Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Υποστελέχωση ΓΝ Σύρου: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι εργαζόμενοι

Υποστελέχωση ΓΝ Σύρου: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι εργαζόμενοι

Όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Σύρου, παρόλο που τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες ανάπτυξης του Νοσοκομείου (πτητική βάση ΕΚΑΒ, εγκατάσταση σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, λειτουργία παιδιατρικής κλινικής και προετοιμασία για έναρξη ΜΑΦ κ.λπ.), όλα «ακυρώνονται» σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρή υποστελέχωση από μόνιμο προσωπικό στη Νοσηλευτική, Τεχνική και Διοικητική Υπηρεσία.

Χαρακτηριστικά, από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία έχουν αποχωρήσει τα δύο τελευταία χρόνια, είτε με συντάξεις, είτε με παραιτήσεις, είτε με μεταθέσεις, 8 μόνιμοι νοσηλευτές και οι κενές θέσεις, βάσει του σημερινού μνημονιακού κουτσουρεμένου οργανισμού, είναι 45. Αντίστοιχα, στην Τεχνική και Διοικητική Υπηρεσία, οι κενές θέσεις είναι 21.

Την παρούσα χρονική περίοδο, η επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, προκειμένου να καμουφλαριστεί το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης των νοσοκομείων.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, και ειδικά μετά τη λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής, η οποία είναι απαραίτητη για το Νοσοκομείο, είναι η πλήρης εξουθένωση του νοσηλευτικού προσωπικού. Για να καλυφθούν οι απαραίτητες βάρδιες του υποστελεχωμένου παιδιατρικού τμήματος, καλούνται εργαζόμενοι από άλλες κλινικές, στερούμενοι τα ρεπό τους, με ειδοποίηση της τελευταίας στιγμής. Η συγκεκριμένη τακτική εκ της Διοικήσεως ενέχει κινδύνους, υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, καθώς καλείται μια εξουθενωμένη νοσηλεύτρια να περιθάλψει μικρούς ασθενείς σε ένα άγνωστο τμήμα, του οποίου τις λειτουργίες δε γνωρίζει.

Οι δεσμεύσεις της Διοίκησης για στελέχωση του νέου τμήματος, έστω με επικουρικούς νοσηλευτές, δεν έχουν υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα στην περίπτωση χορήγησης έστω και μιας αναρρωτικής άδειας σε νοσηλεύτρια του τμήματος, να ανατρέπονται τα προγράμματα βαρδιών των υπόλοιπων τμημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, αλλά και για τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού.

Επιπροσθέτως, η επικείμενη λειτουργία της ΜΑΦ χωρίς την απαιτούμενη πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού (για την οποία είχε αρχικά δεσμευτεί η Διοίκηση), θα επηρεάσει τα μέγιστα το Νοσοκομείο.

Στο Ακτινολογικό Τμήμα καλούνται κάθε πρωί 3 τεχνολόγοι να λειτουργήσουν το ακτινοσκοπικό μηχάνημα του χειρουργείου, τον Μαγνητικό Τομογράφο (3 ημέρες την εβδομάδα), το ακτινολογικό μηχάνημα (καθημερινά), τον αξονικό τομογράφο (καθημερινά) και τον μαστογράφος ή ωστική μάζα (καθημερινά). «Πώς μπορούν τρεις άνθρωποι να καλύψουν πέντε πόστα ταυτόχρονα;», αναρωτιούνται εύλογα οι εργαζόμενοι.

Αντίστοιχα, η Τεχνική Υπηρεσία αποδεκατίζεται. Το προσωπικό λιγοστεύει χρόνο με τον χρόνο χωρίς να αντικαθίσταται, ενώ η Υπηρεσία λειτουργεί με εφημερίες ετοιμότητας (24 ώρες – 7 ημέρες την εβδομάδα) του προσωπικού. Λόγω, δε, μη ύπαρξης νομοθετικού πλαισίου για τις εφημερίες ετοιμότητας προσωπικού, η Διοίκηση αποζημιώνει τις εφημερίες ως υπερωριακή εργασία με πενιχρή αμοιβή.

Η Διοικητική Υπηρεσία καλείται να αντιμετωπίσει την με εκθετικό βαθμό αυξανόμενη επιβεβλημένη από την νομοθεσία γραφειοκρατία χωρίς επιπλέον πόρους. Με την κατάργηση του Προληπτικού Ελέγχου, το Οικονομικό Τμήμα αποκτά την Ιδιότητα του Ελεγκτή, με όλες τις ευθύνες που αυτό συνεπάγεται, χωρίς καμία παραπάνω στελέχωση και μηδενική Νομική Συνδρομή. Αντίστοιχα, τα στοιχεία (Δ.Α.Υ.Κ.) που απαιτείται να υποβληθούν στο Γενικό Λογιστήριο από το Γραφείο Μισθοδοσίας για των υπολογισμό των συντάξεων έχουν τουλάχιστον τριπλασιαστεί.

Το Γραφείο Κίνησης εξυπηρετείται από δύο υπαλλήλους (ορισμένου χρόνου, λες και δεν πρόκειται για πάγιες και διαρκείς ανάγκες), οι οποίοι κλείνουν ραντεβού διά ζώσης και διά τηλεφώνου.

Σε υπαλλήλους του Θυρωρείου οφείλονται πάνω από 350 ρεπό!

Την παρούσα χρονική στιγμή, δημοσιεύτηκε η προκήρυξη 2Κ/2019, η οποία περιλαμβάνει έξι θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων για το ΓΝ Σύρου, με την κάλυψη των οποίων όμως δεν θα αυξηθεί η δυναμικότητα του Νοσοκομείου, καθώς περιλαμβάνει μόνο μερικές από τις θέσεις υπαλλήλων που εργάζονται ήδη στο Νοσοκομείο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Τέλος, οι εργαζόμενοι τονίζουν τη σημασία της επαναφοράς της Φύλαξης του Νοσοκομείου, ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες, οπότε και παρατηρούνται τα περισσότερα παραβατικά περιστατικά. Μέχρι στιγμής, το μόνο μέτρο που έχει λάβει η Διοίκηση είναι το κλείδωμα όλων των εισόδων/εξόδων του Νοσοκομείου, κατά τις βραδινές ώρες, εκτός μίας, ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού σε περίπτωση ανάγκης (φωτιά, σεισμός κ.λπ.).

Check Also

Αθώος ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ από το Εφετείο Πατρών

Πριν από λίγο καιρό, ο κ. Πολάκης, ων ακόμα Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, είχε σπεύσει να …