Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στο Νοσοκομείο Χίου

Τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στο Νοσοκομείο Χίου

Το Νοσοκομείο της Χίου, το οποίο εξυπηρετεί χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, πρόσφυγες και μετανάστες, συνεχίζει να βρίσκεται «στο κόκκινο» για χρόνια, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, καταγράφοντας τις ελλείψεις:

«Τα έργα αποκατάστασης των κτιρίων της παλιάς Παθολογικής και Χειρουργικής Κλινικής σταμάτησαν. Οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό ξεπερνούν το 40%. Ατελείωτες ώρες αναμονής στα ΤΕΠ και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Όμως το χαρακτηριστικότερο της επισφαλούς λειτουργίας του Νοσοκομείου είναι η κατάσταση στο Ακτινολογικό Τμήμα. Έμεινε το Νοσοκομείο με δύο Ακτινολόγους Ιατρούς, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες. Εφημερεύει το Νοσοκομείο χωρίς Ακτινολόγο, με μεγάλο κίνδυνο για την υγεία των ασθενών. Η λειτουργία του στηρίζεται σε εξωτερικούς συνεργάτες»…

Για το φλέγον θέμα του Ακτινολογικού οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Χίου συνέταξαν σχετική επιστολή, όπου αναφέρουν, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα:

«Επτά μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση της ΝΔ και κανένα από τα τρέχοντα υπαρκτά προβλήματα των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν έχει επιλυθεί.

Ομιχλώδες το τοπίο που συντηρείται μέσω των αλλεπάλληλων συνεντεύξεων και δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για προσλήψεις που ανακοινώνονται, αλλά δεν προκηρύσσονται.

…Τι και αν το Σωματείο έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και χρόνια με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, διαμαρτυρίες και συνεντεύξεις για την επικρατούσα κατάσταση; Αποδείχθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι απευθυνόταν σε “ώτα μη ακουόντων. Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι έγιναν όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία για την πρόσληψη γιατρών, δεν μας πείθουν και τους απαντάμε ότι δεν προσπάθησαν αρκετά. Αν δεν δοθούν κίνητρα, π.χ. εξασφάλιση στέγης, υπό τις παρούσες συνθήκες κανένας γιατρός δεν θα ενδιαφερθεί να πληρώσει θέση σε ένα επαρχιακό – ακριτικό νοσοκομείο.

…Εμείς, ως εργαζόμενοι που βιώνουμε την εντατικοποίηση της εργασίας, το άγχος να βρεθεί κρεβάτι για τις νέες εισαγωγές, αλλά και ως πολίτες αυτού του νησιού, δεν ανεχόμαστε άνθρωποι να κινδυνεύουν να πεθάνουν αβοήθητοι, επειδή οι κυβερνώντες “υπολογίζουν την υγεία του λαού όχι ως κοινωνικό αγαθό, αλλά ως ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Η περίθαλψη των πολιτών είναι υποχρέωση του κράτους!

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας, Πρόνοιας και ΕΚΑΒ. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας».

Check Also

Υπ. Υγείας: Οι ιατροί που μετακινούνται στο «Σωτηρία» δεν αποδυναμώνουν τα νοσοκομεία – 1.381 οι νέοι μόνιμοι γιατροί το 2020

Τη δική του απάντηση έδωσε το Υπουργείο Υγείας στα δημοσιεύματα περί αποδυνάμωσης νοσοκομείων της 1ης …