Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Υγειονομικές βόμβες τα hot spots σε Λέσβο, Χίο, Λέρο και Σάμο – σε τραγική κατάσταση τα νοσοκομεία

Υγειονομικές βόμβες τα hot spots σε Λέσβο, Χίο, Λέρο και Σάμο – σε τραγική κατάσταση τα νοσοκομεία

Όπως υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, τα hot spot σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Λέρο θυμίζουν περισσότερο υγειονομικό ναρκοπέδιο με λοιμώδη νοσήματα, χωρίς να τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη από τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
Όπως καταγγέλλουν τα Σωματεία Εργαζομένων, τα νοσοκομεία παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε Ιατρούς και Νοσηλευτικό Προσωπικό. Είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς, καθώς υπάρχουν πολύμηνες λίστες αναμονής για εξέταση, καθώς και ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό. Οι δε μεταφραστές είναι άφαντοι, με αποτέλεσμα γιατροί και νοσηλευτές να μην μπορούν να περιθάλψουν πρόσφυγες και μετανάστες με ασφάλεια.
Τα νοσοκομεία έχουν καθημερινά μεγάλη προσέλευση στα Ιατρεία και τα ΤΕΠ από πρόσφυγες και μετανάστες, και αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να ανταποκριθούν.
Παρότι εδώ και χρόνια υπάρχει αυτή η κατάσταση, καμία πρωτοβουλία δεν ελήφθη για να ενισχυθούν τα νοσοκομεία με προσωπικό και κονδύλια.

• Νοσοκομείο Μυτιλήνης
Οι προσερχόμενοι τριπλασιάστηκαν, χωρίς όμως να γίνει η απαραίτητη ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό. Φέτος ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι κατώτερος του περσινού!
Δίπλα στην πόλη, έδρα του νοσοκομείου, έχουν προστεθεί 27.000 άνθρωποι, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υψηλή νοσηρότητα. Όπως είναι φυσικό, όλοι αυτοί οι άνθρωποι προστρέχουν στο νοσοκομείο για υπηρεσίες. Μερικές κλινικές (παιδιατρική, γυναικολογική) νοσηλεύουν αποκλειστικά και μόνο πρόσφυγες και μετανάστες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, το σαββατοκύριακο 15-16 Φεβρουαρίου, υπήρξαν οκτώ γεννήσεις και διενεργήθηκαν τέσσερις καισαρικές! Η νεόκτιστη τριώροφη σύγχρονη μαιευτική-γυναικολογική κλινική δεν επαρκεί για να νοσηλεύσει τις προσερχόμενες, και επεκτείνεται πολλές φορές στην όμορη ορθοπεδική.
Δεν υπάρχει επαρκής αριθμός μεταφραστών που πρέπει απαραίτητα να υπάρχουν καθ’ όλο το 24ωρο. Δεν υπάρχει ούτε έλεγχος, ούτε περιορισμός στις ΜΚΟ και στους λοιπούς συνοδούς των μεταναστών.
Τα οφειλόμενα ρεπό στη Νοσηλευτική Υπηρεσία ξεπέρασαν τα 2.000, οι κανονικές και λοιπές άδειες δεν λαμβάνονται λόγω έλλειψης προσωπικού. Δεν μπορεί να λειτουργήσει το νεοσυσταθέν αιμοδυναμικό εργαστήριο. Υπολειτουργούν τα λοιπά απεικονιστικά εργαστήρια, μαστογράφος και μαγνητικός τομογράφος, ενώ συνεχίζεται η λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής σε ένα ακατάλληλο και επικίνδυνο κτίριο.

• Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου
Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο που νοσηλεύει 154 ψυχικά ασθενείς έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hot spot προσφύγων και μεταναστών. Κάθε ημέρα μεγαλώνει ο αριθμός των φιλοξενούμενων, μετατρέποντας τους χώρους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου σε υγειονομικό ναρκοπέδιο.
Πριν ενάμιση χρόνο, στον χώρο του νοσοκομείου φιλοξενούνταν 800 πρόσφυγες και μετανάστες. Πριν τρεις μήνες 2.500 και τώρα ξεπέρασαν τους 4.000!
Ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου έχει γεμίσει σκηνές και σκουπίδια. Επιτίθενται σε ψυχικά ασθενείς, κλέβουν, προπηλακίζουν, διαταράσσουν την ηρεμία του νοσοκομείου.

• Νοσοκομείο Χίου
Το νοσοκομείο της Χίου σήμερα καλείται να προσφέρει υπηρεσίες σε 50.000 μόνιμους κατοίκους και σε 6.000 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στο νησί. Οι ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού ξεπερνούν το 40%. Τα έργα αποκατάστασης των κτηρίων της παλιάς παθολογικής και χειρουργικής κλινικής έχουν σταματήσει.
Όλες οι κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου είναι υποστελεχωμένα, και οι βάρδιες γίνονται με ελλιπή σύνθεση. Σε πολλά νοσηλευτικά τμήματα, απόγευμα-νύχτα και σαββατοκύριακο υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια, ενώ το σαββατοκύριακο και τις νύχτες υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια για όλο το νησί.
Στο ακτινολογικό δεν υπάρχει εφημερεύων ακτινολόγος, και η λειτουργία του στηρίζεται σε εξωτερικούς συνεργάτες. Παράλληλα, εξαιτίας της ελλιπούς σύνθεσής του σε ακτινοχειριστές, είναι αδύνατον να καλυφτούν σήμερα οι ανάγκες του Νοσοκομείου και των εξωτερικών ιατρείων.
Ατελείωτες ώρες αναμονής στα Επείγοντα και Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, λόγω της υπολειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην πόλη και τα χωριά, η οποία εξαναγκάζει τους πολίτες να προστρέχουν στο νοσοκομείο για περίθαλψη.

• Νοσοκομείο Σάμου
Το νοσοκομείο της Σάμου καλείται να προσφέρει υπηρεσίες σε 32.000 μόνιμους κατοίκους και σε 8.000 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες.
Το ακτινολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου, για πρώτη φορά μετά από 32 χρόνια, μένει με ακάλυπτες βάρδιες. Μεγάλη η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Σχεδόν σε όλα τα νοσηλευτικά τμήματα, απόγευμα-νύχτα και σαββατοκύριακο υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μία νοσηλεύτρια μπορεί να καλύπτει δύο και τρία τμήματα ταυτόχρονα.
Η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου λειτουργεί εδώ και 13 μήνες με μόνο μία παιδίατρο και με δύο γενικούς γιατρούς, από τις οποίες η μία είναι μετακινημένη από το Περιφερειακό Ιατρείο του Μαραθοκάμπου, ενώ η άλλη υπηρετεί στο αγροτικό ιατρείο Βαθέος και εφημερεύει στην παιδιατρική κλινική. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι επίσης ελάχιστο, με δεκάδες ημέρες κανονικής άδειας και ρεπό που δεν μπορεί να λάβει.
Το νοσοκομείο της Σάμου δεν έχει γιατρούς ΩΡΛ, γαστρεντερολόγους και πνευμονολόγους, παρά μόνο μία, η οποία υπηρετεί στη ΜΕΘ.
Στις περισσότερες βάρδιες, απόγευμα και νύχτα, υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας για όλο το νοσοκομείο.

Check Also

Τα επόμενα βήματα στη «μάχη» με τον κορονοϊό: Νέες ΜΕΘ, προσλήψεις προσωπικού και Κέντρα Υγείας στην πρώτη γραμμή

Το ΕΣΥ πιέζεται καθημερινά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και η ανησυχία όλων επικεντρώνεται …