Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / «Το σύγχρονο πρόσωπο της φυματίωσης» από το ΚΕΕΛΠΝΟ

«Το σύγχρονο πρόσωπο της φυματίωσης» από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Στις 26 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, στην αίθουσα Α. Αργυριάδης στο ΕΚΠΑ, η επιστημονική εκδήλωση – συνέντευξη Τύπου, με θέμα «Το σύγχρονο πρόσωπο της φυματίωσης», σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Κατά την προσφώνησή του στην εκδήλωση, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Μ. Α. Δημόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία των παρεμβάσεων του ΕΚΠΑ σε ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος Δημόσιας Υγείας και τόνισε την ανάγκη όλοι μαζί, ιατρικός κόσμος, εκπαιδευτική κοινότητα και πολίτες, να επιχειρήσουμε να θέσουμε οριστικά στην “υγειονομική λήθη” τη φυματίωση.

«Δεν υπάρχει κανένα πλέον περιθώριο ολιγωρίας, η αντιμετώπιση της φυματίωσης θα πρέπει να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στην ατζέντα δημόσιας υγείας στη χώρα μας και το ΚΕΕΛΠΝΟ θα αγωνισθεί για τον στόχο αυτό, σε κοινό μέτωπο μαζί με όλους τους επιστημονικούς φορείς αλλά και την κοινωνία των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν. καθηγητής κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, τονίζοντας ότι η φυματίωση συνεχίζει να αποτελεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, παρά το γεγονός ότι είναι ιάσιμη.

Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής Π. Σφηκάκης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της σωστής διαπαιδαγώγησης και της έγκυρης ενημέρωσης σε όλα τα θέματα Υγείας, όπως και στη Φυματίωση, έτσι ώστε η πρόληψη να αποτελεί στάση ζωής για κάθε ενήλικα.

«Ο αντιφυματικός αγώνας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανίσχυρος, χωρίς δυστυχώς σοβαρές προσπάθειες από το κράτος για ενδυνάμωσή του. Απαιτείται ενίσχυση των αντιφυματικών δομών με μεγαλύτερη συμμετοχή των πνευμονολόγων», ανέφερε στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), καθηγητής κ. Σπ. Ζακυνθινός, επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει το κράτος στην αντιμετώπιση της νόσου.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας (Ε.Πν.Ελ.), κ. Α.Δ. Τσάτσος, αναφέρθηκε και στο υψηλό επίπεδο της ελληνικής πνευμονολογικής κοινότητας, σημειώνοντας ότι «Η Ελληνική Πνευμονολογική Κοινότητα έχει το υψηλότατο επιστημονικό επίπεδο και το ανθρώπινο δυναμικό για να συνεργαστεί με Διεθνείς και Ελληνικούς φορείς Υγείας, προς την κατεύθυνση της ανίχνευσης, διάγνωσης και θεραπείας της φυματιώδους λοίμωξης».

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο κ. Σ. Τσιόδρας, αν. καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία για τη φυματίωση αποτυπώνοντας τη διεθνή διάσταση της ασθένειας αναφέροντας ότι, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, η φυματίωση αποτελεί την 9η συχνότερη αιτία θανάτου και το συχνότερο αίτιο θανάτου από λοιμώδες νόσημα παγκοσμίως, προκαλώντας περισσότερους από 4.500 θανάτους την ημέρα.

Στη συνέχεια, η κα Ρ. Καλκούνη, ειδική Παθολόγος ΚΕΕΛΠΝΟ, παρουσίασε την επιδημιολογική εικόνα της φυματίωσης στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το χρονικό διάστημα 2004-2016, δηλώνονται ετησίως κατά μέσο όρο 600 περιπτώσεις φυματίωσης, με τη μέση επίπτωση της νόσου να υπολογίζεται στις 4,6 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Το 2016 δηλώθηκαν 439 περιπτώσεις φυματίωσης με την επίπτωση να υπολογίζεται σε 4,1 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Όπως επεσήμανε, δε δύναται να αποτυπωθεί με σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα της φυματίωσης στη χώρα καθώς δε δηλώνονται όλα τα περιστατικά και διαπιστώνεται σημαντική υποδήλωση.

«Η κατανόηση των χαρακτηριστικών της  φυματίωσης (ποιος, πού, γιατί) είναι καθοριστικής σημασίας για να δώσουμε ένα τέλος στη φυματίωση. Αυτό περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την εκτίμηση των πληθυσμών που και κινδυνεύουν περισσότερο από τη φυματίωση και δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες», τόνισε στη δική της ομιλία η κα Χρ. Μπότση, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος στο νοσοκομείο Συγγρός, ΚΕΕΛΠΝΟ. 

«Δράσε και εσύ για έναν κόσμο χωρίς φυματίωση»

Περισσότερες πληροφορίες για τη φυματίωση στις παρακάτω ιστοσελίδες:

Check Also

Κορονοϊός: Γερμανική επιστημονική ανακάλυψη ανοίγει δρόμους για δημιουργία φαρμάκου – Η συνεργασία και με ελληνική ομάδα από το ΕΚΠΑ

Μία σημαντική επιστημονική ανακάλυψη που δημοσιεύτηκε σε ένα από τα πλέον έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, το Science, …