Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Το όραμα του Ιατρικού τουρισμού και ο εφιάλτης της αδράνειας

Το όραμα του Ιατρικού τουρισμού και ο εφιάλτης της αδράνειας

Ένα χρόνο πριν, τον Μάιο του 2017, στο συνέδριο για τον Ιατρικό Τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στην Ιθάκη, ο συμβολισμός της έναρξης ενός ωραίου ταξιδιού, στο οποίο θα υπήρχαν, ωστόσο, πολλά εμπόδια, ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής. Ένα χρόνο μετά, στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για τον Ιατρικό Τουρισμό που διεξήχθη στο νησί του Ιπποκράτη, την Κω, και πάλι το συμβολικό στοιχείο ήταν κυρίαρχο. Έναρξη του ταξιδιού και «γέννηση» της Ιατρικής είναι δύο αφετηρίες για κάτι καινούριο, δημιουργικό, ελπιδοφόρο που κοιτάει το μέλλον με αισιοδοξία.

Ο Ιατρικός Τουρισμός μπορεί να αποφέρει ετήσια έσοδα στην υπό κατάρρευση χώρα μας της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ ετησίως, προσελκύοντας τουλάχιστον 100.000 «ασθενείς-ταξιδιώτες». Ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς μόνο από τον Ιατρικό Τουρισμό, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 20 δις δολάρια, παρουσιάζοντας ρυθμό αύξησης 15%-25%. Πολλές χώρες, όπως η Ινδία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Κόστα Ρίκα, το Ισραήλ κ.ά. ήδη έχουν εντοπίσει τη δυναμική της εν λόγω αγοράς, έχουν επενδύσει σε αυτήν και ήδη άρχισαν να «απολαμβάνουν» τα οφέλη από το αυξανόμενο μερίδιό τους. Η Ελλάδα σήμερα κατέχει μόλις το 3% του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως, όταν η Τουρκία, η Πολωνία και η Τσεχία κατέχουν το 13% και το Βέλγιο το 8%.

Παρόλα αυτά, τα πράγματα παραμένουν στάσιμα, υπό δημόσια διαβούλευση και βασανίζονται αλύπητα από τα κλασικά πολιτικά «θα».

Στην Ιθάκη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας, με τη συνεργασία όλων των φορέων, ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε το μερίδιο που μας αξίζει στον Ιατρικό Τουρισμό. Τόνισε, επίσης, ότι από τη μεριά της πολιτείας, θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αρθούν οι όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και νομοθετικές ελλείψεις αποτρέπουν τις σχετικές επενδύσεις στη χώρα μας. Στην Κω, ο Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε ακριβώς στις ίδιες ανάγκες! Με λίγα λόγια, ένα χρόνο τώρα τίποτα δεν άλλαξε ουσιαστικά. Το υπουργείο Τουρισμού υποστηρίζει πως ο Ιατρικός Τουρισμός είναι στις προτεραιότητές του και ότι «θα», «θα» και «θα», το υπουργείο Υγείας είναι απλός θεατής και ο Πατούλης συνεχίζει έναν, σχεδόν μοναχικό, αγώνα δρόμου από τη μία άκρη της γης στην άλλη, για να ενημερώσει, να δραστηριοποιήσει, να στρέψει το ενδιαφέρον της ομογένειας και της διεθνούς κοινότητας προς την Ελλάδα.

Οι χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος μας στοίχισαν πολύ. Οι χαμένες ευκαιρίες του παρόντος και του μέλλοντος, στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας, είναι ανεπίτρεπτες και επικίνδυνες. Ο Ιατρικός Τουρισμός είναι ένα στοίχημα που, στην θεωρία τουλάχιστον, όλοι θέλουν να το κερδίσουμε. Και μπορούμε να το επιτύχουμε, δεδομένου ότι η χώρα μας έχει αρκετά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Ας συνεργαστούμε επιτέλους και ας γίνουμε ανταγωνιστικοί και από άποψη οργάνωσης και έργων, ώστε να «ξεκολλήσουμε» από την αφετηρία και να φτάσουμε σύντομα εκεί που θέλουμε και μπορούμε.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 1η Ιουλίου

Check Also

Εγκαίνια Πρότυπης δομής ΠΦΥ με τη συνέργεια του Κέντρου Υγείας Αχαρνών και της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού

Εγκαινιάστηκε χθες από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση της Ανώνυμης Εταιρείας …