Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Τελικά μπορεί ο Κικίλιας να κάνει τη διαφορά;

Τελικά μπορεί ο Κικίλιας να κάνει τη διαφορά;

Όταν ανέλαβε το υπουργείο Υγείας, έφερε ένα νέο αέρα σε σχέση με τους προηγούμενους ενοίκους της οδού Αριστοτέλους, που έκανε τους περισσότερους να ποντάρουν πολλά στον Βασίλη Κικίλια. Αν αφήσουμε στην άκρη το επικοινωνιακό κομμάτι, που πολλές φορές μπορεί να είναι και το μοναδικό «προσόν» κάποιων πολιτικών, ο Κικίλιας έχει ιδέες, έχει φρέσκια προσέγγιση στα πράγματα, είναι ακροατής και συνομιλητής και όχι τύπος του μονολόγου και έχει μια διεισδυτικότητα, που δύσκολα μπορεί κανείς να αγνοήσει.

Ωστόσο, οι πρώτοι μήνες της θητείας του συνοδεύτηκαν από πολλές αναποδιές. Λίγο η ιστορία με την μετάβαση του μικρού Παναγιώτη – Ραφαήλ στο εξωτερικό, λίγο ο αντικαπνιστικός και οι επιχορηγούμενες θερμάστρες και… πολύ η «καυτή πατάτα» των νέων διοικητών στα νοσοκομεία, οδήγησαν σε μία αμφισβήτηση, ένα «μάζεμα προσδοκιών» και μια απορία: τελικά μπορεί ο Κικίλιας να κάνει τη διαφορά;

Οι αναποδιές που αναφέρθηκαν χρεώθηκαν μεν στον υπουργό Υγείας, ωστόσο δεν ήταν αποκλειστικά δικά του λάθη. Ήταν κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί άμεσα, επομένως υπάρχει το ελαφρυντικό του επικοινωνιακού ατοπήματος που μπορεί να προκαλέσει η πίεση του χρόνου, αλλά και λάθη που έχουν ένα κομματικό υπόβαθρο, τουλάχιστον στην περίπτωση των διοικητών, που τον άφησαν εκτεθειμένο εν τω μέσω έντονων αντιδράσεων.

Θα επιμείνω ότι ο Βασίλης Κικίλιας μπορεί, και υπάρχει ο πολιτικός χρόνος να το αποδείξει αυτό. Ωστόσο, για να το επιτύχει, θα πρέπει να αφήσει τα «περιφερειακά» και να βουτήξει στα βαθιά. Να έρθει πλέον πρόσωπο με πρόσωπο με τα μεγάλα προβλήματα των νοσοκομείων, να πάρει αποφάσεις για την Πρωτοβάθμια, να βάλει μπρος τον δυσκίνητο κρατικό μηχανισμό, που στην περίπτωση του τομέα της Υγείας εμποδίζει την έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στα νέα φάρμακα, μπλοκάρει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος και «παίζει» με την ποιότητα ζωής ή ακόμη και με την ίδια τη ζωή των πολιτών.

Επιπλέον, θα αποδείξει ότι μπορεί και με όλα αυτά που δεν θα κάνει. Γιατί αν για παράδειγμα δεν αφήσει «μαύρες τρύπες» στους ισολογισμούς των νοσοκομείων, αν δεν εγκαινιάσει δομές που δεν έχουν προσωπικό και εξοπλισμό, αν δεν υποσχεθεί προσλήψεις που δεν γίνονται ποτέ, όπως έκαναν κατά κόρον οι προηγούμενοι, είναι κι αυτό μια μεγάλη επιτυχία.

Του ΘεόδουλοςυΠαπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

Check Also

Δύο νέα πρόσωπα στο Υπουργείο Υγείας

Παραμένουν στις θέσεις τους ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης ενώ …