Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Χάσαμε την ουσία…

Χάσαμε την ουσία…

Ο πόλεμος των εντυπώσεων κρατάει χρόνια και το μπαλάκι των ευθυνών κινείται με ταχύτητες φωτός από τον έναν υπουργό στον άλλο, από τη νυν κυβέρνηση στην προηγούμενη, από την επόμενη στη μεθεπόμενη και πάει λέγοντας. Ένας πόλεμος που στην εποχή των… τροφαντών αγελάδων μπορεί να είχε και λίγη πλάκα, παρά τις γραφικές του μάχες και τις επαναλαμβανόμενες ατάκες, που δεν σου άφηναν το παραμικρό περιθώριο έκπληξης ή ανατροπής.

Όταν ο συνεχής πόλεμος συναντά μία κρίση διαρκείας, τα πράγματα παύουν να είναι χαριτωμένα και γραφικά και αρχίζουν να γίνονται ανησυχητικά και επικίνδυνα. Η χαμένη ουσία θα πρέπει να επανέλθει στην ημερήσια διάταξη, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει ευθύνες και να παρουσιάσει έργο, όπως επίσης και η αντιπολίτευση χάριν της αντιπολίτευσης πρέπει να μπει για λίγο στην άκρη.

Οι εκκρεμότητες και τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας (ή καλύτερα «και στον χώρο της Υγείας») παραμένουν και πολλές φορές διογκώνονται, με ό,τι αυτό σημαίνει για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τους εργαζόμενους σε αυτό και τους ασθενείς. Ωστόσο, το μπαλάκι των ευθυνών εξακολουθεί να πηγαίνει πέρα – δώθε, αδυνατώντας να καταλήξει σε κάποιον «φταίχτη», ώστε να κλείσει η υπόθεση και να πάμε παρακάτω.

Η Τρόικα επανέρχεται και θα ζητήσει να μάθει πού βρισκόμαστε με το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πού κόλλησε η πρωτοβουλία «οικογενειακός γιατρός», τι μέτρα έχουν ληφθεί για τον έλεγχο της ζήτησης στα φάρμακα, πώς προχωράει ο στόχος των εξοικονομήσεων πόρων στα νοσοκομεία και άλλα πολλά. Θα πρέπει να δώσουμε εξηγήσεις για τους ελλιπείς ελέγχους και τις δράσεις κυκλωμάτων, που εν καιρώ κρίσης θησαυρίζουν εις βάρος των ασθενών. Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως η φράση «η κρίση γεννά ευκαιρίες» δεν αφορά την εξεύρεση νέων «πατεντών» για να αποφύγουμε ευθύνες ή για να διατηρήσουμε τον παλιό, κακό μας εαυτό, τοποθετημένο απλά σε ένα καινούριο πλαίσιο.

Εδώ και πολύ καιρό πια δεν έχουν καμία θέση και λογική δικαιολογίες παλιά κοπής, όπως για παράδειγμα «βρήκαμε ένα χάος και τώρα βήμα – βήμα προχωράμε», «δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι άλλοι» κ.λπ. Ούτε και οι πρόχειρες λύσεις για να φανεί ότι κάτι προχωράει και να τη βγάλουμε καθαρή για λίγο ακόμη. Ήρθε η ώρα να παρουσιάσουμε έργα, τα οποία σχεδιάστηκαν προσεκτικά, από τους καλύτερους, για το καλύτερο.

Είναι η στιγμή που αφήνουμε πίσω μας διαλόγους τύπου «το ακτινολογικό μηχάνημα στο Κέντο Υγείας Μυκόνου δεν λειτουργούσε από πριν, άρα δεν φταίμε εμείς που δεν λειτουργούσε και αργότερα», «εσείς προσλάβατε έναν γιατρό εκεί, ενώ εμείς με σκληρή προσπάθεια προσλάβαμε δύο». Είναι καιρός να εστιάσουμε στην ουσία των πραγμάτων και να δώσουμε αξιόπιστες λύσεις. Λύσεις που θα είναι γενικά αποδεκτές και δεν θα μπορεί καμία μετέπειτα κυβέρνηση να τις ανατρέψει, γιατί θα είναι «χτισμένες» σε γερά θεμέλια και αποδεδειγμένα θα είναι επωφελείς για το Σύστημα Υγείας.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 20 Μαΐου

Check Also

ΠΟΕΔΗΝ για το προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας: «Παρά τον έλεγχο της πανδημίας, κρύβονται οι παθογένειες του ΕΣΥ»

Διατάξεις του Υπουργείου Υγείας των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που είναι προς ψήφιση στη Βουλή συνέβαλαν …