Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Το crash test Μητσοτάκη στην Υγεία

Το crash test Μητσοτάκη στην Υγεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος στο τελευταίο του διάγγελμα. Το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας που χτίστηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες λόγω πανδημίας, θα συνεχίσει να αναμορφώνεται για να είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή, να αντιμετωπίσει όποια πρόκληση προκύψει.

Είναι σαφές πως, αν το ΕΣΥ λύγιζε, αν είχαμε εικόνες Ισπανίας και Ιταλίας στη χώρα μας, το πλήγμα στην κυβέρνηση θα ήταν τεράστιο. Ο άμεσος εκσυγχρονισμός του κράτους, τα πακέτα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, όποια θετικά μέτρα κι αν λαμβάνονταν για την αντιμετώπιση της κρίσης, όλα θα επισκιάζονταν από τις εικόνες θανάτου και εκεί θα επικεντρωνόταν η κριτική όλων.

Κι αυτό δεν είναι ένα υποθετικό σενάριο. Είναι μία πραγματικότητα σε πολλές χώρες του κόσμου, η οποία απετράπη στην Ελλάδα λόγω πολλών και παράλληλων παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς.

Η μετά πανδημία εποχή και με δεδομένη την δέσμευση του Πρωθυπουργού για τη συνέχιση του έργου που άρον άρον έγινε στο ΕΣΥ, θα φέρει πολλές αλλαγές στο υπουργείο Υγείας. Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας των υγειονομικών κρίσεων, η επίσης απρόβλεπτη πιθανότητα επανεμφάνισής τους, επιβάλλουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προβλέψει ποιοι θα είναι ικανοί για την επόμενη ημέρα στην Υγεία.

Ο έλεγχος προσώπων θα είναι ενδελεχής και από το μικροσκόπιο του Μαξίμου θα περάσουν από διοικητές νοσοκομείων και πρόεδροι οργανισμών, μέχρι την κορυφή της ηγεσίας του υπουργείου. Τι έκαναν, τι δεν έκαναν, πόσο στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, πόσο ικανοί είναι να στηρίξουν τις ανάγκες της επόμενης ημέρας.

Αυτή η επόμενη μέρα θα κρίνει πολλά. Γιατί θα πρέπει να συνεχιστεί η ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά υπό ακόμη και πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή σύμπραξης του δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό γιατί είδαμε στην πράξη ότι τους χρειαζόμαστε όλους.

Κομματικά κριτήρια, λόγοι δημοφιλίας και συμβιβαστικές επιλογές δεν θα έχουν καμία θέση στις αποφάσεις που θα έρθουν. Έγινε κατανοητό ότι, ακόμη και οι λανθασμένοι χειρισμοί ενός διοικητή μικρού επαρχιακού νοσοκομείου εν καιρώ κρίσης, μπορούν να προκαλέσουν ντόμινο αρνητικών συνεπειών. Πόσο μάλλον όταν αυτά τα λάθη προέρχονται από άτομα που βρίσκονται πιο ψηλά στην ιεραρχία. Κάτι τέτοιο δεν θα επιτραπεί. Μόλις κλείσει η «πόρτα της πανδημίας», θα ανοίξει η πόρτα της εξόδου για πολλούς.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 19 Απριλίου

Check Also

ΠΟΕΔΗΝ για το προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας: «Παρά τον έλεγχο της πανδημίας, κρύβονται οι παθογένειες του ΕΣΥ»

Διατάξεις του Υπουργείου Υγείας των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που είναι προς ψήφιση στη Βουλή συνέβαλαν …