Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Ψάχνουν φάρμακο για… το φάρμακο

Ψάχνουν φάρμακο για… το φάρμακο

Είμαστε ή του ύψους ή του βάθους. Δυσκολευόμαστε πολύ να βρούμε τη χρυσή τομή, όπως επίσης μοιάζει ακατόρθωτο να προλάβουμε ένα πρόβλημα, ή έστω να το αντιμετωπίσουμε άμεσα, πριν φτάσουμε στο απροχώρητο.

Η φαρμακευτική δαπάνη, από το υπερβολικό ύψος που βρισκόταν πριν από μερικά χρόνια, έφτασε στον «πάτο» και πλέον αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κατά κεφαλή είναι 181 ευρώ, ενώ στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι 242 ευρώ και στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών είναι 292 ευρώ. Οι αριθμοί δίνουν μία ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση στην οποία έχουμε φτάσει.

Οι ελλείψεις φαρμάκων, η επικίνδυνη αναμονή για την εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών στη χώρα μας, το προβληματικό σύστημα τιμολόγησης, ο «μπλοκαρισμένος» φαρμακευτικός κλάδος που… πληρώνει τη νύφη και την απουσία μεταρρυθμίσεων, η αύξηση των ανασφάλιστων, συνθέτουν μια εκρηκτική εικόνα που απαιτεί οργάνωση, συνεργασία και άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπισή της.

Η ώρα της συνεργασίας ήρθε (επιτέλους) και τώρα απλά, θα πρέπει να ευχηθούμε να είναι ουσιαστική και γόνιμη. Πριν από λίγες ημέρες, μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική συνάντηση εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων με στόχο τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για τη Φαρμακευτική Πολιτική. Όπως παραδέχτηκε ο υπουργός, «η φαρμακευτική πολιτική που επιβλήθηκε από τους δανειστές, την περίοδο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, ήταν τόσο ανελαστική που δημιούργησε έντονες παρενέργειες, τόσο στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όσο και στην τσέπη των πολιτών, μέσω της συμπίεσης της φαρμακευτικής δαπάνης και της μετακύλισης μέρους του κόστους στην κοινωνία», τονίζοντας πως οι στρεβλώσεις αυτές θα πρέπει να διορθωθούν. Από τη μεριά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν θετική την πρωτοβουλία αυτή, υποστηρίζοντας τη δημιουργία μίας μόνιμης κοινοβουλευτικής διακομματικής επιτροπής, με κύριο θέμα την επεξεργασία πολιτικών φαρμάκων σε σταθερή βάση και με συστηματικό τρόπο.

Το πρώτο βήμα έγινε. Σημασία έχει τώρα να μπουν στην άκρη τα κομματικά χρώματα και οι πολιτικές σκοπιμότητες και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος που θα αποφέρει καρπούς. Είναι σημαντικό η κυβέρνηση, πρωτίστως, αλλά και η αντιπολίτευση να θέλουν να διορθώσουν τις στρεβλώσεις και όχι απλά να συνεχίσουν να αποποιούνται ευθυνών ή να εναντιώνονται άνευ λόγου και ουσίας, υπό μία… διακομματική ομπρέλα. Και είναι επίσης σημαντικό στον διάλογο αυτό, στη συνεργασία, να συμμετέχει και ο κλάδος του φαρμάκου, καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις για την εξυγίανση του συστήματος. Το ίδιο και οι σύλλογοι ασθενών και οι υπόλοιποι φορείς που σχετίζονται άμεσα με τον χώρο της Υγείας.

Ο κάθε «κρίκος» του συστήματος είναι σημαντικός και θα πρέπει να συμμετέχει στην κοινή αυτή προσπάθεια. Δεν έχουμε, πλέον, την πολυτέλεια να αγνοούμε ή να εξαιρούμε κανέναν, γιατί το πρόβλημα αφορά όλους και όλοι μαζί θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για την επίλυσή του.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 2 Ιονίου

Check Also

Η πολιτική για το φάρμακο επηρεάζει ασθενείς και κοινωνία

Οι εκκρεμότητες στον τομέα του φαρμάκου παραμένουν και είναι πολλές. Ο Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε σε …