκ το μυαλό θα ξεχαστεί, τα προβλήματα θα επιλυθούν ως διά μαγείας και οι όποιες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, θα μοιάζουν πιο…όμορφες αν τις κοιτάς ξαπλωμένος κάτω απ’ τα αστέρια…

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 9 Απριλίου

Check Also

Σε παράλληλο σύμπαν ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συνεχίζουν να εκθειάζουν την Ελλάδα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε …