Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Το 1/3 των πασχόντων με Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα δεν έχουν επισκεφθεί ιατρό, σύμφωνα με Πανελλήνια Έρευνα

Το 1/3 των πασχόντων με Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα δεν έχουν επισκεφθεί ιατρό, σύμφωνα με Πανελλήνια Έρευνα

Τα αποτελέσματα της πρώτης πανελλήνιας έρευνας για τη Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα, για τα χαρακτηριστικά των ασθενών και τις προκλήσεις που βιώνουν στη διαχείριση του νοσήματος, σε συνεργασία ή μη με τον γιατρό τους, παρουσίασε ο Καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής Δερματικών και Αφροδίσιων Νόσων, Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και Πρόεδρος Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος, στο Μουσείο Ανδρέας Συγγρός.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή κ. Ρηγόπουλο σε μεγάλο πληθυσμιακό δείγμα ανδρών και γυναικών, με κατανομή σε όλη την Ελλάδα (το 54% στην Αθήνα), ηλικίας 35-44. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει η άμεση ανάγκη ενημέρωσης σχετικά με τη νόσο, την έγκαιρη διάγνωση της από δερματολόγο και η αποτελεσματική θεραπεία της.

Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα είναι μια χρόνια νόσος του δέρματος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονώδεις βλάβες στις πτυχές του δέρματος. Αυτές οι φλεγμονώδεις βλάβες περιλαμβάνουν επώδυνα οζίδια και αποστήματα, και εντοπίζονται εκεί όπου βρίσκονται οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες.

Τα πρώτα συμπτώματα της Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας από 12 έως 25 ετών, ενώ πάσχοντες είναι οι ενήλικες στις παραγωγικές ηλικίες 25 έως 55, με συχνότερη εντόπιση της νόσου στη γεννητική χώρα και τους γλουτούς.

«Τόσο στο σύνολο του δείγματος, όσο και στους διαγνωσμένους, το 65% έπασχαν από μέτρια (προσβολή περισσότερης της μιας περιοχής με 3 έως 5 εξάρσεις το χρόνο, ουλές και μέτρια επίδραση στην ποιότητα ζωής) έως σοβαρή νόσο (έντονα συμπτώματα, εξάρσεις και ουλές και επηρεασμένη ποιότητα ζωής). Μόνο το 30% του δείγματος, όμως, ήξερε τη σωστή αιτία της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι την απέδιδαν σε άλλες αιτίες, όπως ερεθισμό, ακατάλληλα ρούχα και θυλακίτιδα

Επιπλέον, αναλόγως της σοβαρότητας της εμφάνισης της ασθένειας, παρατηρείται αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής του ασθενούς, αύξηση στις συννοσηρότητες, στη χρήση φαρμάκων και παραφαρμακευτικών, στα χειρουργεία, στις επισκέψεις σε ιατρό και στις νοσηλείες.

Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι η ασθένεια πλήττει κυρίως τις γυναίκες (73%), αλλά και άνδρες σε μικρότερο ποσοστό (27%), δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στους καπνιστές – νυν και πρώην. Επιπλέον, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι περίπου 1/3 των πασχόντων είναι παχύσαρκοι, ενώ μεταξύ των συννοσηροτήτων που εμφανίζουν οι πάσχοντες είναι και η κατάθλιψη, σε ποσοστό 12%.

Ένα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας, παρατήρησε ο κ. Ρηγόπουλος, είναι ότι το 34% των πασχόντων δεν έχουν επισκεφθεί ιατρό, ακόμα και με την πάροδο 2 ετών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ενώ όσοι αναζητούν λύση επισκέπτονται διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες ή πηγαίνουν σε μη ειδικό ιατρό, ενώ η διάγνωση γίνεται στον δερματολόγο.

Τέλος, το 33% των διαγνωσμένων επιλέγουν να μην ακολουθήσουν θεραπεία.

Τέσσερα Ειδικά Ιατρεία Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας λειτουργούν στην Ελλάδα,δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη, τα οποία μπορούν οι ασθενείς να επισκεφτούν κατόπιν ραντεβού:

  • Α’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, Νοσοκομείο «Α. Συγγρός», Αθήνα (Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη και Παρασκευή, τηλ. 210 7265153)
  • Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, Νοσοκομείο «Αττικόν», Αθήνα (Τετάρτη, τηλ. 210 5832396 )
  • Α’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, Θεσσαλονίκη (Τηλ. 2313 308860-867)
  • Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», Παρασκευή, Θεσσαλονίκη (Τηλ. 14741).

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό, εκτός από την έγκαιρη διάγνωση και την εφαρμογή σωστής θεραπείας, οι ασθενείς να συμμορφώνονται σε αυτήν και να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους. Προτρέπουμε τους πάσχοντες να απευθύνονται στα Ειδικά Ιατρεία Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας για άμεση εξέταση», κατέληξε ο κ. Ρηγόπουλος.

Σημαντική ήταν, τέλος, η διευκρίνιση ότι, με τις σημερινές θεραπείες, οι εξάρσεις και οι υποτροπές της νόσου αραιώνουν σημαντικά. Αρκεί κανείς να επισκεφθεί τον δερματολόγο και, κυρίως, να το κάνει έγκαιρα.

Check Also

Νέα βιολογική θεραπεία υπόσχεται πλήρη δερματική κάθαρση στους ψωριασικούς ασθενείς

Το ενδεχόμενο επίτευξης πλήρους δερματικής κάθαρσης είναι πλέον εφικτό και για τους Έλληνες ασθενείς που …