Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Τα “θέλω” της ΠΟΕΔΗΝ και οι διαβεβαιώσεις Κικίλια

Τα “θέλω” της ΠΟΕΔΗΝ και οι διαβεβαιώσεις Κικίλια

Πέρα από την κατάθεση υπομνήματος στο οποίο αναφέρονται όλα τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν τα νοσοκομεία και τις άλλες μονάδες της Δημόσιας Υγείας, κατά τη συνάντησή τους με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, την Τετάρτη 31 Ιουλίου, οι της ΠΟΕΔΗΝ ανέλυσαν και τις προτεραιότητες, στις οποίες είναι απαραίτητη η παρέμβαση της κυβέρνησης (στελέχωση, χρηματοδότηση).

Επιπλέον, διατύπωσαν τη ριζική τους διαφωνία για την είσοδο του Ιδιωτικού Τομέα στα Δημόσια Νοσοκομεία με τη μορφή των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, στην εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και την κάθετη αντίθεσή τους στην επιστροφή των εργολάβων στα Νοσοκομεία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

«Ζητήσαμε την άμεση απομάκρυνση των Διοικητών που έχουν προκαλέσει με τις πράξεις τους (π.χ. Ζάκυνθος, Νίκαια).

Ζητήσαμε τη σύγκλιση των δημόσιων δαπανών υγείας με τον μέσο όρο της Ευρώπης, την ανανέωση συμβάσεων του προσωπικού που υπηρετούν με ελαστικές μορφές απασχόλησης, καθ’ ότι, αν φύγουν με τη λήξη των συμβάσεων, θα καταρρεύσουν τα Νοσοκομεία.

Ζητήσαμε άμεσα την παρέμβαση για διόρθωση της λειτουργίας των ΤΕΠ, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των ασθενών και καλύτερα μέτρα φύλαξης, για να μην είναι έρμαια οι εργαζόμενοι σε κάθε επισκέπτη του Νοσοκομείου που επιδεικνύει παραβατική συμπεριφορά.

Την άμεση λειτουργία των 150 κλινών ΜΕΘ, που είναι έτοιμες να λειτουργήσουν και είναι κλειστές. Τις επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές, γιατί δεν είναι καθόλου υπερβολή ότι πέφτουν οι τοίχοι στα κεφάλια ασθενών και προσωπικού.

Την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Την άμεση ανάγκη πρόσληψης πολύ περισσότερου μόνιμου προσωπικού απ’ ό,τι ανακοινώθηκε, το οποίο θα καλύψει σταδιακά τη μείωση του προσωπικού κατά 25.000, τα τελευταία δέκα χρόνια.

Είπαμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για τη στελέχωση των Νοσοκομείων με Τραυματιοφορείς, καθώς κάποια έχουν τελείως αποδυναμωθεί, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση μετέταξε στους Δήμους 527 Τραυματιοφορείς πρώην Σχολικούς Φύλακες».

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ ότι επιθυμεί συνεργασία και διατήρηση μια διαρκούς επικοινωνίας μαζί τους, ενώ θα εξετάσει το Υπόμνημα, με σκοπό σύντομα να δώσει κάποιες απαντήσεις επί των ζητημάτων που τίθενται.

Όπως ανέφερε, προτίθεται να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στη Δημόσια Υγεία.

Ως προς την εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από τον Ιδιωτικό Τομέα στα Νοσοκομεία, είπε ότι θα δώσει προτεραιότητα στη στελέχωση των εργαστηρίων, προκειμένου να έχουν και δεύτερη και τρίτη βάρδια και μετά θα εξετάσει τα υπόλοιπα.

Ως προς τις υποστηρικτικές υπηρεσίες, θα συνεχιστούν οι συμβάσεις εργασίας και σύντομα ο ίδιος θα ενημερώσει για τη σχετική θέση του Υπουργείου. Ως προς την ανανέωση των συμβάσεων του εκτάκτου προσωπικού με ελαστικές μορφές απασχόλησης, ανέφερε ότι δεν έχει καταλήξει προς το παρόν σε πρόταση.

Ο Βασίλης Κικίλιας συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρχει αξιόπιστο πληροφοριακό σύστημα για την κατάσταση του συστήματος, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις για τη διόρθωση της κατάστασης (ΤΕΠ, ΜΕΘ κ.λπ.).

Όπως, δε, υπενθύμισε τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ, στα πρώτα ζητήματα που ανέδειξε η Ομοσπονδία (Άρτα, Λήμνος, Σάμος κ.ά.), ο ίδιος φρόντισε να δώσει άμεσα λύση.

Check Also

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, 22/1, στο «Αγία Όλγα» για τις ελλείψεις προσωπικού

Πολύ μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παρουσιάζει το νοσοκομείο «Αγία Όλγα», το οποίο …