Αρχική / Επικαιρότητα / Το άσθμα μπορεί και να διαγνωστεί εύκολα, και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αν επισκεφθούμε έγκαιρα τον Πνευμονολόγο

Το άσθμα μπορεί και να διαγνωστεί εύκολα, και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αν επισκεφθούμε έγκαιρα τον Πνευμονολόγο

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, 2 Μαΐου, συνέπεσε χρονικά με τη μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Ε.Π.Ε. «Πρόσεξε τα πνευμόνια σου… σαν τα μάτια σου» (http://prosexetapnevmoniasou.gr/), η οποία αφορά την ενημέρωση του κοινού για τα δύο μεγάλα νοσήματα των αεραγωγών: Το βρογχικό άσθμα και τη ΧΑΠ.

Η Ομάδα Άσθματος της Ε.Π.Ε. έχει αναλάβει από τις αρχές του 2017 δράση ενημέρωσης των ασθενών και του κοινού για τη νόσο, με βασικό στόχο την εκπαίδευση των ατόμων ν’ αναγνωρίζουν συμπτώματα, όπως η δύσπνοια, ο συριγμός, ο βήχας και το βάρος στο στήθος, ώστε να επισκέπτονται άμεσα τον ειδικό Πνευμονολόγο για έγκαιρη διάγνωση και παροχή εξατομικευμένης θεραπείας. Καθώς την Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 800.000 ασθματικοί ασθενείς, η Ομάδα συμμετέχει ενεργά στην εκστρατεία ενημέρωσης της Ε.Π.Ε. «Πρόσεξε τα πνευμόνια σου σαν τα μάτια σου», με σκοπό όλοι οι ασθενείς και οι εν δυνάμει ασθενείς να καταφέρουν να ζουν μια καλύτερη ζωή, χωρίς πρωινά και νυκτερινά συμπτώματα, επιτυγχάνοντας μια καθημερινή φυσιολογική δραστηριότητα.

Οι δράσεις της Ομάδας Άσθματος παρουσιάστηκαν σε σχετική Συνέντευξη Τύπου ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, όπου παρουσιάστηκε το επιστημονικό site www.myasthma.gr, το μοναδικό στην Ελλάδα για ασθενείς με άσθμα, με τα πιο έγκυρα και πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα. Οι δημιουργοί και υπεύθυνοι για την επιμέλεια του site είναι Μέλη-Πνευμονολόγοι της Ομάδας Άσθματος της Ε.Π.Ε.

Εισηγητές στη Συνέντευξη Τύπου ήταν οι κ.κ. Μιχάλης Τουμπής, Πρόεδρος της Ε.Π.Ε., Πνευμονολόγος, Συντονιστής Διευθυντή 6ης Κλινικής ΓΝΝΘΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Γ.Γ. της Ε.Π.Ε., Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και οι Συντονιστές της Ομάδας Άσθματος, Στυλιανός Λουκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πέτρος Μπακάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Ο κ. Τουμπής επεσήμανε ότι «στόχος της Ε.Π.Ε. είναι μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης και επιστημονικές μελέτες να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε τόσο οι ασθενείς να ενημερωθούν για την ανάγκη πρόληψης και θεραπείας, όσο και οι φορείς Υγείας να αντιληφθούν ότι η λήψη πρωτοβουλιών θα συμβάλει στην ανακούφιση των ασθενών, αλλά και του Συστήματος Υγείας». Αναλύοντας την πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου για το κόστος διαχείρισης του Άσθματος στην Ελλάδα, ο κ. Τουμπής σημείωσε ότι το 72% των ασθματικών παρακολουθούνται από Πνευμονολόγο, ενώ το ετήσιο κόστος διαχείρισης της νόσου/ασθενή είναι 2.200 ευρώ.

Με τη σειρά του, ο κ. Βασιλακόπουλος επικεντρώθηκε στην εκστρατεία της Ε.Π.Ε. «Πρόσεξε τα πνευμόνια σου… σαν τα μάτια σου» και στη μέχρι τώρα απήχησή της, ενώ αναφέρθηκε στη γενικότερη δράση της Ε.Π.Ε., τονίζοντας ότι «η ενημέρωση του κοινού για το άσθμα, τη ΧΑΠ και άλλα αναπνευστικά νοσήματα, είναι προτεραιότητα για την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, γι’ αυτό στηρίζει σταθερά κάθε χρόνο ποικίλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης». 

Στην επιδημιολογική έρευνα της Ομάδας Άσθματος του 2011 αναφέρθηκε ο κ. Μπακάκος, βάσει της οποίας το 8,6% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από άσθμα. «Στόχος της σύγχρονης θεραπείας είναι η επίτευξη και διατήρηση του ελέγχου, και η μείωση μελλοντικού κινδύνου, με την αποφυγή κρίσεων και την ελάττωση ανεπιθύμητων συμπτωμάτων από τη φαρμακευτική αγωγή», σημείωσε, τονίζοντας ότι «η βασική θεραπευτική στρατηγική βασίζεται στη χρήση των εισπνεόμενων στεροειδών». Αναφερόμενος στο www.myasthma.gr, το οποίο μετά από 7 χρόνια λειτουργίας έχει αναβαθμιστεί για να είναι φιλικό προς τον χρήστη, να φορτώνει γρήγορα τα δεδομένα και να είναι προσβάσιμο από smart συσκευές, εξήγησε ότι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί το blog, το οποίο τροφοδοτείται συνεχώς με ειδήσεις σχετικές με το άσθμα, τις θεραπείες, αλλά και τις σχετικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται. Σημειωτέον ότι η Ομάδα Άσθματος διαθέτει σελίδα στο Facebook και στο twitter, λογαριασμοί που είναι προσβάσιμοι και από το www.myasthma.gr.

Στο φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος «Καθαρότερη ατμόσφαιρα – Καλύτερη αναπνοή» εστίασε ο κ. Λουκίδης, επικεντρωνόμενος στο Σοβαρό Άσθμα. «Οι ασθενείς με Σοβαρό Άσθμα, που υπολογίζονται από 5.000 έως 10.000 στην Ελλάδα, έχουν περισσότερες νοσηλείες και επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Ενθαρρυντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια, έγινε προσπάθεια εισαγωγής θεραπευτικών παρεμβάσεων με βάση τα μονοκλωνικά αντισώματα, ενώ μια νέα προσθήκη στη θεραπεία αποτελεί το αντιχολινεργικό μακράς δράσης τιοτρόπιο, που φαίνεται να οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της νόσου και σε μείωση των εξάρσεων». Τέλος, αναφέρθηκε σε μια σημαντική πρωτοβουλία της Ε.Π.Ε., την καταγραφή των ασθενών με Σοβαρό Άσθμα στην Ελλάδα, που αναμένεται να γίνει μέσω ειδικής πλατφόρμας στο διαδίκτυο. «Η καταγραφή αυτή θα δώσει σημαντικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του σοβαρού άσθματος στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Λουκίδης.

Check Also

Τριπλάσια η πιθανότητα άσθματος στους εφήβους που κοιμούνται αργά το βράδυ, σύμφωνα με μελέτη

Οι έφηβοι που προτιμούν να μένουν ξύπνιοι έως αργά το βράδυ και μετά ξυπνούν αργά …