Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Το ΔΣ του ΠΙΣ δίπλα στους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς

Το ΔΣ του ΠΙΣ δίπλα στους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς

Την πλήρη στήριξή του στους γιατρούς του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα που έχουν ξεκινήσει τριήμερη κινητοποίηση, προκειμένου να σταματήσει η αφαίμαξη των εισοδημάτων τους από τον ΕΟΠΥΥ, εκφράζει το νομίμως εκλεγμένο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Ο ιατρικός κλάδος, και ειδικά ο εργαστηριακός τομέας, συνεχίζει να είναι θύμα μίας οικονομικά εκβιαστικής τακτικής που οδηγεί στην πλήρη εξάντλησή του. Η αφαίρεση του 70% των εισοδημάτων των ιατρών μέσω υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών στον ΕΟΠΥΥ (rebate – clawback), είναι παγκοσμίως μία πρωτοφανής τακτική που, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγεί σε λουκέτο τα εργαστήρια και ιατρεία.

Το νομίμως εκλεγμένο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ήδη από τις πρώτες συνεδριάσεις του, είχε επισημάνει τους κινδύνους από το clawback και είχε απευθύνει κάλεσμα για συστράτευση σε όλο τον κλάδο.

Στο άμεσο μέλλον, το ΔΣ του ΠΙΣ προτίθεται να λάβει πρωτοβουλίες, ώστε να αρθεί η απόφαση του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ να παρακρατούνται εκβιαστικά τα εισοδήματα των ιατρών. Άλλωστε, πρόκειται επί της ουσίας για την “αρπαγή” (=clawback) μεγάλου μέρους του εισοδήματος των ιατρών, η οποία επεκτάθηκε όταν η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που επιχειρεί να εφαρμόσει, παρείχε και δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων, και δικαίως, χωρίς όμως να έχει προβλέψει την ανάλογη δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η μεταβίβαση αυτή του κόστους στις πλάτες των γιατρών αποτελεί άλλο ένα χτύπημα στον κλάδο, δεδομένου ότι ήδη το 50-70% του εισοδήματος του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού κατάσχεται υπέρ φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών.

Το νομίμως εκλεγμένο ΔΣ του ΠΙΣ δεσμεύεται να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση όλων εκείνων των ενεργειών, οι οποίες θα απαλλάξουν τον ιατρικό κλάδο από αναίτια χαράτσια και επιβαρύνσεις.

Ταυτόχρονα, τα νομίμως εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου απευθύνουν πρόσκληση σε όλους τους γιατρούς, απ΄ άκρη σ’ άκρη της χώρας, να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, που δίνουν μία μεγάλη μάχη για να ορθοποδήσει οικονομικά ο κλάδος.

Check Also

Μεγάλη προσέλευση πολιτών στους προληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης

Εντυπωσιακή είναι η προσέλευση των πολιτών στη διαδικασία διενέργειας προληπτικών δειγματοληψιών, από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, …