Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Το εξπρές των εκλογών

Το εξπρές των εκλογών

Η προεκλογική περίοδος «βάζει φωτιά» στις εξαγγελίες, στις δεσμεύσεις και… στις τροπολογίες. Κλασικά, κάθε φορά που πλησιάζουμε προς τις κάλπες, η εκάστοτε αντιπολίτευση παρουσιάζει το πρόγραμμά της σε όλους τους τομείς, δεσμευόμενη ότι όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο και η εκάστοτε κυβέρνηση από τη μεριά της τρέχει να «μπαλώσει» ό,τι προλαβαίνει την τελευταία στιγμή.

Δεσμεύσεις και υποσχέσεις ξεχασμένες βγαίνουν από τα συρτάρια, «ξεσκονίζονται» και επαναπροωθούνται, ώστε να αποτελέσουν την κατάλληλη στιγμή «αυτά που κάναμε» και όχι απλές θεωρίες.

Και στο κομμάτι της Υγείας είναι κλασικό φαινόμενο οι αλλαγές και οι επισπεύσεις της τελευταίας στιγμής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τελευταίες τροπολογίες του αρμόδιου υπουργείου που προσπαθούν να κλείσουν ή έστω να κατευνάσουν ανοιχτά μέτωπα.

Μία εξ αυτών θεσμοθετεί τον ρόλο των φαρμακοποιών στην παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα πάγιο αίτημα του κλάδου, κάτι που έτσι κι αλλιώς ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ικανοποιείται, καθώς επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας, ο αδειούχος φαρμακοποιός να προβαίνει στη διενέργεια εποχιακού εμβολιασμού και στη χορήγηση αντιτετανικού ορού στους πολίτες, ύστερα από σχετική πιστοποίηση.

Και το θέμα της ελλιπούς φαρμακευτικής δαπάνης «κινείται» κάπως, καθώς αυξάνεται η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη από τα 530 στα 550 εκατ. ευρώ για το 2018, μέτρο ωστόσο που δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα και να δώσει ανάσα στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που καλούνται να καλύψουν τις αδυναμίες του κρατικού προϋπολογισμού, μέσω των αυξημένων επιστροφών και εκπτώσεων.

Οι τροπολογίες φέρνουν και Κινητές Μονάδες Υγείας που θα καλύπτουν τις ανάγκες κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών, συμπληρώνοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης στο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίες ακόμη παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις παρά την υπερπροβολή τους.

Αλλαγές έρχονται και στην τιμολόγηση των φαρμάκων, οι οποίες θα δώσουν «ανάσα» σε σκευάσματα που έχουν πολύ χαμηλή τιμή, ενώ αναμένονται και άλλα μέτρα, δεσμεύσεις και έργα στο επόμενο χρονικό διάστημα που θα ικανοποιήσουν, έστω και μερικώς, απογοητευμένους κλάδους της Υγείας. Ανάμεσα σε αυτά, κλασικά αναμένονται και ανακοινώσεις για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του ΕΣΥ.

Και κάπως έτσι, με διαδικασίες εξπρές, μέχρι τις εκλογές όλα θα μοιάζουν σχεδόν τέλεια!

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 10 Μαρτίου

Check Also

Εγκαινιάστηκε η 24ωρη λειτουργία του υπερσύγχρονου Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων

Την 24ωρη λειτουργία του πρότυπου Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων εγκαινίασε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσία …