Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Τα χαμένα στοιχήματα του ΕΣΥ

Τα χαμένα στοιχήματα του ΕΣΥ

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας μετράει «χρόνιες πληγές» και χαμένα στοιχήματα εδώ και δεκαετίες. Αν μιλήσουμε γενικά, το παράδειγμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ήταν ανέκαθεν το «μεγάλο στοίχημα» κάθε νέας κυβέρνησης, το οποίο ποτέ και κανείς δεν κατάφερε να κερδίσει. Αν το δούμε ειδικά, τα νοσοκομεία της χώρας μας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα που, επίσης, κατέχουν κλασικά μια περίοπτη θέση στις εκάστοτε προεκλογικές ή κυβερνητικές εξαγγελίες.

Θυμάμαι πολλούς υπουργούς Υγείας να θέτουν ως προτεραιότητά τους την «αναγέννηση» του ΕΣΥ μέσα από τις στάχτες στις οποίες έχει βυθιστεί εδώ και πολλά χρόνια. Κι αυτή η αναγέννηση περιλαμβάνει πάντα την ανανέωση των δομών, την εξάλειψη της αναμονής και των ράντζων, την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών και τον γενικότερο εκσυγχρονισμό του συστήματος.

Κι όμως, εν έτει 2019, ακόμη μιλάμε για τα ίδια προβλήματα. Άρα ή που ποτέ δεν υπήρξαν προτεραιότητα είτε ποτέ και κανείς δεν μπόρεσε να τα «βάλει» με τα κακώς κείμενα. Η καθημερινότητα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και των ασθενών παραμένει δύσκολη έως τραγική πολλές φορές και ο εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ αναμένεται να έρθει με… φαξ!

1 στα 2 νοσοκομεία δεν έχουν σε λειτουργία Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενούς, 3 στα 4 νοσοκομεία δεν έχουν σύστημα καταγραφής του χρόνου αναμονής στο ΤΕΠ, 85 από τα 118 νοσοκομεία δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς το 2018, δεν γίνεται καταγραφή των αναγκών και των ελλείψεων, δεν υπάρχει πλήρης μηχανογράφηση και ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ.

Κι αφού μιλάμε για χαμένα στοιχήματα, το θέμα των προμηθειών είναι άλλο ένα κλασικό παράδειγμα. Ο στόχος ενός συστήματος κεντρικών αγορών για όλα τα νοσοκομεία, αδυνατεί εδώ και χρόνια να… βρει τον στόχο του. Παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν την εξοικονόμηση που θα επιφέρει, παρά τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις, δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να αποκτήσουμε ένα κεντρικό σύστημα προμηθειών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκε να δώσει άμεσα λύση στο θέμα και ελπίζουμε να τα καταφέρει.

Γιατί αν δεν αρχίσουμε σιγά σιγά να κλείνουμε πληγές του παρελθόντος, αν δεν καταφέρουμε επιτέλους να κερδίσουμε κάποια στοιχήματα, τότε το παιχνίδι είναι χαμένο. Και δυστυχώς δεν είναι ένα απλό «παιχνίδι», είναι η Υγεία μας…

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου

Check Also

ΚΥΑ Υπουργών Οικονομικών- Υγείας: Δέσμευση επιπλέον κλινών και νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι κ.κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και Βασίλης Κικίλιας δεσμεύονται επιπλέον …