Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Όλα έχουν το φάρμακό τους

Όλα έχουν το φάρμακό τους

Ανέκαθεν αποτελούσε δυνατό πεδίο αντιπαράθεσης ο τομέας του φαρμάκου. Και, ειδικά, σε περίοδο εκλογών κυβέρνηση και αντιπολίτευση «παίζουν αυτό το χαρτί» ακόμη πιο δυνατά για πολλούς λόγους. Από τη μία υπάρχει το οικονομικό σκέλος, το οποίο περιλαμβάνει τόσο το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης, όσο και την συνεισφορά της φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας. Από την άλλη, είναι η ανθρώπινη πλευρά, το σκέλος των ασθενών, που περιλαμβάνει την πρόσβασή τους σε καινοτόμες θεραπείες, τη συμμετοχή τους στα φάρμακα και άλλα πολλά.

Αν τοποθετήσουμε όλα τα παραπάνω σε ένα σκηνικό έντονης οικονομικής κρίσης και αστάθειας, τότε αποκτούν ακόμη πιο έντονο πολιτικό ενδιαφέρον.

Η παρούσα κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της επέλεξε να έρθει σε κόντρα με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Θεώρησε δεδομένο ότι κανείς δεν θα κατηγορήσει μία αριστερή κυβέρνηση που τα βάζει με τους «κακούς φαρμακοβιομήχανους» κι έτσι προχώρησε σε μονομερείς αποφάσεις και μέτρα, αρνούμενη κάθε μορφή συζήτησης και συνεργασίας. Έτσι κι αλλιώς γνώριζε πως, όποια αντίσταση και να προέβαλλε η φαρμακοβιομηχανία, ακόμη και σε ακραία μέτρα που έθεταν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων, θα μπορούσε κάλλιστα να απαντήσει με ένα «βάζουμε τέλος στη διαφθορά, στις ανεξέλεγκτες δαπάνες και παλεύουμε για το όφελος των ασθενών», όπως και έπραξε πολλές φορές. Και η στάση αυτή προκάλεσε σημαντικά προβλήματα και δυσλειτουργίες.

Ωστόσο, η πολιτική υγείας δεν αφορά κόντρα αριστερών και δεξιών και πόλεμο εντυπώσεων. Ούτε «χαρτί» προς εκμετάλλευση την περίοδο των εκλογών. Έχει να κάνει με την σταθερότητα και την ποιότητα της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασθενών. Έχει σαφώς να κάνει και με εξορθολογισμένους προϋπολογισμούς, αλλά και με ορθές πολιτικές, με καλό σχεδιασμό και win win αποφάσεις. Έχει να κάνει και με την επιβίωση εταιριών και χιλιάδων εργαζομένων.

Δεν είναι λύση να «εξουδετερώνεις» τον «αντίπαλο» λαμβάνοντας εξοντωτικά μέτρα, όπως, βέβαια, δεν είναι λύση και ο «αντίπαλος» να δρα σε ένα ανεξέλεγκτο πεδίο. Χρειάζεται μία υγιής ισορροπία. Ούτε σκανδαλολογία, ούτε προσκόλληση στο παρελθόν, ούτε μετατροπή του αγαθού της Υγείας σε πεδίο μάχης. Οι καιροί είναι αλλιώτικοι και επιβάλλουν μία νέα αντιμετώπιση των πραγμάτων. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά και θα… βρούμε την υγειά μας.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 17 Μαρτίου

Check Also

ΕΣΥ σταθερά σε κρίση…

Ο Βασίλης Κικίλιας είχε πρόσφατα το πρώτο του επίσημο τετ α τετ με τους δημοσιογράφους …