Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Το θαύμα των εκλογών

Το θαύμα των εκλογών

Η παροχολογία σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα που… έρχονται είναι μία κλασική προεκλογική εικόνα, που προσπαθεί ακόμη και την ύστατη στιγμή να πείσει τους ψηφοφόρους να πράξουν το «σωστό» όταν φτάσουν στην κάλπη.

Κι αν πολλά πράγματα μπορούν, εντός πολλών εισαγωγικών, να «φτιάξουν» λίγο πριν την ψήφο, όπως για παράδειγμα οι συντάξεις, ο ΦΠΑ κ.ά., κάποια άλλα δεν μπορούν με μία υπόσχεση ή μία «κίνηση ματ» να ανατρέψουν την πολύ κακή εικόνα που έχουν. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο τομέας της Υγείας, ο οποίος «αιμορραγεί» εδώ και πολλά χρόνια. Αν γίνονταν όλες οι προσλήψεις που όλοι υπόσχονται σε κάθε προεκλογική περίοδο τα τελευταία χρόνια, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα είχε… πλεόνασμα προσωπικού. Αν γίνονταν όλες οι μεταρρυθμίσεις που υπάρχουν σταθερά στα προεκλογικά προγράμματα των τελευταίων δεκαετιών, θα είχαμε το πιο σύγχρονο σύστημα της Ευρώπης. Αν…

Ωστόσο, η εικόνα του ΕΣΥ δεν αλλάζει προς το καλύτερο. Αντιθέτως, χρόνο με τον χρόνο γίνεται χειρότερη. Ο ένας υπουργός γκρεμίζει ό,τι έχτισε ο προηγούμενος, οι δεσμεύσεις περιοδεύουν από νομοσχέδιο σε νομοσχέδιο και κάπως έτσι περνούν οι τετραετίες.

Η παροχολογία θα είναι εντονότερη αυτή την περίοδο. Έχουμε διπλές εκλογές τέλη του μήνα και, μην ξεχνάμε, είμαστε σε μία προεκλογική περίοδο διαρκείας για τις βουλευτικές. Επομένως, είμαστε έτοιμοι ότι θα ακούσουμε και θα δούμε πολλά. Μόνο που δεν πιστεύουμε πια σε μαγικές εικόνες. Τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς. Αλλά και οι 17άρηδες που ψηφίζουν τώρα για πρώτη φορά, δεν γνωρίζουμε με τι πείθονται, αν πείθονται, τι τους ενδιαφέρει, αν τους ενδιαφέρει κάτι και πόσο μπορούν τους επηρεάσουν τα παλιά προεκλογικά τερτίπια. Επομένως, ό,τι και να ειπωθεί, ό,τι και να παρασχεθεί, όλα είναι ρευστά.

Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν και οι πολιτικοί. Δεν μπορούν επ’ αόριστον να «παρασύρουν» κοινωνικές ομάδες με υποσχέσεις και παροχές, ούτε μπορούν να ισχυρίζονται επ’ αόριστον ότι δεν φταίνε αυτοί, αλλά οι ξένοι, οι προηγούμενοι, η καμένη γη που παρέλαβαν και όλοι οι γνωστοί άγνωστοι που μας κατέστρεψαν. Οι καιροί αλλάζουν. Είναι καιρός να αλλάξει και η πολιτική σκέψη, η ρητορική των εκλογών, αλλά και η εικόνα της επόμενης μέρας.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 12 Μαΐου

Check Also

Επίσκεψη Κικίλια στην «ΕΛΠΙΔΑ»

Την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» επισκέφθηκε την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, ο …