Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Τα δεδομένα της Υγείας

Τα δεδομένα της Υγείας

Ο εκσυγχρονισμός του τομέα της Υγείας ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί επιτυχώς στις νέες προκλήσεις, είναι κάτι που όλοι θέλουν, ασθενείς, επιστημονικό προσωπικό, φορείς, πολιτικοί κ.ά., γιατί αναγνωρίζουν την αξία και την αναγκαιότητά του.

Ωστόσο, το «νέο πρόσωπο» του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλάζει αργά και αποσπασματικά. Ίσως να ισχύει η φράση που ήταν πολύ της μόδας πριν από μερικά χρόνια, ότι το ΕΣΥ είναι «ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια». Και όταν τα πόδια είναι τόσο εύθραυστα, κανείς δεν ασχολείται με το «πρόσωπο». Το θέμα είναι, όμως, ότι ούτε με την ισορροπία και την ενδυνάμωση του «ποδιών» ασχολείται κανείς ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια. Κι εδώ το έργο που γίνεται είναι ελλιπές, και λόγω χρημάτων και λόγω αποσπασματικών δράσεων, που δεν αρκούν για να σταθεροποιηθεί το οικοδόμημα.

Η ανυπαρξία ενός στρατηγικού σχεδίου, οι συχνές εναλλαγές στις καρέκλες του Υπουργείου Υγείας, η έλλειψη ελέγχου αρχικά στο θέμα της διαχείρισης των δαπανών και η έλλειψη πόρων στη συνέχεια, δεν άφησαν περιθώρια αισιοδοξίας για το ΕΣΥ. Η αδυναμία μας, επιπλέον, στη συλλογή και αξιοποίηση δεδομένων, επίσης μας απομακρύνει από τον στόχο της εισόδου σε μία νέα εποχή.

Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι αποφάσεις που βασίζονται στην ανάλυση δεδομένων, μπορούν να οδηγήσουν σε πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις και, κατά συνέπεια, σε ένα πιο υγιές και σταθερό μέλλον. Μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις λύσεις που δεν μπόρεσες να σκεφτείς, να αναγνωρίσεις προβλήματα που αγνοούσες και να πάρεις μέτρα για το μέλλον, προσαρμοσμένα στις δικές σου ελλείψεις, ανάγκες και ιδιαιτερότητες.

Τα δεδομένα είναι το κλειδί αν θες να ασκήσεις σοβαρή και στοχευμένη πολιτική. Πώς μπορείς να καθορίζεις προϋπολογισμούς και δαπάνες, όταν δεν έχεις μητρώα ασθενών, όταν δεν γνωρίζεις τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε τομέα; Πώς μπορείς να σχεδιάζεις το μέλλον, όταν αγνοείς το παρόν;

Υπάρχει ανάγκη από έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Ένα νέο κέντρο υγείας, ένα καινούριο μηχάνημα σε κάποιο νοσοκομείο, δεν είναι εκσυγχρονισμός. Τα οριζόντια μέτρα που στερούνται τεκμηρίωσης δεν είναι πολιτική υγείας. Τα αποσπασματικά μέτρα δεν επιλύουν κανένα πρόβλημα. Χρειάζεται ένα «ολικό λίφτινγκ», αν πραγματικά θέλουμε στο άμεσο μέλλον να δούμε επιτέλους αυτό το σύγχρονο πρόσωπο της Υγείας.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 19 Μαΐου

Check Also

Βασίλης Κικίλιας: Σε αυξημένη ετοιμότητα το ΕΣΥ στη Δυτική Ελλάδα λόγω Ιανού

Σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, και τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, …