Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Υγεία με το…σταγονόμετρο

Υγεία με το…σταγονόμετρο

Μπήκαμε στο καλοκαίρι και η καθημερινότητά μας μπαίνει και αυτή σε άλλους ρυθμούς. Το ίδιο και η επικαιρότητα, καθώς προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της εποχής. Έτσι, θα ακούμε και θα διαβάζουμε πλέον για ταλαιπωρία στις εφορίες χωρίς κλιματισμό, για νέα «καυτά» μέτρα, για τη δυσλειτουργία σημαντικών υπηρεσιών εν μέσω καύσωνα και όλα τα σχετικά. Δηλαδή τα γνωστά, υπό άλλες θερμοκρασίες…

Κάπως έτσι θα προσαρμοστεί και η επικαιρότητα που αφορά τα θέματα του υπουργείου Υγείας, με τα κλασικά προβλήματα της καλοκαιρινής περιόδου να κάνουν την επανεμφάνισή τους σε εφημερίδες, κανάλια και ηλεκτρονικά μέσα. Ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών σε νησιά στα οποία υπερπολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ελλείψεις υλικών και ασθενοφόρων, προβλήματα στις διακομιδές και άλλα πολλά. Και αμέσως μετά οι κλασικές επίσης δεσμεύσεις για άμεση επίλυση των προβλημάτων, τα οποία ωστόσο δεν επιλύονται ποτέ.

Μαζί με όλα αυτά, θα συνεχίσουν φυσικά να «παίζουν» και τα προβλήματα που μας απασχολούν όλες τις εποχές και έχουν να κάνουν με την έλλειψη πόρων, αλλά και πολιτικής βούλησης. Πριν από λίγες ημέρες, το www.healthreport.gr παρουσίασε έγγραφο της διοίκησης του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Αθήνας «Γ. Γεννηματάς», με το οποίο καλούσε τους γιατρούς να παραγγέλλουν τα απολύτως απαραίτητα υλικά, ώστε να την… βγάλουμε όπως – όπως μέχρι το τέλος του 2018. «Προκειμένου να επαρκέσουν οι διατιθέμενες πιστώσεις έτους 2018 για τα υλικά που παραγγέλνονται, του υγειονομικού και ορθοπεδικού αναλώσιμου υλικού, των αντιδραστηρίων, των ιατρικών αερίων και των VAC, είτε ως μαζικά είτε ως ονομαστικές χρεώσεις, να παραγγέλνονται κατά προτεραιότητα τα απολύτως αναγκαία και επείγοντα, ενώ όπου είναι εφικτό να επιλέγεται μέθοδος όπου δεν απαιτούνται δαπανηρά υλικά. Όλα τα ανωτέρω θα εκτελούνται εφόσον δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών του Νοσοκομείου», αναφέρει το έγγραφο και… ο Θεός να βάλει το χέρι του!

Την ίδια ώρα, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας, ο «Ευαγγελισμός» προσπαθεί να αντεπεξέλθει στην αυξημένη εισροή ασθενών, με τα λιγοστά «όπλα» που έχει στη διάθεσή του. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι ελλείψεις είναι σημαντικές, το προσωπικό εξουθενωμένο, ενώ την ίδια ώρα παραμένουν κλειστά χειρουργικά τραπέζια, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και νοσηλευτικά κρεβάτια.

Αναμπουμπούλα καταγράφεται και στο μεγάλο στοίχημα των Τοπικών Μονάδων Υγείας, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο στο θέμα της στελέχωσής τους, όσο και σε οργανωτικά ζητήματα.

Το καλοκαίρι είναι… καυτό ήδη από τις πρώτες του ημέρες. Τα προβλήματα διογκώνονται αντί να επιλύονται και, σε συνδυασμό με τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος, η Υγεία αγγίζει κόκκινο, «αγκαλιά» με τις θερμοκρασίες που καταγράφει ο υδράργυρος.

Οι καταγγελίες δίνουν και παίρνουν, οι ευθύνες έρχονται και (κυρίως) φεύγουν και του χρόνου θα είμαστε πάλι εδώ να μιλάμε για τις επικίνδυνες ελλείψεις της νησιωτικής χώρας, για το οριακό σημείο των νοσοκομείων της πρωτεύουσας, για την έλλειψη στρατηγικής και σχεδιασμού, αλλά θα είμαστε, κατά τ’ άλλα, χαρούμενοι, που καταφέραμε για άλλη μια χρονιά να την βγάλουμε καθαρή…

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 10 Ιουνίου

Check Also

Όλα έχουν το φάρμακό τους

Ανέκαθεν αποτελούσε δυνατό πεδίο αντιπαράθεσης ο τομέας του φαρμάκου. Και, ειδικά, σε περίοδο εκλογών κυβέρνηση …